Bulgur
Aftensmad

Bulgur med citron, bønner og skvalderkål

af Susanne Palmqvist 8. april 2021
Foto: Anders Schønnemann
Den syrlige salat med bulgur passer rigtig godt til fisk og lyst kød som f.eks. kylling. En nem salat at lave i større portioner f.eks. til en buffet.
2 personer
Tid i alt 20 min

DET SKAL DU BRUGE

  • 2dl grov bulgur
  • 4½ dl vand + salt
  • 2 dl nippede, skyllede skvalderkålsblade
  • 2 små økocitroner (riv skallen til dressingen)
  • 200 g fine bønner

DRESSING

  • 2 spsk. rapsolie
  • Saften fra citronerne
  • salt og kværnet peber
  • evt. lidt fintrevet citronskal

Sådan laver du bulgursalat

  1. Skyl din bulgur grundigt i en sigte. Kog den i det letsaltede vand i 10 minutter. Lad din bulgur trække i 10 minutter, og rør den så igennem med en gaffel. (se hvordan du koger bulgur længere nede i artiklen). 
  2. Riv skallen på den ene citron. Skær enderne af citronerne, så de kan stå, og skær skallen og alt det hvide af.
  3. Skær fileterne fri af hinderne, og halvér dem. Pres saften ud af resterne.
  4. Pisk dressingen sammen, og smag den til med skal og saft. Vend dressingen og citronstykkerne sammen med bulguren. Det kan stå og trække koldt i et par timer, hvis du har brug for det.
  5. Nip bønnerne, og kog dem i 2-3 minutter i saltet vand, til de er knap møre. Lad dem køle af i koldt vand, og skær dem i mindre stykker, eller flæk dem som på billedet.
  6. Skyl og nip skvalderkålen. Hak den ret fint. Vend begge dele i din bulgur salaten til sidst. Har du ikke skvalderkål, kan du bruge dild, persille eller citrontimian i lidt mindre mængder.

 

Sådan koger du bulgur

Det er ikke svært at koge bulgur, når du blot ved, hvor meget vand du skal bruge. Det siges som regel, at ratioen mellem vand og bulgur er 3 til 5. Det vil sige, at til 3 deciliter bulgur, skal du bruge 5 deciliter vand. Når du ved dette, er du klar til at koge din bulgur.

Sådan gør du:

  1. Bring vandet i kog i en gryde. Husk at salte det.
  2. Hæld bulguren i det kogende vand og skru ned for varmen.
  3. og lad det simre i 10-12 minutter med låg på.
  4. Sluk for varmen, når bulguren er ”al dente,” altså ved at være kogt.
  5. Rør i bulguren og lad den stå i 5-10 minutter med låg på. På den måde damper den færdigt, uden det bliver til mos.

 

TIP: hvis du gerne vil have, at din bulgur skal smage af mere, kan du opløse en bouillonterning i det kogende vand, inden du kommer din bulgur i. 

 

Herunder finder du flere lækre salater