Aftensmad

Ostefondue

af Louise Dandanell ørsted 31. oktober 2011
Foto: Bjørn Jakobsen
Opskrifter på ostefondue med langtidshævede løg-bacon boller...

Egentlig er fondue en schweizisk opfindelse med smeltet ost, men den er som skabt til danske middage med hyggeligt samvær omkring bordet. Skær de udvalgte ingredienser i passende stykker, tænd for gryden, bænk jer - og nyd forventningens glæde over det, der er på vej i gryden...OstefondueMan kan købe udmærkede ostefondueblandinger, som blot skal varmes i gryden, men du kan også selv blande - som her.

Ingredienser Fremgangsmåde 1 fed hvidløg500 g ost f.eks. en blandingaf Maribo og Gryere½-1 dl hvidvinDesuden:Løg-bacon boller (se forneden) eller andet brød2 pærer200 g chorizoEvt. små ovnstegte kartofler(se rødvinsfondue) Gnid fonduegryden med hvidløg.Skær osten i mindre stykker eller riv denog hæld den i gryden sammen med hvidvinen.Varm op over svag varme under omrøring.Stil gryden på bordet, når osten er smeltet.Skær brød, pære og pølse i passende terningerog anret det i skåle, inden det dyppes i den varme ostemasse.

Langtids-hævede løg-bacon boller TID: CA. 20 MIN. +HÆVETID + 20 MIN. BAGNING, Ca. 7 stk.

Ingredienser Fremgangsmåde 100 g bacon1 rødløg15 g gær3 dl vand1 tsk salt225 g fuldkornshvedemel150 g hvedemel1 æg til pensling Skær baconen i strimler og steg den på en varm pande.Pil og hak løget og steg det blødt på panden efter baconen.Udblød gæren i lidt af vandet.Hæld resten af vandet, salt, bacon og løg i gærblandingen.Tilsæt mel og ælt dejen godt, til den er smidig.Stil dejen til hævning natten over.Ælt dejen igennem og form ca. 7 boller, sæt dem på bagepapir på en bageplade.Pensl med sammenpisket æg.Lad bollerne efterhæve i 30 min. Bag ved 220 grader i ca. 20 min.Afkøl bollerne på en rist og opbevar dem i en plasticpose, til de skal spises.

Hvis du ikke har tid til ... (eller gider) at vente på de langtidshævede boller, kan du i stedet tilsætte 50 g gær og blot lade dejen hæve 1 time første gang.I øvrigt passer valnøddebrød også godt til oste-fondue - og det kan f.eks. købes hos bageren.Her får du opskrifter til 4 forskellige slags fondue - inklusive lidt til den søde tand...

Oliefondue Ostefondue Rødvinsfondue Chokoladefondue

Find lækre kvalitetsprodukter til køkkenet i SØNDAGs webshop

Spækbræt i oliventræ250 kr. fra Kasamia>> køb den HER Vin-termometer249 kr. fra Bengt Ek Design>> køb den HER Knivsæt: kokkekniv + altmuligkniv1.999 kr. fra Shun>> køb den HER