rugbrødsboller med chokolade a la chokorug
Desserter

Rugbrødsboller med mørk chokolade

af Camilla Biesbjerg Markussen 9. april 2018
Foto: Columbus Leth
Rugbrødsboller passer perfekt til både morgenmad eller frokost, og med chokolade i dejen kan de her chokorug også nemt stille eftermiddagens lækkersult. Prøv opskriften på de bedste rugbrødsboller med chokolade her.
18 min 12 personer
Tid i alt 14 t og 0 min

Det skal du bruge til rugbrødsboller med chokolade

 • 15 g gær
 • 1 hvidtøl
 • 100 g knækkede rugkerner
 • 50 g hørfrø
 • 70 g solsikkekerner
 • 2 spsk. mørk sirup
 • 1 spsk. kakao
 • 1 tsk. salt
 • 50 g havregryn
 • 125 g rugmel
 • 125 g hvedemel
 • 100 g mørk chokolade
 • 25 g hasselnødder til drys

Sådan laver du rugbrødsboller med mørk chokolade

Hævetid: I alt 13½ time

 1. Smuldr gæren i en stor skål, og hæld hvidtøl over. Rør rundt, til gæren er opløst.

 2. Tilsæt rugkerner, hørfrø og solsikkekerner, og lad blandingen stå i 10 minutter.

 3. Tilsæt sirup, kakao, salt, havregryn, rugmel, hvedemel og hakket chokolade, og rør dejen godt sammen.

 4. Dæk skålen med husholdningsfilm, og sæt den på køl i 12 timer.

 5. Tag skålen med dej ud af køleskabet, og lad den stå ved stuetemperatur i 1 time.

 6. Form dejen til rustikke boller ved at bruge 2 skeer – dyp dem i varmt vand mellem hver bolle, så klistrer det ikke så meget.

 7. Sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem hæve tildækket i 30 minutter.

 8. Tænd ovnen på 185°.

 9. Hak hasselnødder fint, og drys dem på bollerne.

 10. Bag bollerne i ovnen i 15-20 minutter. Afkøl dem på en rist.

PRØV OGSÅ: Hjemmelavet knækbrød

Hjemmebagte chokorug

Du har måske smagt Lagkagehusets populære chokorug, der virkelig var med til at gøre rugbrødsboller med chokolade til et hit. Det er der skam ikke noget at sige til, for de lækre rugbrødssnacks med chokolade smager også himmelsk! Og heldigvis er det nemt at bage sine egne rugbrødsboller, der minder om Lagkagehusets chokorug. 

Uden at kende deres opskrift, vil vi selv mene, at disse chokorugboller gør kunsten ret godt efter. Opskriften på rugbrødsboller med mørk chokolade består af en god grundopskrift på rugbrød, der tilsættes kakao og chokolade og derefter formes til boller, som bliver de lækre og populære chokorug. 

De hjemmebagte rugbrødsboller kan bruges til at fra morgenmad og brunch til en sund snack i madpakken, når formiddagens eller eftermiddagens lille sult melder sig. Rugbrødsbollerne er nemlig fyldt med gryn, kerner og frø, der giver en dejlig mæthed og chokoladen tilfredstiller den søde tand - mums!

Rugbrødsboller med chokolade

Rugbrødsbollerne skal selvfølgelig have chokolade i, og de klassiske chokorug har også hasselnødder på toppen. Derudover er denne ospkrift på rugbrødsboller fyldt med havregryn, hørfrø, rugkerner og solsikkekerner. Nogle af disse kan sagtens udelades eller erstattet af andre frø og kerner, hvis du ikke har dem i skabet eller foretrækker andre. Prøv f.eks. også rugbrødsboller med græskarkerner. Du kan også tilsætte hakkede nødder, som hasselnødder, mandler, pistacie eller vanlødder til dejen for ekstra lækker crunch.

Selvom chokoladen giver en skøn smag og sødme til rugbrødsbollen, kan du også eksperimentere med andre søde sager, som rosiner, tranebær eller dadler. Tørret frugt smager skønt i rugbrødsboller, da de giver et blødt bid og en god sødme.

Verdens hurtigste rugbrødsboller - Chokorug med rugbrødsblanding

De aller bedste rugbrødsboller får du ved at lave rugbrødsdejen fra bunden, men skal det gå lidt hurtigere, kan du også lave chokorug med en rugbrødsblanding. I så fald blander du blot rugbrødsblandingen efter pakkens anvisning og tilsætter herefter selv chokolade, kakao og evt. flere frø og kerner, så du får de perfekte chokorugboller.

Læs også