Grove hveder
Brød

Varme hveder til store bededag

10. maj 2017
af Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Bjørn Jakobsen
Traditionen tro skal der varme hveder på bordet inden store bededag. Her får du en opskrift på varme hveder i en grovere variant.

Varme hveder aftenen før store bededag er en tradition hos mange danskere. Og hvorfor så ikke peppe de skønne hveder lidt op, så man rent faktisk kan blive mæt af dem?

De grove hveder er også perfekte til morgenmaden på store bededag - hvis der altså er nogen tilbage...

Grove varme hveder

12 grove hveder
Tid: 15 min.
Hævning: 45 + 30 min.
Bagning: ca. 20 min.

LÆS OGSÅ: Er du mere til den lyse variant af varme hveder? Prøv opskriften her 

Det skal du bruge til grove hveder
2 pakker økologisk gær
5 dl vand
2 tsk salt
1 spsk sukker
2 æg
150 g fuldkornshvedemel
Ca. 600 g hvedemel

Sådan laver du grove hveder
1. Gæren smuldres og røres ud i lunkent vand. Tilsæt salt og sukker.

2. Pisk æggene let og bland dem i dejen, sammen med fuldkornsmel og halvdelen af hvedemelet. Tilsæt resten af melet lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem. Stil den til hævning et lunt sted i 45 min.

3. Slå dejen ned og form den til 12 lige store hveder. Læg dem tæt, så de opnår den karakteristiske form, i en bradepande, ca. 25 x 30 cm, med lidt høje sider.

4. Lad de grove hveder efterhæve over damp: Sæt bradepanden over gryden med vand, der simrer svagt, så dampen stiger op om de grove hveder i ca. 15 min. - og lad dem hæve i yderligere 15 min.

5. Pensl dine hveder med vand og bag dem ved 225 grader i ca. 20 min.

6. Afkøl de færdigbagte hveder en anelse, flæk og rist dem evt. i ovnen, så de er sprøde og gyldne på skærefladen, og server de grove hveder varme med ost og marmelade - eller helt enkelt med iskoldt smør.

LÆS OGSÅ: De grove hveder smager skønt sammen med lækker hjemmelavet blåbærsyltetøj med et snert af appelsin. Opskriften får du her

Læs også