Tre kvinder sådan fejrer vi jul
Selvudvikling

Tre kvinder: Sådan får vi en skøn juleaften

Af Rikke Hast 29. november 2017

Foto: Betina Fleron Hede
Mød tre kvinder, der på hver sin vis har fundet løsninger på nogle af julens klassiske udfordringer: Hvem skal inviteres? Hvad gør vi med gaverne? Og hvordan undgås julestress?

Jul med min eks

Da Marianne Baumann, 52, og hendes eksmand Frank Thomsen, 50, gik fra hinanden tilbage i 2007 efter 18 års parløb, vidste de begge, at det var vigtigt for dem at finde en måde at være sammen på fremover, som alle kunne trives med.

For ikke alene er de forældre til Sally, 23, og Molly, 19. De arbejder også på samme arbejdsplads: Aalborg Zoo. Bruddet forløb heldigvis fredsommeligt, ikke mindst fordi Marianne og Frank var gode til at tale sammen.

– Vi var enige om, at selv om vi ikke længere skulle være gift, så ville vi stadigvæk være en stor del af hinandens liv. Og sådan er det blevet. I dag er Frank min bedste ven, han er nærmest som en bror for mig og et af de vigtigste mennesker i mit liv. Sker der et eller andet arbejdsmæssigt eller privat, som jeg bare må dele, så er det ofte Frank, jeg deler det med, siger Marianne, der er gift igen. Frank har også en kæreste.

Alle fire er så gode venner, at de holder juleaften og ofte også nytårsaften sammen. Marianne og Frank inviterer også hinanden med til familiefødselsdage og andre vigtige begivenheder.

– Frank og jeg er som familie de nærmeste for hinanden. Den første juleaften, efter vi var blevet skilt, holdt vi hver for sig. Men allerede det efterfølgende år blev vi enige om at holde juleaften sammen – ikke kun for pigernes skyld – fordi vi alle sammen havde mest lyst til det. Sådan har det været siden. Mange undrer sig over, hvordan det kan lade sig gøre, og flere tænker da helt sikkert også, at det er for meget. Men langt de fleste synes, at det er alletiders.Og det er da også en forudsætning, at ens partner synes, at det er o.k. Vi er nok meget rummelige og åbne alle fire. Franks kæreste havde sin eksmand med sidste år, og det gik fint.

I år skal Marianne, Frank og deres familier være hos Frank i Aalborg. Deres døtre kommer også og så Franks kærestes børn. Mariannes mand har ikke nogen børn. Først skal Frank og Marianne dog ind i Aalborg Zoo juleaftensdag og ønske god jul til kollegerne og dyrene. 

På billedet ses Marianne Baumann.

LÆS OGSÅ: Redaktionen: Her er vores juletraditioner 

Vi holder en kæmpe julefest

Hvert andet år holder familien Carlsen en familiejul af de helt store. Godt og vel 50 mennesker er de samlet fra juleaftensdag til 2. juledag. Det er flere end nogen af familiens medlemmer har plads til i eget hus, derfor lejer de sig ind et naturskønt sted -  på kolonien Ulvshale Strand på Møn.

– Vi er seks søskende. Jeg er den ældste. Desuden er der ægtefæller, børn, svigerbørn, børnebørn, kærester og tilløbende, fortæller Karin Larsen – født Carlsen.

Karin, 73, bor i Køge sammen med sin mand Rikard. Karin og Rikard har to voksne børn og to børnebørn, og dem ser de naturligvis jævnligt, men Karin synes, det er skønt, at familien samles hele flokken hvert andet år til jul, så de på den måde får tilbragt tid sammen med de familiemedlemmer, som de ikke ser nær så meget til i det daglige.

– Vi er mange, men vi er vant til det, for sådan har vi gjort siden 1986. Vi inddeler os i arbejdshold: Nogle laver mad, andre henter juletræ eller pynter huset op. Det går altid rigtig godt. Når vi så danser om juletræ, danner vi to ringe rundt om træet, og så kommer julemanden. Det er sjovt og meget festligt, siger Karin.

50 mennesker er mange at købe gaver til, derfor har de i familien Carlsen en fast tradition med, at man kun giver gaver til børn, der er under konfirmationsalderen.

Voksne og unge medbringer – udover gaver til de små – hver en raflegave til en maksimalt 100 kroner. De gaver spiller de så om, når julemaden er blevet nydt.

– Der er gået sport i at have fint indpakkede gaver med, og de må gerne være lidt finurlige. Ofte har det været noget med at pakke en lillebitte ting ind i en meget stor kasse, eller også har man fundet et eller andet skørt, som kan få smilet frem. Det handler om at få grinet og hygge sig. Det er jo samværet, der er det vigtige ved julen.

På billedet ses Karin Carlsen.

 

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Min veninde vil ud af julegaveordningen 

Vi uddelegerer opgaverne juleaften

Mange af os kender situationen: Vi har inviteret familien juleaften og sagt, at vi nok skal fikse det hele! Gæsterne skal bare møde op og medbringe det gode julehumør.

Men, men, men – så vælter læsset. For der skal pyntes, planlægges, købes ind, bages, syltes, koges og steges i én lang uendelighed. Og når juleaften nærmer sig, er udmattelsen total!

Der er ikke noget at sige til, at man i mange familier vælger at uddelegere de mange opgaver, der er i forbindelse med julemenuen.

I hvert fald er det sådan, de har valgt at gøre det hjemme hos Laila Solvang i Nibe. Her står Laila for flæskestegen, mens gæsterne medbringer de andre lækkerier. Ænder, risalamande, kartofler og sauce.

– Jeg blev skilt i 2003, og efter jeg blev alene, var der ikke mange penge at gøre godt med. Så først var sammenskudsjulen nødvendig af økonomiske årsager. Jeg ville nemlig så gerne holde julen, siger Laila, 53, der i dag driver fitnesscenteret ”Loop” i Nibe. Nu er Lailas økonomi en anden, men sammenskuds-julen er blevet en tradition.

– Vi skal jo også kunne nyde julen, og det er altså mere overkommeligt ikke at skulle stå for det hele. Vi laver derfor hver især det, vi godt kan lide at lave, siger Laila.

Juleaften holdes på skift hos Laila og hendes bror. I år er det hos Laila, og hun skal, som hun plejer, stege flæskestegen. Hendes mor kommer med kartoflerne, mens svigerinden står for and, risalamande og mandelgave.

– Når børnene er med, er vi som regel 12-13 stykker, for der er ofte nogle kærester med også. Og det er rart at dele opgaverne ud og undgå julestress. På den måde kan man gå og pusle om den opgave, man nu har. Og selv om jeg kun skal lave flæskesteg, så synes jeg, at der er rigeligt, for jeg vil jo gerne pynte flot op og også have overskud til at lave julekonfekt. 

På billedet ses Laila Solvang.