https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2012/december/2012-51-sund-paalaeg-p.jpg
Træning og kost

Guide til det sunde pålæg

19. december 2012
af SlankeDoktor.dk
Du kan sagtens spise det lækre pålæg, selvom du er på slankekur! Læs om hvordan du vælger sundt, næringsrigt og slankende pålæg og få en tabel over det sundeste pålæg i supermarkedet.

Der findes flere producenter, der laver velsmagende pålæg med lavere indhold af fedt. Den grønne slagter, Minimum og Levevis er nogle af de producenter, der har mange lækre og sunde typer pålæg. Nogle producenter laver også deres almindelige produkt i en fedtreduceret variant.
Sundt pålæg behøver ikke være besværligt eller kedeligt. Du kan sagtens spise "normalt" pålæg, husk bare at være opmærksom på næringsdeklarationen, især fedtindholdet; det må ikke være over 10 gram fedt per 100 gram.

Herunder kan du læse om forskellige typer af pålæg, og hvordan du finder det sundeste alternativ. Du kan også downloade en mere omfattende guide, hvor du kan se præcis hvad dit pålæg indeholder:

Klik her for at downloade guiden.

Ost

Ost er en god kilde til protein og kalcium. Når du køber ost, skal du være ekstra opmærksom på fedtprocenten, da mange oste har et højt indehold af fedt. SlankeDoktor.dk anbefaler max 17 % fedt/30+. Ca. 2 skiver mager ost om dagen er rimeligt at spise. Ost som hytteost, light smøreost og rygeost kan spises i større mængder.

Tab dig med Q Slank

Tab dig med Q Slank

Kæmper du en evig kamp mod de ekstra kilo? Du er langt fra den eneste, og nu kan du med SlankeDoktor få støtte og opbakning fra et af Danmarks største slanke-communities.

Q Slank er et samarbejde mellem Q og SlankeDoktor, og bliver du medlem her får du både personlig diætist og kostplan, Danmarks bedste kalorieberegner og adgang til over 5000 opskrifter online.

Vil du møde nye bekendtskaber samtidig med du smider de overflødige kilo? Så bliv medlem af Q Slank nu ved at klikke her

Kødpålæg

Kød er en vigtig kilde til vitaminer, mineraler og protein. Gå altid efter magert kødpålæg med maks. 10 % fedt. Vælg fedtfattige kødpålæg som f.eks. skinke, hamburgerryg, kylling og kalkun. Disse typer kan du spise flere skiver af dagligt. Kødpølse og spegepølse skal helst kun spises sjældent, f.eks. ved specielle lejligheder.

Leverpostej

Leverpostej er et populært pålæg. Desværre indeholder det næsten altid meget fedt. Hvis du gerne vil spise leverpostej, så vælg en fedtreduceret variant og smør kun et tyndt lag, og kom i stedet lidt ekstra grøntsager på.

Galleri: Se de ekstreme Hollywood makeovers

Fiskepålæg

Fisk indeholder masser af sunde fedtsyrer, især den fede fisk er rig på D og E- vitamin. Den fede fisk er således super sund, men indeholder stadigvæk mange kalorier fra fedt. Varier dit fiskepålæg mellem fed fisk som f.eks. makrel og laks og mager fisk som f.eks. tun og torskerogn. Spis den fede fisk til pålæg ca. 2 gange om ugen. Den magre fisk (eks. tun i vand, rejer og torsk) kan spises som pålæg hver dag.

Frugtpålæg

Frugtpålæg og marmelade indeholder som regel ret meget sukker fra frugt og bær, samt tilsat sukker. Gå gerne efter en sukkerfri marmelade, eller spis den almindelige i små mængder. 1 tsk. er nok til 1 skive brød, kiks eller knækbrød. Spis marmelade og frugtpålæg max 2 gange om ugen, eller ved særlige lejligheder.

Vegetariske pålæg

Bønnepostej, hummus eller pate er nogle eksempler, som findes på markedet. Vegetarisk pålæg har den fordel, at det tit har et højt indehold af kostfibre. Mange produkter har også et lavt indehold af fedt, men kig gerne en ekstra gang. Bønnepostej og hummus kan du rolig spise et par skefulde af hver dag.

>Herfår du en kalorietabel over de mest spiste fødevarer - download den gratis her.

Æg

Blødkogt, hårdkogt, omelet, æggekage eller scrambled eggs. Æg mætter godt og er en udmærket kilde til protein og derfor perfekt som pålæg. Husk at blommen indeholder relativt meget fedt. 1 æg som pålæg til dit brød om dagen er rimeligt.

Blødkogt, hårdkogt, omelet, æggekage eller scrambled eggs. Æg mætter godt og er en udmærket kilde til protein og derfor perfekt som pålæg. Husk at blommen indeholder relativt meget fedt. 1 æg som pålæg til dit brød om dagen er rimeligt.

Grøntsager

Salatblade, peberfrugt, tomat, radisser, agurk, revne gulerødder, listen kan blive lang! Grøntsager tilfører ikke kun fibre og smag - det gør også dit brød og pålæg mere appetitligt. Du kan frit bruge så mange grøntsager du har lyst til. Avokado er et lækkert og sundt alternativ til smør, men indeholder mange kalorier fra fedt, 1 spsk. avokado til 1 stykke brød er rigeligt.

> Læs også: 5 bizarre slanketips - der virker

Læs også