https://imgix.femina.dk/media/7d7d75a842bf40cf96308757dfa92d76.jpg
Mad

Grillet hummer med citruscreme

30. november 2011
af Oscar Umahro Cadogan
Såre enkelt at lave og smager, så englene synger. En smule dekadent og fingermad, så du kan fodre din udkårne med himmelske godbidder. Her får du sundhedseksperten Oscar Umahro Cadogans opskrift på grillet hummer

Køkkengrej: En skarp kniv, grillpanden og en god blender.
Tilberedningstid: 2 timer dagen i forvejen, hvor du arbejder 5-10 minutter. 30 minutter på selve aftenen.
Holdbarhed: Citruscremen holder 1 uge i køleskabet, og hummeren er der da ingen rester af, vel?
Anvendelse: Hoved- eller forret, når du virkelig vil forkæle din middagsgæst.

Hummer til 2 personer:

2 økologiske, solmodne appelsiner
2 økologiske blodgrapefrugter
2 økologiske citroner
1-2 dl ekstra jomfruoliven- eller solsikkeolie
2-3 fed hvidløg
1 tsk fishsauce
½-1 dl brun riseddike eller æblecidereddike
1-2 spsk akaciehonning
hav- eller stensalt
friskkværnet sort peber
1-2 levende hummere

Sådan gør du:

Lav citruscremen dagen før. Pak citrusfrugterne ind i to lag stanniol med den matte side udad, læg dem i et ovnfast fad, kom 3-4 cm vand i bunden af fadet og bag dem i 2 timer i en 150° varm ovn.

Lad citrusfrugterne køle af, skær dem i halve og skrab frugtkødet ud i en skål. Hæld frugtkød og væde i en blender sammen med olie, pillede hvidløg, fishsauce, eddike, honning, salt og peber og kør det i et par minutter, indtil du får en helt lys og luftig creme. Stil den på køl.

Opskrift: Grillede jomfruhummere

Varm en grillpande eller to rigtig godt og grundigt op. De skal være tæt på rødglødende, så sæt bare komfuret på max.

Nu skal hummeren eller hummerne slås ihjel. Tag en stor, spids og skarp køkkenkniv. Hold hummeren fast, så hovedet vender ind imod dig og halen vender væk. Placer spidsen af kniven lige i krydset i "nakken" på hummeren. Stik til, så kniven går hele vejen igennem hummeren, og skær med kniven tværs igennem hovedet, så det flækkes i to. Træk kniven fri af hummeren og skær nu igennem halen hele vejen ned. Nu har du to halve hummere.

Hiv tarmen ud af halvdelene og rens det grønne snask, der sidder i hovedet, bort med lidt vand. Pil alle benene af hummeren og knæk kløerne af (eller brug en bastant køkkenkniv til at skære leddene over, som når du skal skære lårene af en kylling). Nu har du 2 halve haler med hoved på og 2 kløer pr. hummer. Grillpanden skulle gerne være rigtig varm nu. Smid hummerstykkerne på. Halerne skal have 4 minutter på hver side (altså 4 minutter med kødet ned mod grillpanden, og 4 minutter på ydersiden med skjold og hele molevitten). Kløerne skal have yderligere 4 minutter, så de får 12 minutter alt i alt. Skjoldet på kløerne skulle gerne sprække af sig selv pga. varmen, så det er lige til at pille kødet ud.

Kom citruscreme i to skåle, dyp hummerstykkerne i cremen og spis dem med fingrene.

Fif
Citruscremen kan bruges til meget andet end hummeren. Den er oplagt som en slags mayonnaise til andre slags skaldyr, grillet eller dampet fisk, kød, fjerkræ, som grøntsagsdip eller bare smurt direkte på godt brød.

Sundhedstip
Alle citrusfrugterne er smækfyldte med fytokemikalier, der beskytter mod brankestofferne på den grillede hummer og er gode for blodgennemstrømningen. Sidstnævnte er jo ikke dårligt, hvis I skal have en sjov aften.

Oscar Umahro Cadogan er netop nu aktuel med sin nye kogebog 'Scor hende med maden', hvor du får masser af lækre opskrifter på romantisk og sund mad. Læs mere om Oscar Umahro Cadogan lige her

Læs også