Desserter

Cupcakes

15. september 2009
af Louise Dandanell Ørsted
Cupcakes (også kendt som muffins) har rødder i det amerikanske og engelske og betyder simpelthen en lille kage, der er bagt i en koplignende form.

Egentlig er cupcakes bare sandkagedej, der bliver hældt i 12 små forme i stedet for i én stor. En af de indlysende fordele ved cupcakes er, at de har meget kortere bagetid. Og så er der gået mode i at pynte cupcakes.

Gode tips inden du går igang med at lave cupcakes:

• Rør så lidt som muligt i dejen, efter at mel og bagepulver er tilsat.

• Lad de hjemmebagte cupcakes blive i metalformen, til de er afkølede.

• Antallet af cupcakes er meget varierende, afhængigt af hvor store formene er, og hvor meget man fylder i hver enkelt.

• Hvis du vil have cupcakes, der vælter ud ad formen, skal du fylde formen op. Hvis din cupcakes kun skal nå op til kanten, skal formen højst fyldes ¾ op.

• Bagetiden er vejledende og varierer både pga. ovn og størrelsen af dine cupcakes. Kontroller altid en kage med en tynd pind, inden de tages ud ad ovnen. Kontroller også gerne dine cupcakes 5 min. før den vejledende bagetid. Specialkøbmanden har et eventyrligt udvalg af sukkerpynt, kageforme, tyller og alt andet tænkeligt, der kan gøre bagningen mere festlig.

Cupcakes med nødder

TID: ca. 45 min.9 cupcakes

Det skal du bruge100 g valnødder125 g smør175 g mørkt rørsukker2 æg125 g hvedemel1 tsk bagepulver1 dl kærnemælk

Pynt:Ca. 200 g nutellaSukkerpyntSådan gør duTænd ovnen på 175 grader. Sæt papirforme i muffinformen.Hak nødderne meget fint. Pisk smør og sukker sammen. Pisk æggene i et ad gangen. Vend de finthakkede nødder, hvedemel og bagepulver i dejen skiftevis med kærnemælken. Hæld dejen i muffinformene og bag dine cupcakes i 30 min.Kom nutella i en tylle og fordel den på de afkølede cupcakes. Jo tykkere tyllen er, jo mere nutella skal du bruge. Pynt evt. med en lille sukkersvamp.

Cupcakes med jordnødder

TID: ca. 40 min.12 cupcakes

Det skal du bruge150 g smør150 g sukker1 æg100 g jordnøddesmør (peanutbutter)225 g mel2 tsk bagepulver250 g yoghurt50 g chokolade

Pynt:75 g jordnøddesmør(peanutbutter)Saft af 1 citron150 g flormelisSådan gør duTænd ovnen på 175 grader. Sæt papirforme i muffinformen.Rør smør og sukker sammen. Pisk ægget og jordnøddesmørret i. Bland mel og bagepulver i dejen skiftevis med yoghurten. Hak chokoladen og vend den i dejen. Fordel dejen i formene og bag dine cupcakes i ca. 25 min.Rør jordnøddesmør, citron og flormelis sammen. Kom cremen i en tylle og fordel den på de afkølede cupcakes. Jo tykkere tyllen er, jo mere creme skal du bruge.

Citron cupcakes

TID: ca. 40 min.12 cupcakesDet skal du bruge200 g smør200 g sukkerSaft og skal af 1 usprøjtet citron3 æg250 g mel1 tsk bagepulver

Pynt:Ca. 150 g Icing mix med vaniljesmag fra SpecialkøbmandenGul frugtfarveeller150 g flormelis25 g blødt smørSaft og skal af ½ usprøjtet citronSukkerblomster eller lign.Sådan gør duTænd ovnen på 175 grader. Sæt papirforme i muffinformen.Pisk smør og sukker sammen. Rør citronsaft og -skal i. Pisk æggene i et ad gangen. Sigt mel og bagepulver i dejen og saml dejen hurtigt. Fyld dejen i muffinformene og bag dine cupcakes i ca. 25 min. Afkøl de færdigbagte cupcakes.Rør frostingen sammen med vand efter anvisning på emballagen og farv den med gul frugtfarve.Eller rør flormelis, smør og citronskal sammen. Hæld citronsaft i, indtil cremen har den rette konsistens.Kom frostingen/cremen i en tylle og fordel den på de afkølede cupcakes. Pynt med sukkerpynt.

Chokolade cupcakes

TID: 40 min.12 cupcakesDet skal du bruge 125 g smør200 g sukker3 æg200 g mel100 g kakao2 tsk vaniljesukker2 tsk bagepulver1½ dl kold, stærk kaffe

Pynt:2 spsk smør100 g mørk chokoladeSukkerblomster eller -hjerterSådan gør duTænd ovnen på 175 grader. Sæt papirforme i muffinformen.Pisk smør og sukker sammen. Pisk æggene i et ad gangen. Sigt mel, kakao, vaniljesukker og bagepulver i dejen skiftevis med kaffen og saml dejen hurtigt. Fyld dejen i muffinformene og bag dine cupcakes i ca. 30 min.Smelt smør og chokolade i en gryde over svag varme. Fordel chokoladesmørret med en pensel på de afkølede cupcakes og pynt med sukkerblomster eller -hjerter.

Vanilje cupcakes

TID: 45 min.12 cupcakesDet skal du bruge125 g smør125 g sukkerKorn af en stang vanilje1 tsk vaniljesukker1 æg125 g mel75 g kartoffelmel2 tsk bagepulver2 dl yoghurt

Pynt:125 g mascarpone50 g flormelis1 spsk vaniljesukkerSådan gør duTænd ovnen på 175 grader. Sæt papirforme i muffinformen.Rør smør, sukker, og de to slags vanilje sammen. Pisk ægget i. Bland de 2 slags mel og bagepulver i dejen skiftevis med yoghurten. Fordel dejen i formene og bag dine cupcakes i ca. 25 min. Lad de færdigbagte cupcakes blive i formen, til de er let afkølede.Rør mascarpone, flormelis og vaniljesukker sammen. Hæld cremen i en tylle og fordel den på de afkølede cupcakes.Mangler du en opskrift på de populære Red Velvet cupcakes? Soendag.dk har opskriften til dig lige herCupcakes kan pyntes i det uendelige og lige efter din smag. Du kan fx servere cupcakes pyntet i sørøver-, prinsesse- eller bondegårdstema til børnefødselsdagen, eller servere cupcakes med lyserød frosting, blomster og glimmer til en rigtig pigeaften.