Hjemmelavet konfekt: Fransk nougat med nødder
Hjemmelavet konfekt: Fransk nougat med hasselnødder og citron
Desserter

Fransk nougat

7. april 2023
af Lone Elmehøj Jensen
Foto: Anders Schønnemann
Fransk nougat er en klassisk, sød og blød konfekt med knasende nødder, som ofte spises til jul. Her får du en nem opskrift på hjemmelavet fransk nougat med hasselnødder.

Ingredienser til fransk nougat

 • 75 g hasselnøddekerner
 • 5 dl sukker
 • 1 knivspids salt
 • ½ dl flydende honning
 • 1¼ dl vand
 • Ca. 1 dl æggehvider
 • Ca. 2-3 stk. 100 g tørret citron skåret i tynde strimler

Sådan laver du fransk nougat:

 1. Rist hasselnøddekernerne på en tør pande, og gnid de brune hinder af.

 2. Rør sukker, salt, honning og vand sammen i en tykbundet gryde, og lad det koge ved middel varme i cirka en time, til massen er blevet tyktflydende og lysegul.

 3. Lav så "knækprøven": Dyp en træpind i massen og derpå i koldt vand. Sukkerlaget skal stivne med det samme, blive klart og glasagtigt og kunne brækkes, men der skal dog være en smule sejhed tilbage.

 4. Pisk æggehviderne meget stive, og hæld en tynd stråle af den varme sukkerlage i, mens du fortsat pisker. Bliv ved med at piske, indtil du har en sej og glat masse - jo længere, jo bedre, for desto sejere bliver den færdige nougat.

 5. Hak tørrede citroner og hasselnøddekerner groft, og rør dem i massen.

 6. Hæld nougaten ud på en oliepenslet marmorplade eller bagepapir, og form den til fire stænger, der er cirka to centimeter brede.

 7. Stil dem køligt og tørt (dog ikke i køleskabet) natten over, og skær dem så i lige store stykker.

Hvad er fransk nougat?

Fransk nougat er en sødt og blødt konfekt eller slik, der som regel også indeholder sprøde nødder. Fransk nougat er primært lavet af sukker og æggehvider, der varmes op til en tyktflydende masse, som bliver sej og snasket, når den køles ned igen. Fransk nougat kan laves helt plain men indeholder ofte pistacienødder, hasselnødder eller mandler. Nogle udgaver af fransk nougat indeholder også tørret frugt.

Du kan købe fransk nougat i de fleste supermarkeder, især i juletiden, men du kan også nemt lave hjemmelavet fransk nougat med opskriften her.

Hvor kommer fransk nouget fra?

Den bløde, hvide franske nougat stammer, som navnet afslører, fra Frankrig, hvor det er en klassisk, traditionel konfekt. Den bløde, brune nougat, som også bruges i konfekt, stammer derimod fra Italien.

Hvordan opbevarer man fransk nougat?

Hold din hjemmelavede franske nougat frisk og blød ved at opbevare den i glas eller bøtter med tætsluttede låg. Læg dem evt. i små papirforme for at undgå, at de klistrer sammen.

Fransk nougat kan holde sig længe, da det primært består af sukker, men det bliver som regel spist hurtigt, når man først har lavet en portion!

Læs også