https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/januar/2013-5-leskdigselv-p.jpg
Selvudvikling

Sådan lærer du at elske dig selv

3. januar 2015
af Coach Gitte Koldtoft
Foto shutterstock
”Min mave er for tyk, gid jeg var bedre til mit job, hvorfor er alting altid op ad bakke for mig?” Tænker du nogle gange lignende tanker? Lad være. Lær i stedet at elske dig selv – præcis som du er.

Dit ego er den del af dig, der er styret af frygt. Egoet tror, at du er, hvad andre tænker om dig, du er din position i samfundet, du er, hvad du tjener osv. Egoets overlevelse beror på, at du har ret, og andre har uret. Egoet har brug for at forsvare og retfærdiggøre, og det tror, at det er en separat enhed, der henter sin kraft i det ydre.

Du bliver født som et perfekt krystalglas, men i løbet af livet kommer der fedtfingre på i form af andres og dine egne begrænsende overbevisninger om, hvem du er. Overbevisninger om, at du ikke er god nok, som du er. Det betyder, at du pludselig er bange for at være dig selv, og du glemmer, at du ikke er fedtfingrene, men du derimod er krystalglasset.

Med øvelsen herunder kan du lære at se dig selv som krystalgalsset igen og undgå at lade dig styre af dit lille ego og de fedtede fingre:

Sådan får du mere i løn når chefen siger nej

Øvelse nr. 1

Lav en liste med alle dine begrænsende overbevisninger om dig selv, velvidende at alle de sætninger, du skriver, ikke er sandheden om, hvem du i virkeligheden er. ADVARSEL: Dit ego vil bilde dig ind, at dine begrænsende overbevisninger er den, du er. Men husk, at alle begrænsende overbevisninger er plantet i dig af andre usikre og sårede mennesker, der måske har fortalt dig, at du var grim, dum, fed osv. Du er ikke din fortids begrænsende overbevisninger. Du er et ubegrænset og kærligt potentiale for din nutid og fremtid. Lad ikke andre mennesker fortælle dig løgne om, hvem du er.

Skriv f.eks.:
• Jeg er grim.
• Jeg er for tyk.
• Jeg er uheldig.

Overspringshandlinger - Sådan kommer du dem til livs

Øvelse nr 2.

Nu laver du så en liste, der er styret af dit STORE jeg, din sjæl. Hvad er det modsatte af det, du skrev før? Vær igen opmærksom på, at dit lille jeg måske siger, at du lyver, og at det ikke nytter noget at lave denne øvelse. Sig til dit lille jeg, at det har fået lov til at tale, og at det nu er det STORE jeg's tur.

Skriv f.eks.:
• Jeg er smuk.
• Jeg vejer præcis det, jeg skal, og jeg kan nemt slanke mig, hvis jeg ønsker det.
• Jeg er heldig.

Øvelse nr 3.

Nu ser du på begge lister og spørger dig selv: "Hvilke overbevisninger skal styre mit liv fra nu af?" Streg så den liste ud med de begrænsende overbevisninger. Ønsker du et lille mentalt renselsesritual, kan du klippe begge lister ud, hænge den positive liste op på køleskabet og brænde den negative liste, imens du siger: "Jeg tager afsked med mit gamle lille jeg
og tillader mit STORE jeg at styre bussen fra nu af."

Konfliktsky? Sådan lærer du at takle konflikter

Denne artikel blev første gang publiceret på Q.dk i juni 2013

Læs også