Græsk gyros opskrift
Aftensmad

Gyros med svinekød og tzatziki

af Camilla Zarah Lawes 21. oktober 2014
Foto: Columbus Leth
Her får du opskriften på græsk gyros med svinekød og tzatziki
4 personer

DET SKAL DU BRUGE

  • 600 g svinekød

GYROSMARINADE

  • 2 fed hvidløg
  • Skal af 1 usprøjtet citron
  • 4 spsk. oregano
  • 2 tsk. paprika
  • 1 tsk. chilipulver
  • 2 spsk. olivenolie
  • Salt og friskkværnet peber

TZATZIKI

  • 1 agurk
  • 2 fed hvidløg
  • 4 dl græsk yoghurt
  • Salt og friskkværnet peber
  • Sorte oliven

TILBEHØR

  • Ris (beregn 1 dl rå ris pr. person)
  • Paprika
  • Tørret oregano

Sådan laver du græsk gyros med svinekød og tzatziki

Tip: Skift evt. svinekødet ud med lam eller kylling for variationens skyld.

  1. Skær kødet i grove stykker.
  2. Gyrosmarinade: Riv hvidløg og citronskal fint, og bland det med oregano, paprika, chilipulver, olivenolie, salt og peber. Vend kødet godt rundt i marinaden, og stil det i køleskabet i mindst 30 minutter.
  3. Tilbehør: Kog ris efter anvisningen på emballagen.
  4. Tzatziki: Skyl agurken, og skær den midtover. Høvl den i lange, meget tynde skiver med en tyndskræller. Pil hvidløgsfeddene, og knus dem. Rør yoghurt og hvidløg sammen, og smag til med salt og peber. Vend agurkeskiverne i yoghurten, og pynt med oliven.
  5. Steg det marinerede kød på en pande, til det er netop gennemstegt.
  6. Servering: Drys de kogte ris med paprika og oregano, og servér som tilbehør til kød og tzatziki.

TIP: I stedet for med ris kan du servere kødet i pita- eller fladbrød.

Hvad passer til tzatziki? 

Tzatziki fungerer godt som tilbehør til både kød, kartofler og salater. Tzatziki stammer fra Grækenland, og det passer derfor godt til al græsk mad. Det kan f.eks. være som dip til frikadeller eller dressing i pitabrød. Spis det også til grillmad eller som snack med et fladbrød.

Madplaner til hverdagen

Mangler du inspiration til hverdagsmaden? Se vores madplaner, uge for uge: Feminas madplan.