Brød

Langtidshævede fødselsdagsboller bagt i springform

Søde, bløde og med et hint af kardemomme. De klassiske hvedeboller er et must på fødselsdagsbordet. Her får du opskriften på lækre langtidshævede fødselsdagsboller bagt i springform

Langtidshævede fødselsdagsboller bagt i springform

Tid: 20 minutter.Hævetid: I alt 9 timer eller natten over.Bagetid: 12 minutter.
Antal: Ca. 22 små boller.
 
DET SKAL DU BRUGE
4 dl mælk
15 g gær
1 tsk. salt
2 spsk. sukker
1 tsk. kardemomme
1 æg
2 æggeblommer
700 g hvedemel
100 g blødt smør + lidt til springformene
to springforme, ca. 20 cm i diameter
1 æg til pensling
 
 
 

Opskrift - sådan laver du langtidshævede fødselsdagsboller bagt i springform

 
1. Varm mælken op i en lille gryde, til den er lunken. Hæld mælken over i en skål, og smuldr gæren i. Tilsæt salt, sukker, kardemomme, æg og æggeblommer. Rør det godt sammen med en elpisker eller en røremaskine. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen. Tilsæt smørret, og ælt dejen, til den er smidig og blank. Sæt dejen i køleskabet med husholdningsfilm over i 8 timer (eller natten over).
 
2. Beklæd bunden af de 2 springforme med bagepapir. Smør springformenes indvendige kanter med smør. Form dejen til 22 lige store boller, og læg 11 boller i hver form. Pensl bollerne med sammenpisket æg. Lad dem efterhæve i 1 time ved stuetemperatur. Forvarm ovnen til 220°. Stil springformene i ovnen, og bag bollerne i 10-12 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad bollerne afkøle i formen.
 
TIP: Brug bollerne som et mere mættende alternativ til en kagemand. Sæt bollerne tæt på en bageplade beklædt med bagepapir i form som en dreng eller pige. Pynt de færdigbagte boller med glasur, slik og krymmel, præcis som du ville pynte en kagemand.