selvværd,selvtillid,kropsidealer
Selvudvikling

Selvværd: 3 gode grunde til at elske din krop, som den er

29. maj 2015
webversioneret af redaktionen
foto: Panthermedia
De sociale medier har gjort det mere end okay at dyrke alsidigheden ved vores krop. Har du alligevel lidt svært ved det, så læs videre her, hvor en ekspert giver gode råd til dit selvværd

En evigt stram og tonet krop, balder uden appelsinhud og opadstrittende bryster. Populærkulturens kropsideal dikterer en stigende grad af perfektionisme, og det kan gå ud over selvværdet, men heldigvis behøver du ikke tage del i præstationsræset. Det er nemlig mindst lige så hot at give din krop kærlighed uanset størrelse eller form, forklarer Lise Dilling Hansen, forsker i kropskultur ved Aarhus Universitet til FEMINA.

- Ligesom vi i disse år ser flere forskellige bud på, hvad moderne feminisme er, lever vi også i en tid med parallelle fremherskende bud på kropsidealer. De sociale medier har gjort det muligt at få et mere demokratisk kropslandskab og dermed flere bud på ”det rigtige”. Fokus er den autentiske krop, der ikke er blevet redigeret eller pyntet til en mere mainstream udgave af sig selv. Vi lever altså i en spændende tid, hvor der ingen entydige svar er på, hvad kropsidealet er. Alligevel kan det være en udfordring for mange at elske kroppen ubetinget og droppe tanken om, at lykken venter om tre (tabte) kilo, siger Lise Dilling Hansen.

En amerikansk blogger synes, danske kvinder er de mest usexede, bedrevidende og maskuline i verden

Kongelig balletdanser Caroline Baldwin, der har professionel erfaring med at håndtere kritik af krop og fremtoning, giver her sine bedste bud på, hvad der kan gøre en positiv forskel:

1. Selvværd: Find din unikke værdi

- Vær bevidst om din krops styrker. Dermed får du lettere ved at hvile i dig selv frem for at reagere dramatisk i de situationer, hvor du udsættes for kritik (også af din egen indre stemme). Vær dog åben overfor budskaber, der er velmenende og konstruktive, fordi de i så fald omhandler ting, du rent faktisk kan ændre på. På den måde kan du altid selv være den bedste version af dig selv – et kæmpe boost til kropsligt selvværd.

Selvværd: TV2-værten Mikkel Kryger mener, kvinder er alt for selvkritiske

2. Plej kroppens indre

- Inden for balletten (og mange andre steder i ”den virkelige verden”) er det et udbredt ideal at være tynd, men det siger ikke noget om, hvorvidt du er sund på indersiden. Din krop er som et helligt tempel, og det er ikke kun facaden, der skal dyrkes. Yoga er eksempelvis balsam for dit indre, og det kan massage, en god nattesøvn eller lækkert nybagt brød også være.

3. Sæt farten ned

- Det er fint at have kalenderen booket meget i ny og næ, men hvis du altid stresser rundt mellem møder, afhentning af børn og idealet om at være den perfekte kæreste, så kan du nogle gange være fristet til at spise usundt snask. Bagefter får du det dårligt, og det kan afføde en ond spiral. Derfor: Skynd dig langsomt, og giv dig tid til at vælge rigtigt. Vis kærlighed til din krop ved at give den næring af høj kvalitet.

Få tre eksperters bedste bud på, hvordan du styrker dit selvværd

Læs også