opskrift på varme hveder
Mad

Varme hveder: Lækre og hjemmebagte

20. april 2023
af Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Columbus Leth
Bag de lækreste varme hveder, så du kan nyde dem aftenen før Store Bededag. Denne gang serverer vi dem med rørt ahornssmør. Få opskriften her!
15 personer

Det skal du bruge til varme hveder:

  • 20 g gær
  • 3 1/2 dl sødmælk
  • 50 g blødt smør
  • 1 æg
  • 50 g sukker
  • 1/2 tsk. kanel
  • 2 tsk. stødt kardemomme
  • 1/2 tsk. salt
  • 700 g hvedemel

Rørt ahornssmør:

  • 100 g blødt smør
  • 2 spsk. ahornsirup
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 1/2 tsk. vaniljepulver
  • 1 knsp. flagesalt

Sådan laver du varme hveder med ahornssmør:

Varme hveder:

  1. Opløs gæren i mælken. Rør smør, æg, sukker, kanel, kardemomme, salt og det meste af melet i.
  2. Ælt dejen grundigt i ca. 10 minutter, til den er glat og blank. Tilsæt evt. mere mel, hvis dejen er meget klistret.
  3. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve et lunt sted i 1 time.
  4. Hæld dejen ud på køkkenbordet, og vej den af i 15 stykker a 80 g. Form dejstykkerne til 15 ensartede, runde boller.
  5. Fordel bollerne i en bradepande med bagepapir, så der er plads til, at de kan hæve sammen.
  6. Dæk bradepanden med et viskestykke, og lad bollerne hæve lunt i 2 timer.
  7. Varm ovnen op til 200°. Bag bollerne i 15-20 minutter, til de er gyldne, og afkøl dem på en rist.

Rørt ahornsmør:

  1. Pisk smørret luftigt. Vend ahornsirup, kanel, vaniljepulver og flagesalt i smørret.
  2. Anret ahornsmørret, og sæt det på køl.

Servering:

  1. Flæk bollerne, og rist dem gyldne.
  2. Servér dem med det kolde ahornsmør.

Varme hveder – en god tradition

Traditionen med at spise varme hveder er den perfekte anledning til at spise blødt, sødt og lunt gærbrød med masser af smør – og de varme hveder skal ifølge traditionen nydes aftenen før Store Bededag.

Men hvor stammer traditionen egentlig fra? Det siges, at vi spiser varme hveder, fordi man før i tiden på Store Bededag ikke måtte arbejde, før gudstjenesterne var overstået. Det gjaldt også bagerne, der derfor ikke havde mulighed for at bage tidligt op morgenen – og således bagte de hvedeknopperne aftenen før.

Derfor købte man varme hveder aftenen før Store Bededag, skar dem over og varmede dem næste dag. Men efterhånden som tiden gik, blev det tilsyneladende sværere og sværere at lade de lækre hvedeknopper være til dagen efter, og i dag spiser vi dem allerede aftenen før Store Bededag.

Læs også