Julebrunch
Aftensmad

Kom til julebrunch

31. oktober 2011
af Camilla Zarah Lawes
Foto: Columbus Leth
Det er så hyggeligt at have gæster til julebrunch, det er dejligt uformelt, og maden er nem at tilberede. Invitér gæster til en herlig julebrunch

BAGELS til julebrunch(12 stk.) 2 dl sødmælk3 dl vand50 g gær2 tsk. salt1 spsk. rørsukker4 spsk. olie2 æggeblommer (gem æggehviden til at pensle med)175 g speltfuldkornsmelca. 700 g hvedemelPYNT:2 letpiskede æggehvidersesamfrø

Sådan laver du bagels til julebrunch

Bland mælk og vand sammen, og opløs gæren heri. Tilsæt salt, sukker, olie, æggeblommer, fuldkornsmelet og halvdelen af hvedemelet. Rør godt. Ælt derefter gradvis resten af melet i dejen, til den slipper skålen. Ælt dejen godt igennem på et meldrysset bord. Vend dejen i en skål smurt med olie, og lad den hvile i ca. 1½-2 timer et lunt sted. Ælt dejen godt, og del den i 12 stykker. Form dem til flade boller. Tryk tommelfingeren midt igennem dejen. Gør hullet større ved at svinge dejen rundt på pegefingeren, til hullet er omkring 3 cm i diameter. Lad dem efterhæve tildækket et lunt sted i ca. 30 minutter. Bring en stor gryde eller sautérpande med vand i kog. Kom to bagels i ad gangen, og lad dem koge i ½ minut på hver side. Tag dem op med en hulske, og lad dem dryppe af, inden de lægges på en bageplade med bagepapir. Pensl dem med æggehvide, og drys halvdelen med sesamfrø. Bag bagelsene i 8-12 minutter ved 190°, og afkøl dem på en bagerist.BAGELFYLDBASILIKUMCREME:400 g Philadelphia-flødeost100 g græsk yoghurt, 10 %1 bundt basilikumfintrevet skal fra en økologisk citronlidt citronsafthavsalt og knust rosa peberDESUDEN:400-600 g røget laks (50 g røget lakspr. bagel)6 tomater, skåret i både1 bakke blandede salatskud, skyllet og duppet tørreDel en bagel midt igennem, rør ingredienserne til basilikumcremen sammen, og smør et tykt lag på bund og top. Fyld med tomat, salat og røget laks. 

ROSMARINSYLTEDE ABRIKOSER til julebrunch16 hele tørrede abrikoser4 spsk. honning2 spsk. vand1 stilk rosmarin i små buketterKom alle ingredienserne i en lille kasserolle, og kog det langsomt op. Skru ned for varmen, og lad det småsimre i et par minutter. Afkøl, og servér til lidt ost.

KANELSYLTEDE VALNØDDER til julebrunch2 dl portvin1 dl mørk balsamico150 g rørsukker1 stykke kanelENDVIDERE:75 g valnødderBland portvin, balsamico, sukker og kanel sammen. Lad det koge ind til en let tyktflydende sirup, vend valnødderne i, og afkøl til stuetemperatur. Servér valnødderne til blåskimmelost. 

HASHBROWNS til julebrunch4 store bagekartoflerhavsalt og friskkværnet peber200 g ventre-bacon eller anden god røget baconSkræl kartoflerne, del dem i halve, og kog dem møre i vand. Afkøl, og riv dem groft. Bland med salt og peber. Skær baconen i lange strimler, og rist dem på en stor pande. Tag baconen fra panden, når den er flot gylden, og lad den dryppe af på køkkenrulle; gem fedtstoffet på panden. Saml små portioner af kartoffelmasse på panden, og steg dem i 10 minutter på hver side (vend dem med en paletkniv). Tag dem fra varmen, drys med baconstrimler og peber, og servér straks.

 

BRUNSVIGER til julebrunch50 g gær4 dl økologisk sødmælk1 spsk. sukker1 tsk. salt1 tsk. kardemomme50 g smeltet smør500 g hvedemelFYLD:200 g smør200 g brun farin50 g sirup

Sådan laver du brunsviger til julebrunch

Smuldr gæren i en stor skål, varm mælken let, hæld den i skålen, og rør, til gæren er opløst. Tilsæt sukker, salt og kardemomme. Hæld smørret i, og rør godt. Kom melet i lidt ad gangen, og ælt til en smidig dej. Rul dejen ud på et meldrysset bord, og fyld den i en bradepande med bagepapir. Fold dejen lidt op langs kanterne, så den kan holde på fyldet, og tryk nogle fordybninger i dejen med fingrene. Stil dejen overdækket et lunt sted i 30 minutter, mens du tilbereder fyldet. Kom alle ingredienserne til fyldet i en gryde, og varm op, til smørret er smeltet. Hæld fyldet på dejen, og bag brunsvigeren i en 200° varm ovn i 12 minutter, til kanten af dejen er flot gylden. Afkøl, og skær i store firkanter.

