https://imgix.femina.dk/media/4944bb34b4ec49f1aaa12daed119ea28.jpg
Selvudvikling

Store stjerner med skæve hjerner

21. maj 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Det vrimler med dem. Dem fra tv, historiebøgerne, bladene. De kendte, krøllede hjerner...

Store opfindere, historikere, forfattere, kunstnere og skuespillere, der alle sammen har det til fælles, at de har eller har haft en anden psykisk lidelse - og står frem med det. Ja, man kunne næsten få det indtryk, at det - et stykke af vejen - kunne have sine fordele at lide af fx Asbergers syndrom.

Særlige talenter
Er de mere intelligente? Har de særlige evner? Måske Der er i hvert fald sagt og skrevet mangt og meget om "asbergere". Nogle betegner dem som "nørder" med helt særlige talenter og interesser og en misundelsesværdig indlevelsesevne. Andre mener, at de tænker mere i systemer og detaljer end i følelser. Og manden, der har lagt navn til syndromet, Hans Asberger, sagde, at en Asberger-person kan "kompensere" og levere originale, usædvanlige præstationer senere i livet.

Alsidige asbergere
Sandheden har sikkert mange navne og forklaringer. En af dem kommer fra Asbergerforeningen, som hævder, at der måske er en tendens til, at almindelige mennesker med Asberger syndrom har en tendens til at fremhæve kendisser, der også har det. For det er tit dem, man hører om, lyder det fra foreningen.
Mange kreative kunstnere fortæller gerne og åbent om deres vej til succes og deres imponerende resultater; også når vejen indeholder en psykisk diagnose. For det virker på en eller anden måde hverken underligt for dem selv eller modtageren, at de måske har en lidt skæv måde at tænke på. I modsætning til fx politikere, erhvervsledere og ambassadører, som, af frygt for at skabe tvivl om deres dømmekraft, sandsynligvis oftere tøver med at løfte sløret for en eventuel diagnose.

Måske er det derfor, at der masser af velkendte Hollywood- navne på listerne over Asbergere og andre psykiske lidelser - men knap så mange politikere… Tjek selv.


Kendte med Asbergers syndrom:

Jessica Alba, skuespiller
Cameron Diaz, skuespiller
Leonardo Di Caprio, skuespiller
Penelope Cruz, skuespiller

Om Asbergers Syndrom
Asbergers syndrom (AS) er en lidelse indenfor autismesprektret, der viser sig som manglende evne og forståelse for socialt samspil og i nogle tilfælde motoriske problemer og særligt sprogbrug. Navnet på lidelsen kommer fra den østrigske læge Hans Asberger.

Kendte med depressioner:

Britney Spears, sangerinde
Harrison Ford, skuespiller
Abraham Lincoln, USA's præsident nr 16
Boris Jeltsin, politiker og Ruslands tidligere præsident
Ludwig Von Beethoven, komponist
Brooke Shields, skuespiller
Prinsesse Diana

Om depressioner
Det skønnes, at op til ti procent af alle danskere rammes af en depression i løbet af livet. Der skelenes mellem lette, moderate og svære depressioner, og en egentlig depression dækker ikke over almindelig tristhed, men kræver som regel behandling. Søvnløshed, koncentrationsbesvær og lavt selvværd følger ofte med lidelsen.

Kendte med OCD:

Jessica Alba, skuespiller
David Beckham, fodboldspiller
Leonardo DiCaprio, skuespiller
Michael Jackson, entertainer
Penelope Cruz, skuespiller
Michelangelo, kunstner
Cameron Diaz, skuespiller
Rosanne Barr, skuespiller
Justin Timberlake, sanger
Albert Einstein, opfinder

Om OCD
OCD ( Obsessive Compulsive Disorder) er en psykisk lidelse med tilbagevendende tvangstanker- og handlinger.. Lidelsen findes i alle sværhedsgrader og optræder ofte sammen med spiseforstyrrelser, angst, forbier og selvmordstanker.

Læs også