https://imgix.femina.dk/media/article/primaer_final_denise_bidot_.jpg
Selvudvikling

Plus size-modellen Denise Bidot: ”Du spilder dit liv, hvis du hader din krop”

26. august 2019
af Christina Forsberg
foto: Youtube
Hun er en af de mest populære plus size-modeller, men Denise Bidot har også dage, hvor hun ikke er på toppen. Men så har hun tricks til at tackle det, for – som hun siger – det er spild af godt liv at gå og være utilfreds med sig selv.

Plus size-modellen og aktivisten Denise Bidot fik sig lidt af en overraskelse, da en kampagne for badetøj hun medvirkede i i 2015, pludselig gik viralt.

Den dengang revolutionerende Swimsuits for all-kampagne viste Bidot’s bare mave, ben, strækmærker og cellulitis og ikke en antydning af retouchering. Hun havde allerede selv postet de uretoucherede billeder, da hun blev spurgt af brandet, om det var ok, at de brugte billederne i deres virale kampagne. Denise Bidot har fortalt HuffPost, at hun tænkte: ”Åh, shit! Jeg havde postet dem på Instagram, men ud til den virkelige verden?! Som i en reklame-kampagne? Det var jeg ikke forberedt på.”

Læs også: Se videoen: Denise Bidot og Ashley Graham i badetøjskampagne - helt uretoucherede

Skruer man tiden tre år frem, er ideen om, at et brand omfavner en models naturlige krop ikke helt så radikal. Utallige store brands er begyndt at droppe Photoshop, og Bidot og hendes naturlige, uretoucherede krop har siden været i front i mange kampagner.

I HuffPost fortæller Bidot bl.a. om, hvordan modeindustrien har ændret sig, hvordan hun taler til sin 10-årige datter om sin krop og om hendes rejse mod selv-kærlighed.

Du fremstår altid så sikker – beskriv dit forhold til din krop i dag?

- Jeg får så mange mails fra piger, der skriver, ”hvordan kommer jeg til at føle selvkærlighed og selvsikkerhed?”. Og for at være ærlig, så er det en daglig kamp. Nogle dage vågner jeg op med følelsen af at være absolut fejlfri, og andre dage dukker nogle af disse gamle tanker fra barndommen op for at plage mig. Jeg skal gøre noget aktivt for at skubbe disse følelser væk.

Hvordan lyder nogle af disse gamle tanker?

- Mine strækmærker og min cellulitis er noget, jeg har brugt som en tilskyndelse til at vise folk, at vi alle er smukke, og jeg har vist dem frem, også mere end folk syntes, jeg burde. Og stadig kan jeg tage en bikini på, og så kommer de gamle tanker tilbage: ”åh, gud, den mave! Kan jeg ikke få noget, der går lidt højere op?” Og jeg bliver nødt til at sige til mig selv: ”nej, du – du er god. Tag nu den lille bikini på. Du skal ikke være bange for det.” Det er en læringskurve at være bevidst om dig selv, din krop og dine tanker og følelser. Jeg er kommet til det punkt, hvor jeg er så træt af at hade min krop og fokusere på hver en lille ting. Det er udmattende, og det føles som spild af tid. Du spilder dit liv, spilder din chance for at blive lykkelig, og går glip af det fulde potentiale, som vi alle har mulighed for at opnå ved at føle selvhad. Jeg så min mor gå igennem dette, og jeg nægter at gøre det.

Dynamikken mellem mødre og døtre er interessante i den henseende?

- Fordi jeg har en datter, tænker jeg ofte, at jeg bliver nødt til at skubbe disse tanker væk. Hun skal aldrig se mig have det skidt med sig selv. Jeg ved, hvor hurtigt hun kan spejle dette. Kvinder spørger mig: ”Hvordan skal jeg tale til min datter? Hun er ved at være teenager, hun kæmper.” Og jeg spørger: ” Først og fremmest: Hvordan taler du til dig selv?” Jeg tror ikke, forældre er klar over, den betydning deres ord til dem selv har på deres børn.

