https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/marts/lungeprim.jpg
Træning og kost

Lungekræft er blevet en kvindesygdom

25. marts 2013
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Det har set skidt ud i mange år, og det bliver bare værre og værre. Flere og flere danske kvinder dør af lungekræft, der for længst har overhalet brystkræft som kedelig ’topscorer’ i statistikkerne. Og det stopper ikke foreløbigt …

Ja, undskyld vi forstyrrer midt i påskeferien med kedeligt nyt. Egentlig er der slet ikke noget nyt under solen, for det er desværre en halvgammel nyhed her til lands, at det er lungekræft og ikke brystkræft, der slår flest danske kvinder ihjel, og i 2030 forventer man, at 75 procent flere danske kvinder dør af netop lungekræft end af brystkræft. Det er kun her i landet, statistikkerne er så elendige - og sådan har det altså været i mange år, modsat vore europæisle naboer.





Kvinder ryger sig til lungekræft
Årsagen er nem at få øje på. For vi hoppede ikke bare med på ryger-holdet i de glade tressere. Vi røg næsten lige så meget som mændene og langt mere end vores europæiske medsøstre. Dét betaler vi regningen for, og det kan ses i statistikkerne nu … og de næste 20 år, lyder det fra Gerda Engholm, seniorstatistikker i Kræftens Bekæmpelse.
Og ifølge den nordiske kræftdatabase NORDCAN har vi ikke engang nået bunden endnu, for om ti-femten år vil der være 220 årlige lungekræft-dødsfald mere end i dag, mens antallet af brystkræft-dødsfald vil være faldet med 130 tilfælde.

Lungekræft - også en kvindesygdom
Og det er jo ikke fordi, vi skal glemme alt om brystkræft og rette fokus på andre sygdomme, der også i høj grad rammer kvinder.
"Der er meget fokus på brystkræft, som jo også er den kræftsygdom, der rammer allerflest kvinder. Men lungekræft er en langt mere alvorlig kræftsygdom, og derfor er det så vigtigt, at vi for fortalt, hvor farligt det er at ryge," siger Gerda Engholm.
Hun mener, at tallene kan være med til at minde os om, at rygning koster rigtig mange unødvendige kræftdødsfald. Og selvom der er langt færre kvinder, der ryger i dag, og det altså på et eller andet tispunkt vil gå fremad, vil vi i de næste mange år se resultaterne og langtidseffekten af storrygning blandt danske kvinder.

Læs også