Forbillede
Selvudvikling

Voksne kvinder har også brug for et forbillede

8. juni 2017
af Sara Skaarup
foto: Panthermedia
Nogle gange kan det være svært at være den kvinde, man gerne vil være. Men ved at vælge dig et forbillede, som du mental kan læne dig op ad, kan du faktisk få hjælp til både store og små valg. Feminas sexolog Sara Skaarup forklarer dig hvordan.

Vælg dig et forbillede, der inspirer og støtter dig

Det kræver en del at være en succes som kvinde i dag – eller sådan kan det føles. For i virkeligheden kræver det selvfølgelig ikke andet, end at du er født med feminine kønsorganer og er voksen. Men vi vil gerne have en karriere, et velfungerende familieliv, kærlighed, sex og i det hele taget finde vej i livet selv.

Hver dag er der noget, jeg er i tvivl om selv: Hvad er den rigtige reaktion, når min store søn ikke lytter? Er min krop god nok, som den er? Hvad er det rigtige at gøre, når en veninde fortæller mig, hun er utro? Hvornår arbejder jeg for lidt/for meget? Store valg og hverdagsvalg.

Nogle gange taler jeg med veninder om det. Andre gange – de fleste – tager jeg beslutningen selv. Der er ikke altid nogen at rådføre sig med, eller tid til lange overvejelser. Af og til fejler jeg, og nogle gange føler jeg mig ensom i de valg, jeg tager.

LÆS OGSÅ: Derfor misunder vi andre kvinder - og sådan kommer vi over det

Hvad ville hun have gjort i denne situation?

Jeg har fundet ud af, at det hjælper at have nogen at støtte sig op ad. Også selv om det bare er inde i hovedet på mig selv. Derfor samler jeg på kvinder, der er nået længere end mig, og som jeg ser op til – ikoner og rollemodeller. Og det kan du gøre med alle, som har nogle kvaliteter, du gerne vil adoptere: din første skolelærer, Jomfru Maria, Tomb Raider, din mor.

Konkret fungerer det sådan, at jeg – når jeg står i en svær situation – fremkalder billedet af min heltinde på den indre nethinde og spørger mig selv: Hvad ville hun have gjort her? Personligt har jeg et helt arsenal af forbilleder:

Madonna – for hendes sexiness, power, coolness og fuck you-ness.

Byron Katie (selvhjælpsguru) – for hendes indre ro.

Michelle Obama – for hendes konstruktive anvendelse af vrede og graciøse udøvelse af indflydelse.

Min svigermor – for hendes uselviskhed og tålmodighed med børnene.

En valkyrie – for vedholdenheden og modet.

LÆS OGSÅ: Sara Skaarup: Et forhold skal ikke være et bur

Måske sidder jeg lige med lukkede øjne et minut og ser situationen for mig med hende som hovedperson, mens jeg lader op ved hendes kraft. Måske forestiller jeg mig, jeg er mit forbillede, der klarer situationen for mig – og ”låner” hendes identitet, mens jeg fuldender løbeturen/flirter intenst/får sagt noget svært. Som regel styrker den indre kontakt til mine kraftkvinder mig i at finde retning og blive den version af mig selv, jeg gerne vil være.

Nogle mennesker tror, man bliver mindre af ikke at klare alting alene. Sådan er det ikke. ”no man is an island”, som en eller anden engang sagde, og det gælder også for kvinder. Man kan frit låne egenskaber og kopiere de gode sider af hinanden. Det har ikke noget at gøre med at være uselvstændig eller ”efterabe” andre. Det kaldes inspiration, og du skulle tage og prøve det.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også