Desserter

Omelet en Surprise med Kirsch-brændevin

Pernille var suveræn i denne uges "Den store Bagedyst" og løb med titlen som ugens mesterbager med denne brag af en kage. Gør hende kunsten efter - få opskriften på omelet en surprise med Kirsch-brændevin, solbær og italiensk marengs.

Omelet en Surprise med Kirsch-brændevin, solbær og italiensk marengs

 
Man får sig en Kirsch-bombe-overraskelse, når man sætter tænderne i denne lækre dessert
 
Krokant
30 g hasselnødder
50 g mandler
30 g pekannødder
50 g 70% mørk chokolade
50 g sukker 
10 ml vand
 
Mandler ristes på panden. Alle ingredienser varmes i gryden, til sukkeret karamelliseres. Spredes ud på bagepapir. Køles og hakkes.
 
Kirsch-is
4 æggeblommer
50 g sukker
1,5 stang vanilje
4 dl fløde
0,5 dl kirsch brændevin
1,5 æggehvide
 
PRØV OGSÅ: Rabarberkage med låg af marengs
 
Æggeblommer og sukker piskes hvidt og luftigt sammen med vaniljekornene fra stængerne. Krokanten tilsættes sammen med brændevinen og det hakkede chokolade. Fløden piskes blød og vendes i massen. Til sidst vendes stiftpiskede æggehvider i. Hældes i en rund høj form på ca. 18 Ø. Husk solbærsylten først. I isen sættes en mindre metalform, som er foret på ydersiden med film.
 
Solbærsylt som skillevæg
50 g rørsukker
150 g solbær
2 blade husblas
 
Koges og blendes. Halvdelen køres rundt i den store skål, og halvdelen smøres rundt i det lille hul, når det er frosset.
 
Solbær-is
300 g frosne eller friske solbær
4 æggeblommer
60 g flormelis
3 dl fløde
 
Æggeblommer piskes hvide med flormelis. Solbær hakkes i minihakker. Jeg har brugt frosne, det virker rigtig fint at hakke frosne. Røres godt med æggesnapsen. Fløde piskes blød og vendes i æggemassen med solbærepuré. Fyldes i en tilsvarende størrelse form som den mindre metalform.
 
Mazarinbund
100 g smør
180 g sukker
2 æggeblommer
100 g marcipan
50 g malet økologiske mandler
100 g kogte kartofler
50 g mel
1 ½ tsk. bagepulver
2 æggehvider
 
Skær kartoflerne i små tern og kog dem møre, moses og køles. Smør og sukker piskes godt sammen. Æggeblommer piskes i. Marcipan rives eller smides i minihakker med de malede mandler. Puttes i æggeblandingen sammen med kartoflerne. De tørre dele sigtes i. Æggehviderne piskes stive og vendes i lidt af gangen. Bages i 25 min ved 200 grader.
 
Italiensk marengs
200 g æggehvider (6 æggehvider)
400 g sukker
¾ dl vand
 
325 g sukker og vand varmes til 117 grader. Imens piskes æggehvider stive med 75 g sukker. Sukkerblandingen hældes i en tynd stråle i æggene, og det hele piskes, til det er afkølet. Ca. 30 min.
 
Sammenlægning
Kagen skæres til, så den passer til isen. Isbomben vendes ud på kagen og stilles i fryseren, til overfladen er frossen. Marengsen smøres i et dækkende lag rundt om isen. Hernæst sprøjtes marengsen på som et pindsvin eller andet festligt.
 
Jeg vil helt klart foretrække at bage iskagen i ovnen. Det gør marengs stabil og giver den smag. 250 grader 5 min max. Alternativt brændes af med gasbrænder og pyntes med friske brombær, solbær, blomster og andet grønt.
 
Se Den Store Bagedyst hver onsdag kl. 20.00 på DR1
 
Se meget mere om Den Store Bagedyst her