Selvudvikling
18. februar 2013

Ryd op i dit liv, kvinde!

Har du heller ikke timer nok i døgnet, og trænger du til lidt mere luft i din hverdag? Så skal der måske ryddes op i dit liv, sådan helt generelt. Dét kan bogen ’Sæt dit rod på plads’ hjælpe til med. Med humor. Og helt uden løftede pegefingre.
Af: af Lonnie Kjer
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/februar/rodprim.jpg

foto: PR

Du kender det sikkert godt. Stuen kunne godt trænge til en slankekur, skufferne er fulde af flere årtiers unødvendige papirer, mailboksen er proppet - ligesom kalenderen og køleskabet - og hovedet er overfyldt med planer og deadlines, der er svære at overholde. Måske er det tid til en overordnet oprydning, foreslår forfatterinderne til 'Sæt dit rod på plads' - en spritny håndbog, spækket med knaldgode råd til, hvordan du henter lidt mere af dét, de fleste af os efterlyser: Mere tid til dig selv og familien. Og mindre stress!

Ryd op!
Og de kender det fra sig selv, kvinderne bag bogen, der kommer hele vejen rundt om rodet. På loftet. I bilen. På menukortet. Og i hovedet.
"De fleste af os kender jo til, at det kan være svært at få hverdagen til at hænge sammen, og rodet er med til at fastholde os i dén situation" siger Stine Marie Nielsen til Oestrogen. Sammen med veninden Charlotte Wieth-Klitgaard har hun skrevet bogen, der tager fat lige dér, hvor dit liv roder allermest ... uanset hvor det er. Og overskrifterne og kodeordene rimer på overskud og overblik. Over hele linjen. For rod er en tidsrøver.
"Vi lever i en tid, hvor vi bliver bombarderet med forventninger, aftaler og informationer, og ved at slippe lidt af rodet og få sorteret lidt i det hele, kan vi bedre organisere hverdagen og få energien til at flyde lidt nemmere," fortæller Stine Marie Nielsen, der med sin virksomhed balancekundst.dk netop tilbyder hjælp til oprydning og indretning.

Rod i skuffen … og i hovedet!
Og dét er tit dér, midt i rodet og rundt om, at skoen trykker. For rod fylder … også i hovedet, når der er 'lig i lasten og rotter på loftet'. Hvad laver moster Ruths gamle porcelænsfigurer og din oldemors malerier i dit hjem? Hvad med ungernes legetøj fra sidste århundrede? Og er der ikke en bil, der trænger til en overhaling af en anden slags? Der skal sorteres. Fuldstændig ligesom der skal luges ud i overflødige aftaler, du udmærket er klar, du kommer til at aflyse alligevel. Og det handler om at tage stilling. Bliver du lykkelig af dét, eller fylder det for meget, og kunne du gøre dit liv lidt nemmere ved at skille dig af med tingen - eller med aftalen?
"Det er mere stressende ikke at tage stilling, for du mærker jo alligevel, hvad der påvirker dig negativt, så det handler meget om at omgive sig med ting, der giver dig værdi … væk med resten," råder Stine Marie Nielsen.

Ryd op - også i din tid!
Dét gælder også de overflødige aftaler, siger Charlotte Wieth-Klitgaard, der med karriere som sekretariatschef og fem børn i hytten af gode grunde har lært at blive skarp på at prioritere sin tid. Den skal nemlig ikke bruges tilfældigt.
"Vores tid er som et budget, men vi kan ikke låne, og vi kan ikke gå i minus, men vi kan godt blive bedre til at sørge for, at den dækker vores behov og gør os gør os glade," siger hun.
Ét af rådene kunne være at få mere fokus på at koordinere aftaler med dine kære.
"Der er ikke noget mere dødssygt end at tro, den står på familiehygge, og så er resten af flokken ikke rigtig informeret om det. Fordi du har tid lige nu, er det ikke sikkert, de andre har," siger Charlotte Wieth-Klitgaard.

Sæt dit rod på plads … og smid ud!
Og nej, oprydning er hverken raketforskning eller det nye sort. Men det er nødvendigt.
"Og så skal vi rydde op for at få det sjovere - og nemmere," siger Stine Marie Nielsen. Ryd op for at få det sjovere - og lettere.
Tænk over, hvad du fører ind i dit liv. Er det nødvendigt? Er der tilbud på nips i Netto, mangler du fire lysestager mere, du aldrig rigtig får brugt, og hvad laver de otte meter gamle bøger på dit loft? Hvad gemmer sig under din seng, har du styr på bunken af papirer på dit skrivebord, hvor mange dåser majs skal man egentlig ha' på lager, og hvad laver alt det ubrugte tøj i dit klædeskab?
"Sælg lortet! Giv det væk eller smid det ud, hvis du ikke er glad for det eller bruger det. Afsted på loppemarked med to af de tre frugtpressere, der ligger i skuffen. Det giver virkelig mening at få luget ud i hjørnet, i skufferne og i skabene, for det letter også i hovedet."
Dét er måske lettere sagt end gjort. For samleren, i hvert fald …

Hvilken rod er du?
Og der er heldigvis masser af gode rod-råd i bogen. Til samleren og til alle de andre - ordensgeneralen, rodehovedet og ordensmennesket. Og samleren' er hårdt ramt. Det er typen, hvis hjem er proppet fra gulv til loft. Hvor cd'er, elektronik, gamle breve og alverdens arvestykker fylder i skabe og skuffer. Ting, som andre ville kalde for unødvendigheder.
"Samleren er det søde menneske, der tager imod alt det, ingen andre gider ha'. Hun gemmer for andres skyld, nænner ikke at smide ud og 'hamstrer' til dårlige tider," siger Stine Marie Nielsen.
I det andet hjørne står ordensgeneralen, der har styr på det hele og er fan at disciplin og benhård planlægning, tjeklister og struktur. Og så er der ordensmennesket. uanset hvem du selv er, genkender du hele flokken, der alle får tricks og tips og med på vejen i 'Sæt dit rod på plads' ... ligesom du lige kan snuppe testen og få bekræftet, hvilken rod du selv er … inden du får ryddet op! Gevinsten giver helt sig selv: Mere tid og overskud i hverdagen!

Læs mere om:

Læs også