https://imgix.femina.dk/media/fd4b71d578a441729154bd90d794bb9f.jpg
Selvudvikling

Sådan overlever parforholdet en sommerferie

2. juli 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Kan du mærke sommerferie-krisen banke på? Forventninger, der på forhånd synes umulige at indfri? Ro på. Der er hjælp at hente.

Så er sommerferien skudt i gang. Propfyldte biler med børn, kærester og kufferter krydser grænserne og stiler mod lufthavne og Lissabon, campingpladser og kærlighed - eller bare en ferie derhjemme med hygge, planer og fri leg og nærvær på tapetet. Ligesom sidste år. Kan du huske det? Da ferien var overstået, var det som om, den var alt andet end dét, du havde forestillet dig - og håbet på. Kvalitetstid med kæresten blev afløst af småskænderier, stress, forskellige behov og løse ender, der aldrig fandt sammen. I år skal det være anderledes.

Samtale eller Statsamtet?
Forventningsafstem! Der er ingen vej udenom det uromantiske ord, hverken du eller kæresten måske rigtig har lyst til at beskæftige jer med. Men I kan roligt gå i gang. Det lyder nemlig langt kedeligere, end det er, lover parterapeut og sexolog Maj Wismann. Og så er det pinedød nødvendigt, hvis du genkalder dig minderne fra sidste års fiasko-ferie og nægter at lade dét gentage sig.
"Når de normale vaner og rammer brydes, banker konflikterne på," siger Maj Wismann og disker op med et par gode råd, der måske kan føre dig og gemalen elegant udenom køen til statsamtet, der - sidst på sommeren, når ferien (og parforholdet?) er slut - er næsten lige så velbesøgt som Lalandia i højsæsonen.

Dine, mine og vores behov
Snak! Fyr op under hyggen, sluk for tv og telefoner, tænd et par stearinlys - og tal sammen! Og gør det, inden ferien begynder eller lige, når den er skudt i gang. I skiftes til at fortælle, hvad I godt kunne tænke jer i ferien - dermed også skiftes til at holde mund! Den, der taler, taler. Den, der lytter, lytter. Drop pegefingrene … for måske drømmer din kæreste om 5 aftener alene i værkstedet, mens du drømmer om 2 nætter væk med veninderne. Og måske drømmer I sammen om 7 dage i sommerhus med ungerne. Så hvordan kan I imødekomme hinandens ønsker? Hvordan kan I samarbejde om, at I begge får ladet op i ferien, får slappet af og får oplevet det, I har lyst til? Teamsamarbejde og planlægning er en del af svaret!

Date din kæreste - igen!
Kærestetid! Dén kommer bare ikke dumpende ned i kalenderen af sig selv. Sorry to say! Når nu I er hjemme og har ferie sammen, hvorfor så ikke date hinanden igen? En enkelt aften, hvor ungerne er fodret af tidligt, I har købt ind til "voksenmad", mor (og far!) har gjort sig lækker, og der i øvrigt er lidt musik, der smører øregangene og så lige et par "hvordan går du egentlig og har det?" eller "Hvad sker der af spændende ting i dit liv for tiden?" ... eller hvad med den helt gode: "hvad kan jeg gøre for dig i nu, i aften, i morgen, på onsdag, i ferien, i fremtiden - eller bare i det hele taget."

Hvad du ønsker, skal du få!
Vær konkret! Det kan stadigvæk komme bag på os, at de mænd ikke kan læse vores tanker overhovedet, men det kan de altså ikke. Måske bliver det hele lidt sjovere, hvis vi selv bliver bedre til at sætte ord på, hvad vi faktisk har lyst til at lave.
"Vi skal øve os i at være klare i spyttet, når vi fortæller om, hvad vi forventer af dagen i morgen," fortæller Maj Wismann, der også er står bag sitet websexolog.dk.
Og her skal vi altså være konkrete, understreger terapeuten.
"Hvad skal der til for at gøre DIN dag god i morgen, hvad har du helt præcist brug for. Sig dog, hvad der kan gøre din dag god - lige meget om det er sex, rengøring, mad, fritid eller tosomhed, du har lyst til."

Læs også