Sara Skaarup
Kærlighed og sex

Sexologen: Et forhold skal ikke være et bur

28. april 2017
af Sara Skaarup
foto: Bo Lynge
Hvor rummeligt er dit forhold? Husker I at have tid hver for sig og få jeres egne oplevelser? Hvis par keder hinanden, handler det ifølge feminas sexolog Sara Skaarup nok mest om, at man keder sig selv - fordi man glemmer sin personlige frihed.

Sara Skaarup: Et forhold skal ikke være et bur, men et sted at vokse fra

Keder han dig? Eller keder du i virkeligheden dig selv? Når man siger, at par keder hinanden, tror jeg egentlig, det handler om noget helt andet: Manglen på personlig frihed. Jeg kender ingen par, der har aftalt, at fra nu af vil de indskrænke hinandens råderum og chancer for oplevelser. Alligevel sker det for rigtig mange.

Mange gifte par har stort set ikke deres eget liv. For mænd er dagene delt op i job, familie og sport/hob-by/hygge med venner med fokus på første del. For kvinderne er elementerne ca. de samme, ofte bare med fokus på familiedelen. Aktiviteter, man udfører på egen hånd og for egen lysts skyld, fylder reelt meget lidt hos de fleste voksne med fast partner. Særligt for samboende forældre.

Det er imidlertid svært, faktisk umuligt, at blive ved med at inspirere hinanden, hvis man lukker sig om hinanden i en tryghedsboble og holder op med at leve hver sit liv – også. At blive kærester eller gift er ikke det samme som at blive én stor organisme, og selv de kærligste par har brug for inspiration udefra. Jeg kalder det for det rummelige forhold.

I det rummelige forhold er parterne enige med hinanden om, at der i parforholdet er tre interesser at tage vare på: Dig, mig og os. Man indretter sig efter, at der er plads til ikke bare fælles stunder og romantik, men også alenetid for både den ene og den anden. Tid, hvor man gør det, man bliver fyldt op af, uanset om den anden kan forstå éns passion eller ej. Det kan være at besøge egne venner; rejse til et andet land på egen hånd; tage på kursus i dans, personlig udvikling eller bruge en weekend i sommerhus med særlige veninder. Og det rummelige forhold kan sagtens være monogamt.

LÆS OGSÅ: Sexologen: Nej, du skal ikke dele alt med din mand!

Husk alenetid

Mange kvinder har svært ved at indrømme, at de længes efter mere tid uden mand og børn. Tid til at mærke den kvinde, man også er. Hende, du var før. Ikke moren eller konen – kvinden! Tid, hvor du får ro til at mærke ind i, hvordan du egentlig har det. Til at spejle dig i andre, få ny inspiration, møde nye tanker og synsindtryk.

Mange par tror, de kan holde på hinanden ved at stramme båndet. Det kan de ikke. Man kan derimod gøre forholdet attraktivt og sig selv spændende ved at sørge for at fylde på sin egen tank og sætte den anden fri til at gøre det samme. Et forhold skal ikke være et bur, men et sted at vokse fra.

LÆS OGSÅ: Er manglende sexlyst tegn på et dårligt parforhold?

Hvor rummeligt er dit forhold? Måske mangler du rum til at have dine egne meninger, nyde din egen tid og få dine egne oplevelser. Hvis gnisten mangler, så prøv at tage noget tid hver for sig. I behøver ikke at synes om det samme. I er jo ikke ens. Hvad gjorde dig glad for 10 år siden? Hvem savner du fra gamle dage? Hvornår spiller dit yndlingsband koncert? Af sted, af sted. Og giv den, du elsker, plads til det samme – så skal I bare se.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også