forret med laks
Forretter

Saltet laks med ingefær og radise

af Susanne Palmqvist 11. november 2021
Foto: Henrik Freek
En delikat forret med laks, som er meget let at lave, selv om den er nogle dage undervejs, så er den det værd.
6 personer

DET SKAL DU BRUGE

  • 600 g helt frisk laksefilet (med eller uden skind)
  • 1 spsk. mild olivenolie
  • 2½ spsk. flagesalt
  • 2 spsk. sukker
  • Friskkværnet peber

DRESSING

  • 5 cm frisk ingefær
  • ½-1 spsk. ahornsirup eller flydende honning
  • 1 spsk. citronsaft

PYNT

  • 1 stykke kinaradise
  • 6-8 radiser
  • 1-2 spsk. sorte sesamfrø eller nigellafrø

TILBEHØR

  • Rugbrødschips

Opskrift - sådan laver du Saltet laks med ingefær og radise 

  1.  Skrab laksen helt fri for skæl, eller skær skindet af. Fjern eventuelle ben med en pincet. Frys laksen ved ÷20° i mindst 24 timer. Lad laksen tø let op i køleskabet i ca. 12 timer.    
  2. Læg laksen i et lille fad med kanter (ikke metal!), og gnid den med olie. Bland salt, sukker og peber, og drys det over laksen i et jævnt lag. Dæk fadet omhyggeligt med husholdningsfilm. Stil fadet i køleskabet 1-2 døgn. Øs lagen, der dannes, over laksen ved at vippe fadet af og til.  
  3. Dressing: Skræl og riv ingefær fint. Rør det sammen med de øvrige ingredienser til en sød-syrlig dressing. Tag laksen op af lagen, og skær den i tynde skiver på skrå – ned til skindet, hvis det er på. Læg skiverne på et fad, og hæld dressingen over. Skræl kinaradisen, og høvl den i tynde spåner. Rens radiserne, og skær dem i meget tynde skiver. Fordel begge dele på laksen, drys med sesamfrø, og servér med rugbrødschips.     

TIP: Hvis laksesiden er tynd, er 1 døgns saltning nok, men er den tykkere, er det bedst med 2 døgn.