Brev til Nikoline Werdelin - min veninde vil ud af julegaveordningen
Annas brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: Min veninde vil ud af julegaveordningen

tekst og illustration af Nikoline Werdelin 20. november 2017
Denne læser føler sig såret over, at veninden vælger deres julegaveudveksling fra. Nu spørger hun Nikoline Werdelin til råds.

Kære Nikoline

Mit problem synes måske banalt, men jeg er blevet meget skuffet over min venindes holdning, og jeg er i tvivl om, hvordan jeg skal tackle det. Min veninde og jeg har i syv-otte år givet hinanden julegaver. Det er ikke, fordi det har været store ting, blot en mindre opmærksomhed. Jeg har altid nydt at finde det helt rigtige til hende, og jeg har brugt langt mere tid end penge på det.

Nu har hun foreslået, at vi stopper gaveudvekslingen. Hun har en stor familie og står for en del af julerierne derhjemme, så hun vil gerne skære ned på opgaverne. Det forstår jeg egentlig godt, men jeg kan ikke se, hvorfor det lige er mig, der skal vælges fra. Hun gør meget ud af julen og giver stadig sine voksne børn adventsgaver. Hun argumenter også med, at julen er dyr, men som nævnt har vi aldrig brugt de store summer på gaverne.

Jeg er ked af, at hun ikke prioriterer mig højere, og selv om jeg i første omgang accepterede, at vi stoppede gaveudvekslingen, kan jeg mærke, at beslutningen nager mig. Kan jeg tillade mig at tage det op igen? Eller skal jeg blot købe en gave til hende, og så kan hun tænke sit?

Med venlig hilsen, Randi

 

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Min veninde udnytter mig

Kære Randi

Det er egentlig sjældent, at jeg tør bruge ordet ”nærtagende”, fordi jeg selv er så følsom! Men lige her synes jeg, at du er for nærtagende. Sæt din veninde fri – og skynd dig at finde noget andet at bruge dine kræfter på. Jeg tror ikke, man kan få lethed i sindet og leve sit liv med kraft til det, der betyder noget, hvis man ruger over så små ting.

Men måske du kan bruge oplevelsen til at gå på opdagelse. Hvad er det, der gør, at du – en granvoksen, velformuleret kvinde – i en oplyst og vanskelig tid for verden, kan suge dette til dig og opleve det som en personlig afvisning? Prøv at gå tilbage og se, hvor dit yngre, indre menneske er blevet afvist. Tal med hende, hold af hende og hold om hende.

Og giv i dit reelle nutidsliv dine venner lov at træffe deres egne valg. At give din veninde en gave, når hun har sagt fra, er at være passiv aggressiv – og det, synes jeg, er en rigtig dårlig idé! Og tænk på, hvor mange andre her i verden, der vil være taknemlig for en gave. Find ud af, hvor de er, og slip din hjertevarme løs!

Mange hilsener, Nikoline

Skriv til Nikoline

Skriv til SØNDAG, Postboks 420, 0900 København C, og mærk kuverten »Nikoline Werdelin«. Eller send en email til [email protected]. Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.