Sara Skaarup
Selvudvikling

Sexologen: Derfor misunder vi andre kvinder - og sådan kommer vi over det

12. april 2017
af Sara Skaarup
foto: Bo Lynge
Kigger du efter mænd? Eller kigger du måske mere på smukke kvinder? Feminas sexolog Sara Skaarup kigger på et tabu: At vi kvinder er mere optagede af hinanden og konkurrencen med andre kvinder, end vi er af det modsatte køn.

Sara Skaarup ser nærmere på kvindelig misundelse

De fleste heteroseksuelle kvinder kigger efter flotte mænd. Mange af os bruger dog mindst lige så meget tid på at iagttage smukke kvinder. Hvorfor? For at spejle os, er mit bud. Desværre ender spejlingen ofte med en mere eller mindre bevidst sammenligning og den impuls kalder jeg for seksuel misundelse.

Misundelse mellem kvinder er tabu. Personligt gjorde jeg de første erfaringer med følelsen allerede i folkeskolen, hvor jeg engang rådede min veninde til at tage en mindre flatterende kjole på, bare for at jeg selv kunne shine. Jeg følte mig nemlig usikker og grim selv, og den følelse gjorde mig så lille, at jeg åbenbart fik behov for at forsøge at trække min veninde ned.

Måske kender du fornemmelsen af at blive provokeret af en anden kvindes tiltrækningskraft. Kraften kan være diffus eller koncentreret i en perlende latter, sødmefuld udstråling eller spændstig numse. Det er ikke sikkert, du ligefrem sidder og udgyder had inde i dig selv eller begynder at bitche om hende senere. Måske føler du bare et stik indeni og fælder en hurtig lille dom, som du skynder at verfe af. Det store spørgsmål her er: Er det reelt sådan, at jeg bliver mindre tiltrækkende af, at andre er tiltrækkende?

LÆS OGSÅ: Sara Skaarup: "Nej, vi er ikke alle sammen smukke, og det er sgu da fint nok"

Fra dom til inspiration

Det, der trigger dig ved andre kvinder, er ofte det, du ikke selv tør udleve, eller som ligger som en uopdyrket ressource i dig selv. Næste gang impulsen kommer, så prøv at stille ind: Hvad er det præcis, der trigger dig? Måske appellerer hun til mænd, fordi hun virker sårbar. Måske er det hendes måde at hvile i sin krop på. Måske er hun fræk og direkte i sine udmeldinger. Observér, sæt dommen på hold og spørg dig selv: Hvad inspirerer denne kvinde mig til?

Kan vi se hinanden på den måde, kan vi slippe for at være konkurrenter og i stedet blive hinandens forbilleder. Måske kunne vi gå så vidt som til at forestille os, at vi bevidst boostede hinanden – kvinde til kvinde? Overvej, hvor tit du tænker noget pænt om en anden kvinde. Man kunne jo godt udtale det i stedet for at bare at tænke det.

Forestil dig, du slet og ret siger til en anden kvinde – hvad enten det er en kollega, en veninde eller en fremmed: ”Hvor har du en flot talje!”. Bare dét. Uden parallel til dig selv. Kunne det tænkes, at det faktisk gav noget power tilbage at være den, der turde aflevere sådan en kompliment og lade det stå i sig selv? At være hende, der havde så meget selv, at hun kunne give til en anden kvinde?

Jeg har tænkt mig at gøre forsøget. Det ville glæde mig, om andre prøver det samme – også jer, der er pænere end mig.

LÆS OGSÅ: Derfor bliver du misundelig

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også