https://imgix.femina.dk/media/7eff2823638840358081973d2a69afc7.jpg
Selvudvikling

Danskerne lider under overfladen

21. maj 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Er du depressiv, har du angst eller lever du med et misbrug? Så er du langt fra alene.

Danskerne bliver igen og igen udråbt som verdens lykkeligste folk, men under overfladen er det ikke alt, der er fryd og gammen. Langt over en halv million af os har psykiske lidelser, og intet mindre end hver anden danske familie er på en eller anden måde i kontakt med behandlingssystemet. - Og så har man ikke engang taget alle de andre forskellige psykiske sygdomme, der plager os, og som koster samfundet omkring 40 milliarder kr. årligt med.

Den menneskelige pris
For 700 danskere om året koster tilstanden langt mere end penge. For dem ender det med selvmord, og for ti gange så mange i et forsøg på at slutte livet. Tabuer, myter, usikkerhed og masser af fordomme gør det svært at leve med en psykisk lidelse, og selvom vi nok alle sammen kender en eller flere med psykiske problemer, så har vi generelt svært ved at forholde os til både diagnosen og patienten.

Syg eller rask?
Tv-programmet "Gal eller normal" bryder isen, gør op med fordommene og tager fat om de mest velkendte psykiske lidelser, deriblandt OCD, depression og Asbergers syndrom. I programmerne medvirker ti danskere - fem syge og fem raske. Men hvem er syg, og hvem er normal? Det kan være svært at spotte. Selv for eksperterne, viser det sig. Og derfor, selvfølgelig, også for os andre.

Skæve hjerner
"Vi er heldigvis alle sammen lidt skæve i hjernen. Så hvornår er det en psykisk lidelse, og hvornår er skævheden bare et menneskeligt karaktertræk," spørger Peter Qvortrup Geisling i forordet til den bog, der følger lige i hælene på tv-udsendelsen.

Læs interviewet med forfatter til bogen "Gal eller normal", Dorthe Boss Kyhn, her

Også mange kendte døjer med psykiske problemer. Se nogle af dem her!

Læs også