https://dk-femina-backend.imgix.net/media/e8b4f9cafbda49b8897214da09df88c5_0.jpg
Desserter

Tips til julens desserter

24. december 2011
af Marianne Kastberg
Foto: Columbus Leth
Hvordan sikrer man, at småkagerne bevarer sprødheden helt frem til jul? Hvad gør man, hvis risengrøden er brændt på i gryden? Hvordan undgår man, at chokoladen får hvide pletter når man overtrækker marcipankonfekt? Få svarene her

Sådan får du sprøde småkager til jul

Det er vigtigt, at man tager de bagte småkager af bagepladen, lige når de kommer ud af ovnen, og lader dem køle helt af på en rist. Læg derefter småkagerne i en lufttæt kagedåse. Læg evt. et stykke alufolie mellem kagedåsen og låget, hvis du er i tvivl, om det slutter helt tæt. Hvis der er fyld i eller glasur på småkagerne, bør du lægge et stykke bage- eller pergamentpapir mellem lagene. Skulle det ske, at småkagerne bliver bløde, kan de reddes ved, at man bager dem igen ca. 3 minutter på en bageplade.

Hvad gør man, hvis risengrøden er brændt på?

Hvis risengrøden er brændt på, så lad endelig være med at røre eller piske i det, der sidder fast på bunden. Gør man det, kommer grøden med garanti til at smage brændt. Hvis grøden ikke smager brændt, kan man redde den ved at hælde den over i en ren gryde og koge den færdig der. Smager grøden brændt, så smid den ud og begynd forfra! Der er desværre ikke andet at gøre. Valg af gryde er ret afgørende for, om risengrøden brænder på. En tykbundet gryde af aluminium eller en emaljeret jerngryde er de bedste valg. Skru ned, når det hele er kommet i kog, og lad grøden simre ved ganske svag varme, til grynene er møre. Rør en gang imellem, men ikke for meget, så bliver grøden klistret. Eller giv mælken med risengryn, salt og evt. en vaniljestang et opkog, læg låg på. Pak gryden ind i håndklæder, sæt den ind i sengen, og pak den godt ind i dynen. LÆS OGSÅ: 3 tips til den perfekte andesteg

Sådan får du den bedste konfekt - og de lækreste fyldte chokolader

Chokoladens kvalitet og temperaturen er vigtig, når man skal overtrække med chokolade. Brug god overtrækschokolade, fx Valrhona - og husk, at den mørke er nemmere at arbejde med end den lyse mælkechokolade. Forkert temperatur kan få chokoladen til at klumpe, skille eller skjolde. For professionelle chokoladefolk er temperering af chokoladen et must, og et chokoladetermometer helt uundværligt. Temperering betyder, at fedtstoffet i chokoladen krystalliserer i en stabil og homogen form - det giver bl.a. en blank, skinnende overflade og lang holdbarhed uden at blive hvid. Man kan dog godt smelte og temperere sin chokolade uden brug af termometer:

Hak ¾ af chokoladen groft, og smelt den i en skål over vandbad. Hak den resterende mænge chokolade fint, tilsæt den gradvist, og lad den smelte i den varme chokolade. Pas på, du ikke får vand eller damp ned i chokoladen, så bliver den grå, grynet og klumpet. Vær opmærksom på, at hvid chokolade ikke tåler ret høj varme - så bliver den grynet. Den færdige konfekt opbevares i lukkede beholdere, fx småkagedåser, og anbringes tørt og køligt, men ikke i køleskab.

LÆS OGSÅ: Sådan redder du julemaden

https://dk-femina-backend.imgix.net/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_1.png

Læs også