 

TYKKE PANDEKAGER MED MYNTESIRUP til julebrunch(12-14 stk.)2 æg120 g sukker½ stang vanilje200 g hvedemel2 tsk. bagepulver1½-2 dl kærnemælk20 g smeltet smørsteges i madolie og smørMYNTESIRUP:1 dl lys sirupkornene fra ½ stang god vanilje4 spsk. fintskåret mynte

Sådan laver du pandekager til julebrunch

Pisk æggene godt med sukker, tilsæt vaniljekorn, og rør godt. Bland hvedemel med bagepulver, og sigt det i æggeblandingen. Rør godt til en tyk, sej masse. Hæld kærnemælk i, mens du rører. Smelt smørret, og rør det i dejen. Sæt dejen på køl i en time. Dejen skal være tyk, justér evt. med lidt hvedemel eller kærnemælk. Varm en stor pande op med lidt smør og madolie, og øs 4 klatter dej på panden ad gangen. Bag pandekagerne i 2-3 minutter på hver side, til de er lækre gyldne. Servér pandekagerne med myntesirup eller syltetøj til.Myntesirup: Rør sirup og vaniljekorn sammen (som til de lune grapefrugter), tilsæt skåret mynte. Hæld over de lune pandekager, og servér straks. 

 

OMELET MED RISTEDE SHIITAKESVAMPE til julebrunch8 æg4 spsk. økologisk sødmælkhavsalt og friskkværnet peber2 spsk. smør200 g shiitakesvampe250 g markchampignonerTILBEHØR:1 bakke blandet salat (skyllet og duppet tør) og rugbrød

Sådan laver du omelet til julebrunch

Pisk æg og mælk forsigtigt sammen med en gaffel. Krydr med salt og peber. Stil til side. Smelt smørret på en stor pande med slip-let-belægning, og rist svampene, til de er sprøde og gyldne. Del svampene i 4 portioner, og lad den ene portion være på panden. Hæld ¼ af æggeblandingen på panden, og vip panden, så æggeblandingen og svampene samles i den ene side. Når omeletten begynder at stivne, rulles den sammen, enten ved at slå let på pandens håndtag, mens panden stadig holdes skråt, eller ved hjælp af en paletkniv. Gentag dette med resten af svampene og æggeblandingen. Servér ½ omelet til hver, gerne mens den er sprød udvendig, og med lidt blandet salat og rugbrød til. 

 

GLASERET RØD GRAPEFRUGT MED VANILJESIRUP til julebrunch4 røde grapefrugter2 dl lys agavesirup (se Madhjørnet)kornene fra ½ stang vaniljeTILBEHØR:evt. drænet yoghurtSkær grapefrugterne igennem på tværs, og løsn frugtkødet i siderne med en kniv. Skær lidt af bunden, så grapefrugten kan stå fast. Sæt dem på en bageplade med bagepapir. Rør kornene fra vaniljestangen med sirup, og pensl det på skærefladen af grapefrugterne. Bag grapefrugterne i en 250° varm ovn under grillen i 3-5 minutter. Servér straks, og giv evt. lidt kold, drænet yoghurt til.

 

 

GODMORGEN-SMOOTHIE til julebrunch 1 liter yoghurt med vanilje, Cheasy 3 modne bananer knust is (en pose på ca. ½ liter) 4 dl hyldeblomstsaft 1 spsk. kardemomme Kom alle ingredienserne i en blender, og blend, til det er cremet. Servér straks i høje, slanke glas. Pynt med drys af kardemomme.

Alle opskrifter til julebrunch er til 8 personer

 

LÆS OGSÅ: Inspiration til julemad

TIP Tilbehør til en god julebrunch er friskpresset appelsinjuice, godt rugbrød, italiensk brød, en god chorizopølse, en oksekødspølse og tre slags ost - en blåskimmel, en brie og en manchego. Og skal det være rigtig festligt, skader et glas champagne jo ikke!

RELEVANTE LINKS

Pynt med bær

Abrikoskugler med hvid chokolade og frugter