falafel - nem opskrift
Aftensmad

Falafel – Lav perfekte falafler

af Louisa Lorang 28. juni 2021
Foto: Anders Schønnemann
Falafel er fantastisk. Klar på en omgang hjemmelavede falafler? Nemt, lækkert og vegetarisk! Perfekt hverdagsmad. Her får du opskriften på hjemmelavet falafel.
2 personer
Tid i alt 30 min

Det skal du bruge

  • 200 g kikærter (udblødt natten over)
  • 1 bundt bredbladet persille
  • ½ bundt koriander
  • 2 fed hvidløg
  • 1 lille løg
  • 1 spsk. stødt spidskommen
  • 2 tsk. salt
  • ¼ dl citronsaft
  • olie til stegning

Endvidere

  • 2 tomater i terninger
  • ½ agurk i terninger
  • 1 rødløg i tynde skiver
  • 2 hjertesalater, groftplukkede
  • 1 håndfuld plukket mynte

Tilbehør

  • lune fladbrød
  • drænet yoghurt
  • chilisauce
  • citronbåde

Opskrift – sådan laver du falafel

  1. Dræn vandet fra kikærterne; blend kikærter, persille, koriander, hvidløg, løg, spidskommen, salt og citronsaft i en foodprocessor.
  2. Saml massen til en dej, og form ca. 14 små falafler, ved at presse dejen sammen i hånden – brug gerne et kuglejern, hvis du vil have dem helt runde.
  3. Steg falaflerne i rigeligt olie i en stor, varm pande eller wok ved middel varme, til de er gyldne og møre – de skal have 3-4 minutter hver.
  4. Servér de varme falafler med tomat, agurk, løg, salat og mynte i lune fladbrød. Giv yoghurt, chilisauce og citronbåde til.

Tips til falafler

  • Sørg for, at du har kørt farsen godt igennem på din foodprocessor. Den skal være fin og ensartet i konsistens, hvis du skal have det bedste resultat.
  • Falafeldejen kan bruges til falafelvafler. Kom et ekstra æg i dejen og lav vafler på et vaffeljern.
  • Falafler kan fryses. Både dejen og de færdige falafler kan fryses, hvilket gør dem til ekstra nem hverdagsmad.
  • Falafler kan varieres med krydderier og grøntsager i det uendelige. Giv dem ekstra chili eller tørret mynte, eller riv din yndlingsrodfrugt i dejen.

Falafel – lille vegetarisk frikadelle

Falafel er oprindeligt fra Egypten, men er udbredt i det meste af Mellemøsten. Den er ofte beskrevet som en stegt, vegetarisk frikadelle også selv om den ikke har så meget til fælles med de klassiske frikadeller, som vi kender. Helt traditionel serveres de i en form for pitabrød med forskellige fyldt – på mange grillbarer er falafel også et udtryk for hele retten med brød, fyld og falafelkugler.

Falafel er en helt oplagt spise, hvis du er vegetar. Den er nem at lave og har masser af protein fra kikærterne.