https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/billeder-2015/marts/debutp.jpg
Selvudvikling

Tips til forårslæsning: 5 gode debuter

11. marts 2015
af Nadia Laas Hansen
Foto: All Over
Der er ikke noget som at sidde med en god bog i forårssolen. Her har du 5 bud på, hvad du kan give dig i kast med.

1."Drageløberen" af Khaled Hosseini, 2003

I 1999 begyndte Hosseini på en novelle, men færdig blev den aldrig. To år senere fandt forfatteren sin hustru med novellen i hænderne og tårer i øjnene. Dernæst fik Hosseinis svigerfar lov til at læse den, og hans respons var, at han ville ønske, at den havde været længere. Og sådan blev "Drageløberen" til. I en periode på tre år solgte den mere end fire millioner eksemplarer.
"Drageløberen" handler om Hassan som er Amirs bedste ven. Det er ikke noget, der tales om, for man kan ikke være ven med sønnen af en tjener. Men det er de, og tilsammen udgør de et formidabelt par under den årlige drageturnering. I 1975 går det dog grueligt galt. Hassan må pludselig forlade det hjem, han har haft hos Amirs familie, og da krigen kort efter bryder ud, tvinges Amir og hans far til USA. Det er muligt at gøre uret god igen. Det er de ord, der runger i Amirs ører, da han mange år efter kaldes tilbage til Afghanistan. Den sorte samvittighed overdøver nu alle advarsler, for dette er hans sidste chance for at sone den synd, han begik mod sin barndoms bedste ven.

2."Carrie" af Stephen King, 1974

Stephen King har solgt mere end 350 millioner bøger, udgivet 55 romaner og skrevet næsten 200 noveller. Succesen begyndte med "Carrie", som blev skrevet på sølle to uger. De første tre første sider af det, der skulle have været en novelle, røg i papirkurven, men på sin hustrus opfordring fortsatte King. Efter at have modtaget sin check fra forlaget, sagde forfatteren sit lærerjob op, men hardback-udgaven af "Carrie" solgte kun 13.000 eksemplarer. Paperbacken, der udkom året efter, solgte over en million i løbet af det første år alene.
"Carrie" handler om en pige, som i nødværge må bruge sine umådelige telekinesiske kræfter mod de småborgerlige og uforstående beboere, der truer hendes eksistens i en amerikansk lilleby

3."Mænd der hader kvinder" af Stieg Larsson, 2005

Larsson døde på tragisk vis af et hjertestop, inden hans debut udkom. Inden da havde han underskrevet en kontrakt med forlaget Modtryk på 10 romaner, men som bekendt nåede han kun at aflevere tre bind, "Millenium-trilogien", inden sin død i 2004. I dag har den svenske forfatter solgt mere end 63 millioner bøger.
"Mænd der hader kvinder" handler om Mikael Blomkvist, journalist ved tidsskriftet Millennium, som bliver hyret til at skrive en slægts historie. Blomkvist påtager sig modvilligt opgaven, og til sin hjælp får han Lisbeth Salander, en umyndiggjort ung kvinde, tatoveret og piercet, en fantastisk researcher og landets bedste hacker. Sammen graver de dybt i familien Vangers fortid og møder en mørkere historie, end nogen af dem havde kunnet ane.

4."Fornuft og Følelse" af Jane Austen, 1811

Austen betalte selv for udgivelsen af bogen, og omkostningerne oversteg mere end en tredjedel af Austens årlige indkomst, så der blev satset stort. Alle 750 eksemplarer af første oplag blev solgt inden sommeren 1813, og profitten udgjorde 140 pund svarende til 75.000 kr. Det lyder måske ikke af meget, men i dag er "Fornuft og følelse" en af Austens mest elskede romaner, og hvem har ikke set filmatiseringen fra 1995 med Kate Winslet og Emma Thomson?
"Fornuft og følelse" handler om søstrene Elinor og Marianne Dashwood som besidder vidt forskellige personligheder. Elinor er rolig, velovervejet og behersket. Marianne er lidenskabelig, umiddelbar og dramatisk. Fornuft og følelse. Da deres far dør uden juridisk mulighed for at testamentere sin formue til sin enke og sine tre døtre, må de fire kvinder tage til takke med en noget mere beskeden indkomst og livsstil, end de har været vant til. Denne omstændighed skal vise sig at få afgørende betydning for Elinor og Mariannes ægteskabelige fremtidsudsigter. Begge søstre havner kort efter hinanden i dybe, men udsigtsløse forelskelser. Deres reaktion på situationen er naturligvis som nat og dag, og de må begge gennemgå ydmygelser, svigt og bristede illusioner. Oplevelserne sætter sig dybe spor, ikke mindst hos Marianne, der må revidere sit syn på livet og kærligheden.

5."Robinson Crusoe" af Daniel Dafoe, 1719

Bogen blev udgivet i april måned, og inden 1719 randt ud nåede fjerde udgave af bogen at udkomme. Ved udgangen af det 19. århundrede havde ingen bog i hele den vestlige litteratur flere udgaver, spin-offs og oversættelser end "Robinson Crusoe".
Robinson Crusoe er den berømte fortælling om en sømand fra York, der overlever 28 år på en ubeboet ø ved Amerikas kyst, hvor han bliver skyllet i land efter et skibbrud. I Robinsons skæbne og livsforståelse brydes religiøse, filosofiske, økonomiske og politiske motiver. Historien om manden, der genskaber civilisationen forfra og med egne hænder på en øde ø, er blevet en af de store europæiske myter.

Artiklen indeholder affiliate links

Læs også