https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/august/tamraprim.jpg
Selvudvikling

Tamra Rosanes: ”Nu føler jeg mig hjemme på scenen!”

9. august 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Hendes hjerte banker for countrymusikken, og det har det altid gjort. Også dengang det var alt andet end hipt at spille country. Og dengang hun faktisk ikke var helt tryg ved at stå på en scene. Mød Tamra Rosanes. Dronningen af dansk country.

Det er svært at forstå, at Tamra Rosanens er single. Hun har da også være gift to gange og er mor til to børn, men lige nu er hun altså alene, og hun ligner stadigvæk en million, den 60-årige country-kvinde, der lige om lidt fejrer en slags rubinbryllup. Eller bare jubilæum. Med sig selv og musikken, vel at mærke. Hele 40 år har hun sunget, spillet og charmeret sig vej til danske hjerter, og næsten lige så længe har hun levet af dén genre, der banker i hendes blod, og som kan noget 'helt særligt'.
"Countrymusikken har tekster, der rammer dybt, den har masser af humor, og så er det en begavet og velspillet musikform," siger Rosanes, som heldigvis er så godt som groet fast i Danmark og efterhånden har boet her i fire årtier. Med musikken som følgesvend.

Det bli'r bedre og bedre …
Og det gav egentlig lidt sig selv, at den unge New Yorker-forstadspige blev kastet ud i musikken - og op på de danske scener.
"Jeg havde en naturlig, fin stemme og kunne spille guitar, så jeg blev opfordret til at bruge det, men jeg var genert og anede ikke, hvad jeg lavede på dén scene, eller hvad jeg skulle sige - og så talte jeg i øvrigt ikke sproget," griner jubilaren, der - lidt som en god årgangsvin - er helt på toppen, når hun står på scenen i dag.
"Gennem årene har jeg lært at læse mit publikum og få en helt anden kontakt med dem, og det er derfor, jeg virkelig elsker at optræde - meget mere, end jeg gjorde, da jeg var ung og usikker."

La' det nu være 'uncomplicated'!
Og lige nu er der altså ingen mand at holde hverken bryllupsdag eller jubilæum med, udover vennerne - og hende selv. Dét gør hun så til gengæld også, når albummet "The very best of Tamra Rosanes, 40'th Anniversary Album" udkommer senere på måneden, og blandt albummets nye tracks er da også en hilsen til dét singleliv, hun selv er en del af. Hvor det kan være svært at finde én, der ikke har alt for mange lig i lasten.
"Dét taler min singleveninde og jeg ofte om, men når man har levet livet, har man selvfølgelig en bagage med sig, og måske skal vi bare slutte fred med det, pakke baggagen væk, nyde kærligheden - og lade det være "Uncomplicated," fortæller dansk-amerikaneren og henviser til titlen på sangen, der altså er at finde på albummet med hele 44 perler af country - hendes musik!
"Jeg elsker den længsel, ærlighed og alle de nuancer, der findes i præcis dén musik. "

Verden elsker country - langt om længe …
Lige nu elsker en stor del af verden med. Navne som Lady Antebellum, Dixie Chicks og Brad Paisley har for længst blåstemplet genren, men sådan har det langt fra altid været.
"Det var virkelig forbundet med dårlig smag, billige produktioner og tankstations-musik engang, så i slutfirserne besluttede jeg mig for at blive countrymusikkens ambassadør," fortæller musikeren, som samlede toppen dansk musikliv og udgav et album, der - selv hos anmeldere og i pladebranchen - fik fine ord med på vejen. Pludselig blev det taget seriøst.
"Men man skal altså stadigvæk kæmpe for sit publikum som countrymusiker … især i hovedstaden," fortæller Tamra, der dog sagtens kan mærke ungdommens begejstring for genren.

Når det kommer fra hjertet …
Både før og inden det egentlige gennembrud i Danmark flirtede hun selv med helt andre genrer. Fx kunne man finde hende i Melodi grand Prix - flere gange - eller man kunne se og høre hende som korsanger for navne som Nanna, Søs Fenger og Thomas Helmig, ligesom hun også forsøgte sig med et engelsksproget album midt i en tid, hvor alle ville høre sange på dansk ... og inden hun blev helt sikker på, at det altså var countrymusikken og solist-rollen, der var hendes vej frem. Og dét virkede. Troværdigheden var - og er - ikke til at tage fejl af.
"Jeg tror, folk kan mærke, når noget er ægte og falder én naturligt. Det håber jeg i hvert fald på," fortæller den sympatiske sangerinde, der også høstede store roser for samarbejdet med Sanne Salomonsen og Lis Sørensen i country-trioen 'Cowgilrs.'

Comeback til 'Cowgirls'?
Og netop de tre seje, syngende solister kommer vi til at høre mere til. Trioen genopstår for en kort bemærkning på ét af albummets nye tracks. Som slet ikke ikke er nyt … men alligevel.
"Jeg faldt over nummeret, da jeg indsamlede materiale til mit kommende album, og det var en sang, vi ikke havde plads til, da vi udgav vores Cowgirls-album. Nu får folk endelig lov at høre den" fortæller hun om sangen, der altså er at finde - i dets oprindelige form og inklusive Sanne og Lis - når Rosanes-albummet rammer butikkerne d. 27.august. Og så er der de øvrige over 40 sange, som er håndplukket til lejligheden. Deriblandt en privatoptagelse af en Woodstock-sang, tilbage fra '71 … og meget, meget mere.

Rosanes på farten!
Og hun har selvfølgelig ikke tænkt sig at stoppe her. Kalenderen er godt booket, præcis som den altid har været det, og jubilæet fejres med en helt særlig turné, hvor hun får musikalsk selskab af kollegerne Anne Dorte Michelsen og Alberte Winding.
"Det er så skønt at dele både oplevelserne og ansvaret med andre efter at have været solist i så mange år," fortæller Tamra, der har endnu mere på programmet. Til næste år kan du opleve hende i Rockabilly-sammenhæng - i selskab med ny, musikalsk makker - Den Skaldede Kok.
"Det er også dét, der er så fantastisk ved countrygenren. Den er så bred, der er bundløse muligheder i genren, og der er både rock, blues, store ballader og følelser i musikken," fortæller hun. Dronningen af dansk country.

Vidste du …

- at Tamra Rosanes blev opdaget af "Noller" fra Brødrene Olsen, der ville bruge hende som korsanger, da han hørte hende spille et lille job i en folkemusik-klub?
- at hun har udgivet 14 albums,inden det næste kommer på gaden?
- at hendes debutalbum blev nomineret i flere kategorier til Grammy'uddelingen?
- at hun også er ambassadør for Greenpeace og Scleroseforeningen?


Mer' musik! Mød Billy Cross her!

… eller læs om én ejeren af Danmarks smukkeste stemmer!

Hitter de igen? Se Lady Antebellums video til singlen "Just A Kiss" lige her!

Her er ikke musik… men her er så meget andet! Tjek Shoppen!

Læs også