Hovedretter

Braiserede spoleben og kartoffelmos med pastinak

Spoleben kan fås hos slagteren til en meget rimelig pris, og de smager helt fantastisk. Kødet bliver så mørt, at det nærmest falder af benet, bare man kigger på det. Her får du opskriften på braiserede spoleben og kartoffelmos med pastinak

Braiserede spoleben og kartoffelmos med pastinak

Tid: 45 minutter. Simretid: 2 timer
Antal personer: 4
 
DET SKAL DU BRUGE
4 spoleben (udskæring af svineskank)
salt og friskkværnet peber
3 store gulerødder
2 løg
5 fed hvidløg
smør til stegning
1 håndfuld frisk rosmarin
4 laurbærblade
salt og friskkværnet peber
4 dl hvidvin
2 dl balsamicoeddike
½-1 l hønsebouillon
75 g koldt smør (til fonden)
 
 
KARTOFFELMOS MED PASTINAK
500 g kartofler
500 g pastinakker
1 l grøntsagsbouillon
1 fed hvidløg
2 spsk. smør
salt og friskkværnet peber
 
TIL SERVERING
2 gulerødder 
2 bolsjebeder
evt. rød skovsyre
 
PRØV OGSÅ: Skift spoleben ud med møre og lækre svinekæber serveret med polenta og ristet rosenkål
 

Opskrift - sådan laver du braiserede spoleben og kartoffelmos med pastinak

 
1. Puds spolebenene for de værste sener, og krydr med salt og peber. Skær gulerødder og løg i grove skiver, og pil hvidløg. Brun benene i smør i en stor, tykbundet gryde, og tag dem op. Steg gulerødder, løg, hvidløg, rosmarinkviste, laurbærblade, salt og peber, indtil løgene begynder at tage farve. Kom spolebenene tilbage i gryden, og tilsæt vin, balsamico og bouillon, så grydens indhold netop er dækket af væde. Læg låg på gryden, og lad retten simre i 2 timer. Når kødet næsten falder af benet, når du stikker til det, er det færdigt. Tag spolebenene op af gryden. Si derefter væden gennem en sigte over i en anden gryde. Kassér grøntsagerne. Lad væden koge ind i ca. 20 minutter, til du har en tyk fond.
 
2. KARTOFFELMOS MED PASTI­NAK: Skræl kartofler og pastinakker, og skær dem i små tern. Kog dem i bouillon i ca. 15 minutter, til de er helt møre, og si så kogevandet fra (gem lidt af kogevandet). Mos kartofler og pastinak sammen med presset hvidløg, smør og en smule kogevand. Brug enten en kartoffelmoser eller en elpisker. Smag til med salt og peber. 
 
3. Pisk koldt smør i fonden, så du får en karamel­agtig glace. Kom spolebenene i gryden, og varm dem op i glacen, så de bliver flot skinnende. Anret spoleben på kartoffelmos, og pynt med tynde strimler af gulerod og bolsjebede og evt. skovsyre.
 
TIP: Ring til din slagter et par dage i forvejen, da det ikke er sikkert, han har spoleben i disken. 
 

 

UGENS ANDRE OPSKRIFTER

Mandag: Aubergine-ruller med ricotta og bulgur – Få opskriften her

Tirsdag: One-pot-kylling med butterbeans og kartofler – Få opskriften her

Onsdag: Fiskefrikadeller med bulgursalat og urtedressing – Få opskriften her

Torsdag: Shakshuka – porcherede æg i tomatsauce – Få opskriften her