Aftensmad

Foolproof svin med svær on the side

af Louisa Lorang 17. december 2012
Foto: Anders Schønnemann
Du er sikker på at få sprød svær og saftigt kød, når du steger svær og steg hver for sig. Ingen grund til bekymring. Det kan ikke gå galt! Bed din slagter om at få det mest reelle kød, tage sværen af og fjerne eventuelle ben

Opskrift på svinekam

ca. 1½ kg svinekamsvær fra kammengroft saltlidt olivenolie

SAUCE:2 spsk. smør2 spsk. mel4 dl bouilloneller sky fra stegen1 dl piskeflødeevt. lidt kulørsalt

Skær hele sværen af stegen (eller få slagteren til at gøre det).Brun stegen, og sæt den på en rist i ovnen ved 150° i 40-50 minutter, eller til den er 55° i centrum. Skær sværen i strimler, som til flæskesvær, og vend dem med groft salt og en anelse olivenolie. Bred dem ud på bagepapir på en bageplade.Skru ovnen op på 200°, og sæt sværene ind sammen med stegen. De skal stege gyldne og sprøde, og stegen skal stege videre i ca. 20-30 minutter, til den er 68-70° i centrum.Tag stegen ud, lad den trække i 20 minutter, og skær den derefter i skiver. Lad sværene stege sprøde og knasende, vend rundt i dem ind imellem. De skal have ca. 30-40 minutter i det hele.Smelt smørret i en gryde, og pisk mel i. Pisk bouillon eller sky i, lidt ad gangen. Lad det simre i 10-15 minutter. Pisk til sidst fløde i, og smag evt. til med salt. Brug evt. en smule kulør, hvis du er til det.Servér stegen med sauce og sprøde svære og alt det andet, der hører sig til.

TIP: Vær opmærksom på, at stegetiden kan variere utrolig meget. Det allernemmeste er at bruge et stegetermometer

Få lækre opskrifter på julens bedste julefrokost