Brød

Valnøddeboller

Dejlige lidt grove boller med fin krydring og masser af valnødder. De er også velegnede til at riste og går godt sammen med både ost, pålæg og marmelade. Dejen kan også langtidshæve i køleskab i 6-8 timer

12 stk. valnøddeboller
3 dl lunkent vand
1 dl yoghurt naturel 0,1 % eller cremefraiche 9-18 %
2 tsk. salt
1½ spsk. mørk sirup (Cane
Syrup af rørsukker)
25 g gær (½ pakke)
1 spsk. olie
1½ tsk. revet/stødt muskatnød
100 økologisk fuldkornsmel, gerne spelt
ca. 400 g økologisk hvedemel
200 g ret finthakkede valnødder

Bland vand og yoghurt med salt og sirup, og opløs gæren heri. Rør olie, muskat og fuldkornsmel i. Rør resten af melet i, lidt ad gangen, til dejen er lidt klistret. Rør valnødderne i til sidst. Brug en stor træske, og slå dejen godt igennem nogle minutter (kan røres på maskine i ca. 5 minutter). Lad den hæve under et viskestykke i ca. 1½ time.

Ælt dejen let igennem, og form 12 boller (med mel på hænderne). Lad dem efterhæve på pladen i ½ time.
Klip et kryds i toppen, og drys med mel. Kan også pensles og drysses med hakkede valnødder. Varm ovnen op til 220° med en skål vand i bunden. Bag på næstnederste rille i 20-25 minutter. Kan fryses..

Se også opskriften på lækre krydrede gulerodsboller

Læs mere om: