https://imgix.femina.dk/media/sondag/2014/02/06/aegteskab/saadan-ved-du-om-dit-aegteskab-holder-prim.jpg
Selvudvikling

Sådan ved du om dit ægteskab holder

5. februar 2014
af Lisbeth Madsen, FEMINA, Aller Media
Foto: Panthermedia
Ville du ønske, du kunne spå om fremtiden og finde ud af, om dit ægteskab vil holde? Måske kan du finde svaret på en anden måde.

Tilsyneladende kan vi finde svaret på, om vores forhold har en snarlig udløbsdato, hvis vi tager en alvorssnak med vores mavefornemmelse. Det viser en ny undersøgelse, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet Science, skriver Prevention.com.

Det er forskere fra Florida State University, der har fulgt 135 nygifte par indtil fire år efter brylluppet og interviewet dem hvert halve år for at klarlægge, om vores følelser har en indflydelse på, hvor lykkelige vi er i vores ægteskab.

LÆS OGSÅ: 4 veje til et endnu bedre ægteskab

De bevidste og de ubevidste følelser
Forskerholdet ville gerne både kende til deltagernes bevidste og ubevidste følelser om hinanden for at kunne fastslå betydningen af begge typer. De bevidste følelser er dem, som vi selv kan udtrykke og formulere, og dem kunne forskerne derfor let finde frem til.

For at grave et spadestik dybere og finde frem til deltagernes ubevidste følelser omkring deres partner, det forskerne betegner som deltagernes mavefornemmelse, måtte de udsætte deltagerne for en test. I testen målte forskerne hvor hurtigt og automatisk deltagerne reagerede på en række positive ord, mens de havde et foto af deres partner liggende ved siden af. Jo hurtigere respons, jo flere positive ubevidste følelser havde deltagerne om deres partner.

LÆS OGSÅ: Husk at date din mand

De ubevidste følelser er de farligste
Resultaterne viste, at de bevidste følelser omkring vores partner og forholdet, havde ingen eller næsten ingen betydning for forholdet over tid. Men derimod havde de ubevidste følelser langt større indflydelse.

- Selv hvis folk ikke er klar over deres tilstedeværelse, så er følelsen i maven ledende for vores opmærksomhed og adfærd. Det viser sig, at positive mavefornemmelser hjælper folk med at holde sig til de positive aspekter i deres forhold og forblive engagerede, siger Jim McNulty, forsker i projektet og professor i psykologi ved Florida State University, til Prevention.com.

Sådan kommer du i kontakt med din mave
Hvis du selv vil i kontakt med din mavefornemmelse omkring din partner, så prøv at bide mærke i din første indskydelse, når du ser din partner. Og hvis tankerne er negative, så hold fast i dem, og arbejd med at sætte ord på dem, foreslår Jim McNulty. Ifølge ham er det bedste for forholdet en åben kommunikation også om de ting, der ikke er positive. På den måde er det lettere ikke at lade de ubevidste negative tanker, styrte forholdet i grus på sigt.

LÆS OGSÅ: Ti typiske grunde til, I mangler sex i ægteskabet

Læs også