Læs også: Det betyder din kropsopfattelse for dine børn

Vil hjælpe unge kvinder

Hvad folk ikke tænker over, er, at de kan sige til et barn: ”Du er smuk, du er perfekt, du er talentfuld”, men hvis barnet ser sine forældre kigge sig i spejlet og sige det præcist modsatte, hvad tager de så ind? Når jeg har de dårlige tanker, kan du være sikker på, at min datter ikke er klar over det. Det er meningen, hun skal føle sig stærk og uden begrænsninger. Det bliver jeg nødt til at vise hende, så hun ved det. (…)

Du bliver hyldet for stolt at dele billeder af din krop og være med i kampagner, hvor der ikke er brugt Photoshop. Hvorfor er dette så vigtigt for dig?

- Da jeg startede med at arbejde, sagde nogle kunder til mig, at jeg ikke var et godt match til at vise lingeri på grund af mine strækmærker og min cellulitis, og at de ville være nødt til at retouchere billederne. Selv hos de kunder, der rent faktisk bookede mig, endte billederne med at være polerede og vise mig som jeg ville se ud uden strækmærkerne og appelsinhuden. Og det påvirkede mig. Jeg tror, det var der, jeg begyndte at poste uretoucherede billeder af mig selv online, for jeg kunne jo se piger kommentere de retoucherede billeder, og jeg indså bare hvor urealistiske de kropsmål var. Jeg ønskede ikke, at de piger, jeg ville have væk fra at have det skidt med deres krop, virkelig troede, det var sådan, jeg så ud.

Hvordan reagerede folk på disse billeder?

- Nogle dage: ”Lad være med at poste det. Kunderne kommer til at se, hvordan du virkelig ser ud ” og jeg var sådan lidt: ”men det ER sådan, jeg virkelig ser ud, og det er ok.” Jeg fandt ud af, at kvinderne gerne ville have det. Jeg fik flere følgere, likes, delinger, interaktioner, måske fordi de slet ikke kunne fatte, at jeg delte billederne. Da Swimsuit for All-kampagnen kom ud, var jeg ikke parat til, at den gik viralt, men jeg vidste, at hvis det skulle gøres, var jeg den eneste, der var parat til at gøre det. Jeg tror virkelig, det dannede præcedens. Siden da – og selvom der stadig er en vej tilbage – er der sket en kæmpe udvikling, i forhold til at der bliver vist realistiske kropstyper (...)

Læs også: International plus size-model: "Mange kvinder er ikke skabt til at være tynde"

- Vi beder branchen om at ændre sig, men vi bliver nødt til at være den ændring. Vi må vise dem, hvordan man gør det. Lidt efter lidt lærer de det. Jeg tror, min kraft og styrke kom fra at vide, at dette var større end mig. Dette er til alle, der er blevet fortalt, at de ikke var perfekte og ikke passede ind i skabelonen. Jeg gjorde det, jeg er på de store billboards. Jeg har en fantastisk karriere, selvom alle sagde til mig, at jeg ikke ville få det, da jeg startede.

Du sagde tidligere, at på trods af din succes har du stadig dage, hvor du ikke føler dig 100 procent på toppen? Hvad gør du på disse dage?

- Jeg synes, alle skulle have en god liste med bekræftelser. Sæt ord på, hvordan du har det. Hav en god kreds af venner, du altid kan stole på - høj eller lav. Når jeg er på Instagram sørger jeg også for, at jeg kigger på profiler, der tanker mig op på den rigtige måde, så jeg følger ikke længere sider, der ikke gør mig godt, men usikker.

Hvilket råd vil du give andre, der måske ikke er helt så lang i deres selvaccept-projekt?

- Mit råd vil være, hver dag at beslutte at elske dig selv. Det er ikke en knap, du trykker på, men en bevidst beslutning hver dag at tro på dig selv. Sig: ”Jeg er klog. Jeg er talentfuld. Jeg vil gøre denne dag, så god som jeg kan.”

https://imgix.femina.dk/call_to_action/curvy_kandi_cta2.png

Læs også