Verdens bedste brød - bagt i gryde
Brød

Grydebrød: Verdens Bedste Brød

af Camilla Zarah Lawes 11. januar 2022
Foto: Bjørn Jakobsen
Har du hørt om Verdens Bedste Brød? Det brød, der bages i gryde og bliver så utroligt lækkert? Her får du opskriften på Verdens Bedste Brød.
45 min 4 personer

Verdens Bedste Brød:

  • 5 dl vand
  • 20 g gær
  • 1 spsk salt
  • 2 spsk honning
  • 100 g grahamsmel
  • 400 g hvedemel
  • 1 dl græskarkerner

Opskrift på Verdens Bedste Brød

Tid: 10 min. + hævetid: 12 timer + 1 time + bagetid: 45 min.

  1. Rør vand og gær sammen. Tilsæt salt, honning og mel og rør rundt med en grydeske. Dejen skal være meget lind og våd.
  2. Sæt dejen til hævning ved stuetemperatur natten over - dog mindst 12 timer, inden du fortsætter med brødet.
  3. Dejen vendes herefter 3-4 gange med en grydeske og sættes igen til hævning - 1 time i skålen.
  4. Sæt en tom støbejernsgryde på ovnristen i en kold ovn og tænd ovnen på 245 grader. Når ovnen (og gryden) er varm, drysses græskarkernerne i bunden af gryden, for så slipper brødet let gryden efter bagning.
  5. Hæld dejen direkte fra skålen og ned i den varme gryde. Bag først verdens bedste brød i ovnen i 30 min. med låget på, fjern låget og bag videre i 15 min. uden låg. Afkøl i gryden uden låg ca. 30 min.

Det lyder måske som en overdrivelse at kalde et brød for verdens bedste brød, bare fordi det bliver bagt i en gryde. Men dette brød hedder altså verdens bedste brød. 

Og navnet på brødet er ikke nogen overdrivelse, for denne opskrift giver et brød, der har den blødeste og mest smagfulde krumme og en lækker sprød skorpe. Tror du ikke på det? Så prøv selv at bage verdens bedste brød.

OBS! Husk at du skal bage brødet i en gryde, der kan tåle at komme i ovnen. Det kan fx støbejernsgryder fra Le Creuset. Alternativt kan du brødet i en stegeso, hvis du skulle være den heldige ejer af sådan én.

Lad verdens bedste brød være underlaget, når du laver smørrebrød. Her får du 20 suveræne opskrifter på smørrebrød fra Ida Davidsen: