Selvudvikling
10. marts 2014

Simi Jan ramt af diagnose de færreste kender

TV 2s udenrigskorrespondent Simi Jan har i mange år haft voldsomme mavesmerter. Hun har nu fået en diagnose, som mange kvinder rammes af, men som de færreste kender
Af: af Britta Bjerre, Redigeret af Trine Fisker
https://imgix.femina.dk/media/sondag/2014/03/11/simi-jan/simi-jan-prim.jpg

Foto Camilla Hey/Heyfaces, All Over Press

I forbindelse med Tatchers begravelse og terrorbomberne ved Boston Maraton skulle TV2s udenrigskorrespondent Simi Jan have rapporteret hjem til danskerne. Men på grund af voldsomme mavesmerter blev hun kaldt hjem til Danmark i stedet.

Egentlig havde hun i mange år haft de voldsomme smerter, men i dagene omkring de to begivenheder blev de så voldsomme, at hendes chef beordrede hende hjem.

-Jeg har altid haft de vildeste menstruationssmerter, hvor jeg er slået fuldstændig ud i et par dage, og hvis jeg ikke spiser piller, kan jeg slet ikke fungere. Jeg har flere gange stået i krigszoner med så mange smerter, at jeg næsten ikke kunne gå, men på smertestillende piller kan jeg klare alt. Når jeg har sagt til min læge, at jeg ikke kunne forstå, at jeg skulle have så ondt, har jeg altid bare fået at vide, at »sådan er der nogle, der har det, når de har menstruation«. Så jeg har bare vænnet mig til at have ondt, siger Simi Jan til SØNDAG.

Ibi Støving: Jeg har været død i to minutter og døden nær to gange. På søndag.dk fortæller Ibi Støving den dramatiske historie

Da Simi Jan kom hjem til Danmark blev hun akut opereret, og hun kan nu forklare de voldsomme smerter med diagnosen endometriose, der er en smertefuld kronisk sygdom, der rammer 10 % af alle danske kvinder, og som oftest tolkes som voldsomme menstruationssmerter.

- Det har jeg aldrig hørt om før. Mig, der ellers synes, jeg er bredt orienteret. Aldrig, fortæller hun.

Begge Lykke Friis' forældre er ramt af demens. På søndag.dk fortæller hun om sin angst for også at blive ramt af samme demenssygdom

Jeg er jo ikke typen der klynker

Og netop det faktum, at det er de færreste, der kender til sygdommen, og at hun har oplevet at være blevet sendt hjem fra lægen med beskeden om, at sådan er der bare nogle, der har det, når de har menstruation, har fået hende til at stille sig frem og fortælle om diagnosen, som hun fik for omkring et år siden.

- Det er også derfor, jeg vælger at fortælle så åbent om det nu. Jeg blev forarget, da jeg fandt ud af, at 10 procent af alle danske kvinder lider af endometriose. Jeg mener, det handler om, at næsten 180 millioner kvinder på verdensplan lider af det. Alene i Storbritannien er det to millioner. Det er jo sindssygt, når man tænker på, hvor lidt fokus der er på den lidelse. Og man får den tanke: Er det, fordi det bare er noget kvinde-noget, at sygdommen ikke bliver taget seriøst nok, siger hun og tilføjer:

- Jeg er jo ikke typen, der klynker, vel. Og når jeg kommer til min læge og næsten bryder sammen, fordi jeg har fået en meget voldsom blødning, og så får beskeden: Er du stresset i øjeblikket?, så er det da et udtryk for ikke at blive taget alvorligt, synes jeg, siger hun.

Batterierne er ladet op igen

I dag er Simi Jan klar igen, som hun selv udtrykker det.

Ud over den akutte operation, blev hun opereret én gang til. Var sygemeldt i 14 dage. Og ellers har hun haft:

- … en lidt stille periode, hvor jeg har fået ladet batterierne op igen og prøvet at fortælle mig selv, at det er nu, jeg skal tage mig af mig selv og huske at tage mit helbred alvorligt, fortæller hun til SØNDAG.

- Og hør så lige her. Det kunne have været meget værre. Det kunne have været cancer. Jeg kunne have været nødt til at få fjernet både livmoder og æggestokke, siger hun.

Jeg har været vildt ked af det

Og selv om Simi Jan er taknemmelig for, at det ikke var kræft, så har hun da været ked af det.

- Jeg har været helt vildt ked af det. Men jeg er endt med at forstå, at jeg er privilegeret, at det er blevet opdaget nu, og at det ikke var dødeligt. Og når jeg så står derude i verden, hvor det rigtigt brænder på, så ved jeg også, at jeg ikke skal pive. Og så føler jeg mig klar igen, siger Simi Jan.

Tv-vært Katrine Hertz Mortensen fik angstanfald efter sin mors død. På søndag.dk fortæller hun, hvordan hun kom ud af sin angst

Og ligesom hun er taknemmelig for, at de voldsomme mavesmerter ikke viste sig at være kræft, er hun også taknemmelig for at bo i et land med et velfungerende sundhedssystem.

- Som en af mine afghanske venner sagde: Simi, du er heldig, at du bor i Danmark, hvor du kan få behandling for det. Og det er fuldstændig rigtigt. Hvis jeg havde været en afghansk kvinde, ville folk ikke engang vide, hvad det var. Den eneste dom, jeg havde fået, var, at jeg ikke var værdig til at blive gift med nogen, fordi jeg led af en eller anden sygdom, siger Simi Jan.

Læs mere om:

Læs også