For mange er julen forbundet med store middagsselskaber, hvor der ikke skal mangle noget. Vi kommer nemt til at lave alt for meget mad, og desværre ender det meste med at blive smidt ud, fordi vi bliver trætte af den klassiske and med kartofler, når den bliver serveret på tredjedagen, siger Gorm Wisweh, manden bag Gorm’s Pizza.
Med lidt fantasi kan man faktisk forvandle den klassiske julemad til nye og anderledes retter med de lækre og velkendte ingredienser fra julens madbord. Hvis du fx har and, rødkål og appelsin til overs, kan du smide det på en sprød pizzabund sammen med lidt mascarpone og på den måde skabe en helt ny ret med de rester, du ellers havde smidt ud.
Opskrift på Gorm’s Julepizza
Ingredienser 165 g pizzadej (se Gorms opskrift på pizzadej nedenunder) 1 ½ dl tomatsovs 70 g frisk mozzarella 100 g anderester eller confiteret and 2 spsk. mascarpone frisk peberrod lidt frisk, fintsnittet rødkål 1 appelsin lidt olivenolie LÆS OGSÅ:
Flere opskrifter, hvor du kan få det lækreste ud af dine madrester Fremgangsmåde 1. Snit rødkålen fint, og vend den med groft hakket persille og fileter af appelsin samt lidt saft. Lad det trække 10 minutters tid. 2. Pluk andekødet i passende bidder. 3. Rul bunden ud (30 cm i diameter), og fordel en skefuld tomatsovs på bunden. Husk at lade ½ cm være fri hele vejen langs kanten, så man får en god skorpe. 4. Pluk halvdelen af mozzarellaen, og fordel jævnt over bunden. 5. Fordel nu and ud over pizzaen. Husk, at enkel og moderat fyld er vejen til skarpe pizzaer (ja, jeg ved godt, det går lidt imod julens monsterportioner-tradition) 6. Put 6 små tesketoppe mascarpone på pizzaen hist og her. 7. Dryp med lidt olivenolie. 8. Bag ca. 4-5 min. eller til skorpen er gylden og sprød ved ovnens højeste temperatur. Meget gerne på en bagesten. 9. Pynt den færdige pizza med den råmarinerede rødkålssalat og en god omgang friskrevet peberrod.
Gorm Wiswehs pizzadej
Til 2-4 pizzaer Ingredienser En klump surdej på størrelse med 1/2 knytnæve (kan undværes!) 1,5 dl koldt vand 10 g gær 1 tsk sukker 200 g mel (gerne typo 00, som er den klassiske pizza- og pastamel fra Italien) 100 g mel semola (grovvalset durummel). Hvis du ikke kan skaffe det, så erstat med 00 mel. 1 spsk olivenolie 1 spsk salt med top Fremgangsmåde 1. Bland vand, gær, sukker og evt. surdej sammen. Når det er opløst, tilsættes halvdelen af typo 00-mel og semola. Det røres ud, til der ikke er flere klumper. 2. Tilsæt salt og olie, rør lidt og tilsæt herefter resten af melet over to omgange (hvis dejen føles for våd, kan du spæde op med 00 mel). 3. Ælt på livet løs. Dejen skal aktiveres, og det handler om manpower (eller girlpower). Efter 10-15 minutter skulle dejen begynde at blive glat og smidig at røre ved. Lav et snit i dejen og tjek, om den er skinnende indvendig. 4. Lad dejen hæve i køleskab i en times tid eller til dobbelt størrelse (allerbedst er det at lave den dagen før, men det er ikke ultravigtigt). 5. Tag dejen ud og skær den ud til boller à 160 g. Ælt bollerne ved at folde ind mod det samme punkt i bollen, så den får en glat og spændstig overflade. Bollen skal rette sig op af sig selv, når man trykker på den. Læg dem på en bakke og lad hvile 30 min. til en 1 time. 6. Du er klar til at rulle din dej ud!
Se også
Mad
Risalamande med kirsebærsauce