https://imgix.femina.dk/media/kaalprim.jpg
Træning og kost

Dét skal du spise mere af!

15. august 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Du bliver, hvad du spiser, og sådan har det vist altid været. Det har i hvert fald aldrig været nogen hemmelighed, at kosten afgør mere og andet end blot vægten og kan holde sygdomme fra døren. Og der er frugt og grønt, der er bedre end andet …

Seks om dagen. Dét ved vi jo godt. At det langt fra er underordnet, hvilke seks stykker frugt og grønt du så propper i dig dagligt, vidste du måske også. Men der er vindere - også i frugt og grønt-branchen! Vidste du f.eks., at græskar er helt utrolig sundt og og kan reducere risikoen for flere sygdomme. Faktisk mener ernæringsfysiolog Mike Roussell, at et solidt indtag af Halloween-frugten og den ultrasunde medsøstre- og brødre kan mindske risikoen med brystkæft med helt op til 30 procent, skriver kk.no.

Ud med de fri radikaler!
Ligesom gulerødder indeholder græskar nemlig betakaroten, alfakaroten og lutein, som er tre ud af syv forskellige antioxidanter, der f.eks. også er med til at give den friske farve til frugten eller grøntsagen. Og disse tre stoffer kan i fælleskab være med til at sænke risikoen for kræft ganske betydeligt. De hjælper nemlig med at bekæmpe de frie radikaler, som kan skade dit DNA og bidrage til en øget risiko for at udvikle kræft. Stoffet betakaroten er en klar nummer et, fordi den kan stoppe den process, der opstår, når du begynder at udvikle kræft, og super-grøntsagen over alle er kål, fordi det indeholder alle tre stoffer. Så det er egentlig bare med at shoppe løs af de rigtige varer ...

De fantastiske fem!
Fyld indkøbskurven med græskar, spinat, gulderødder, kål og squash næste gang, du handler. De er alle fem sprængfulde af vigtige antioxidanter. Har du lyst til endnu mere 'supermad', så husk også mandler, spinat, rosenkål, blåbær og avokado.

Vidste du …
- at brystkræft er den hyppigste kræftform hos kvinder med cirka 4.700 nye tilfælde pr. år i Danmark.
- at antallet af nye tilfælde har været stigende gennem mange år.
- at brystkræft ses med stigende hyppighed fra 25-30-års alderen
- at sygdommen hyppigst rammer kvinder over 60 år.

Læs også