https://imgix.femina.dk/media/1c43b2aaa10347d7a34cb03cb6ce068c.jpg
Selvudvikling

Husk at date din mand

5. marts 2013
af Britta Bjerre
Hvad stiller man op, når lysten er væk? Hvad gør man, når begge i parforholdet er for travle, for trætte eller er kørt for fast i gamle vaner til at orke at række ud efter hinanden? En ekspert giver gode råd og advarer imod bare at lade stå til...

Nyforelskede par skal altid ud at spise sammen. Par, der gerne vil være forelskede, sætter altid hinanden stævne over en middag.

Og ægtefæller, der enten er ved at kløjes i travle hverdage med små børn og for meget arbejde, eller i at have kendt hinanden i mange år, får altid det råd: Bestil bord og tag ud og hyg jer sammen over en god middag, bare jer to!

Men hvad er det, der sker henover et bord imellem to mennesker?

Hvor lidt sex er for lidt?

En gennemsnitsdansker har sex 98 gange om året. Og det er ikke meget i forhold til andre lande i verden.

Det var i hvert fald, hvad B.T. meddelte sidste år, da avisen refererede til en undersøgelse, som viste, at danskerne i sammenligning med resten af verden lå på en 28. plads, når det gælder seksuel aktivitet.

Hvor lidt er for lidt, ifølge en sexolog?

- Jeg vil sige, at når der er gået et par måneder, uden at et par har sex, så begynder vi at tale om, at der er et decideret problem, siger Yazmin Fox.

- Parforholdet, hvor begge parter tilsyneladende har accepteret slet ingen sex at have overhovedet, det tror jeg ikke på. Det er faktisk en rigtig farlig kurs at bevæge sig ud på. Fordi som regel vil det være sådan, at den ene har accepteret den uudtalte aftale lidt mere end den anden.

Min tommelfingerregel siger, at man helst ikke skal have sex mindre end én gang om måneden.

Foregår det færre gange end dét, så glemmer man nemt, hvad man har haft gang i.

For det gælder virkelig med sex: Use it or loose it - og have hellere bare lidt sex end slet ingenting.

- For det første er det basalt vigtigt, at man er samme sted samme tid. Dét i sig selv kan være svært for travle mennesker, forklarer sexolog Yazmin Fox.

Tag væk fra hverdagens rammer

- Det hjælper også, at man flytter sig væk fra hverdagens rammer og ind i andre omgivelser. Det skaber en positiv stemning fra starten. Man sidder over for hinanden og er tvunget ud i at være nærværende. Det er meget svært ikke at være nærværende, når man sidder to mennesker over for hinanden. Og man sidder der også, fordi man har valgt, at det er noget, man gerne vil gøre sammen.

- En middag er en vældig god lejlighed til at bekræfte hinanden i, ikke alene at begge er dejlige, og at man elsker hinanden, men også i at »selv om der har været problemer, så har vi nu taget en fælles beslutning om, at vi vil videre sammen!«

- Dét, at man tager sådan en beslutning sammen, kan i sig selv næsten være nok til at sætte gang i lysten igen, fortæller Yazmin Fox.

Manglende lyst til hinanden

For manglende lyst til hinanden er et stadigt tilbagevendende problem.

- Det er endda et meget stort problem, bekræfter sexolog Yazmin Fox.

- Og det, vi ser mest nu, er, at folk har for mange opgaver, er for stressede, for trætte. Jeg ved godt, man snakker om, at par kan glide fra hinanden. Men det fundamentale, at man har energi og overskud og rent faktisk er hjemme de samme aftener, er nu engang nok så afgørende for, om man har sex.

Når vi taler om manglende lyst som et problem, handler det ifølge Yazmin Fox bl.a. om, at:

- Vi her i Norden bevæger os så meget oppe i vores hoveder. Vi bruger vores hoveder hele tiden og er gode til det, men samtidig fjerner vi os mere og mere fra vores krop.

- Så er det, at kvinden begynder at klage: »Skat, du er aldrig nærværende!«, og manden begynder at sige: »Du gider aldrig sex. Kan du ikke lide mig mere?« Og her skal alle alarmklokker ringe. Det skal ikke slås hen som en pjattet bemærkning.

Bekræft hinanden

- Her gælder det om at sætte sig ned og bekræfte hinanden. For mandens vedkommende er dét at få kropskontakt, at få en krammer, at blive nusset i nakken og modtage komplimenter for sine handlinger, en vældig god ventil. For kvinden er det, at hun får lov at tale, og han kigger hende i øjnene og er ved siden af hende, helst uden at tage på hende imens, men bare er der og giver hende opmærksomhed, en lige så god ventil.

- Og i den situation er det så netop, at han og hun kan begynde at snakke om »skulle vi ikke gå ud og spise en middag sammen«? Det er en rigtig god idé - at lave dates med sin ægte­fælle!

Læs også:

Slip din indre heks løs

14 test en kvinde behøver

Sådan tackler du nærighed

Lyver du også?

40 fri og fantastisk

Læs også