kvinde kigger sig i spejlet
Selvudvikling

Det betyder din kropsopfattelse for dine børn

1. august 2018
af Christina Forsberg
Bliv klogere på din betydning for dine børns kropsopfattelse og selvværd.

Det er lørdag eftermiddag, og din seng er allerede dækket af utallige beklædningsgenstande fra dit garderobeskab – for betyder invitationen til ”casual party” i aften mon ”den lille sorte”, den blomstrede buksedragt eller de stramme jeans med blondetop? Din datter følger spændt med og har placeret sig i første række til udklædningsdramaet.

I forsøget på at finde det perfekte outfit, kommenterer du højlydt, hvad du registrerer i spejlet: ”Arg, hvorfor skal mine overarme også være så grotesk flagrende?” ”For pokker, min røv ka’ jo ikke være i noget som helst!” ”Åh, hvorfor har jeg ikke Annes smukke, flade mave i stedet for denne joke af en gelérand!?”.

Stop op! Spol tilbage, træk vejret.

Læs også: Sascha Dupont: "Jeg vil hellere veje for meget end for lidt"

Giv selvværd videre

For selvom det er ret menneskeligt at brokke sig lidt over sig selv og sit udseende, så kryber dine hårde, selvkritiske ord direkte under huden på din datter.

I USA har flere undersøgelser faktisk vist, at mødre er deres døtres største og vigtigste rollemodeller – ikke superstjernerne eller topmodellerne. Din datter ser med andre ord op til dig, og det er dig, der er med til at vise hende, hvordan hun bliver en voksen kvinde med selvværdet i orden. Akkurat som du måske husker tilbage på din mor – hvad enten hun roste sig selv eller anlagde det kritiske blik.

Vi smitter!

At mødrene har denne vigtige rolle, ser vi også fra lignende undersøgelser i Danmark. For nylig viste Børnerådets store undersøgelse blandt ca. 1.400 elever i 9. klasse, at 23 pct. af pigerne er i fare for at udvikle en decideret spiseforstyrrelse.

18 pct. er ofte eller meget ofte på slankekur, og 11 pct. har kastet op efter at have spist. Undersøgelsen indikerer også, at forældrene ikke altid er de bedste rollemodeller, når det kommer til at formidle en rummelig opfattelse af andres kroppe.

Læs også: Strækmærker? Det er da noget, man er stolt af

Mor er den primære rollemodel

Også bladet Vi Unge gennemførte forrige år en stor undersøgelse blandt 1.000 piger i alderen 12-16 år, og her blev det cementeret, at pigerne så deres mor som den primære rollemodel. Den nedslående konklusion lød, at tre ud af fire piger gerne ville ændre deres udseende. Vi lader den stå et øjeblik ...

De hårde facts er ikke slut her. Den store skolebørnsundersøgelse foretaget af forskere for Statens Institut for Folkesundhed i 2014 viste, at over halvdelen af de 15-årige danske piger følte sig tykke, på trods af at der ikke havde været nogen stigning af den faktiske vægt i den aldersgruppe.

Undersøgelsen viste desuden, at der var en markant kønsforskel: Pigerne var i langt højere grad udfordret på helbred og mental sundhed end de jævnaldrende drenge. Hvorfor denne uoverensstemmelse mellem faktisk vægt og egen kropsopfattelse var opstået, gav undersøgelsen ikke noget entydigt svar på.

Prøv også: Få Q's nyhedsbrev direkte i din inboks

Tal positivt om kroppen

Christina Lindeholt, 48, er erhvervspsykolog, mor til datteren Mynte på 7 og kvinden bag bloggen og Facebooksiden ”Powerpige”. Her deler hun nyt inden for forskning, artikler og bøger om udvikling af selvstændige, modige og empatiske piger med højt selvværd. Som det meget rammende citat lyder på hendes side: ”Here’s to strong women. May we know them. May we be them. May we raise them.”

“Jeg startede bloggen, fordi jeg er opmærksom på alt det, der påvirker vores døtres udvikling og selvopfattelse, og som sker omkring os, både i det virkelige liv og i medierne. Og hvor meget vi som mødre kan gøre for at skubbe i en positiv retning. Det virker, som om det er legalt konstant at kommentere kvinders kroppe og udseende, hvilket sjældent sker med mænds. Der hersker i det hele taget rigtig mange opfattelser af, hvornår kvinder er rigtige og forkerte. Det påvirker selvfølgelig vores døtres opfattelse af sig selv og deres krop og er med til at gøre dem mere selvkritiske. Vi har de bedste intentioner og gør rigtig meget godt, men vi gør også ting, som ikke altid er hensigtsmæssige,” fortæller Christina til Q.

Og også hun har læst de undersøgelser, der viser pigernes skæve kropsopfattelse.

”Jeg tænkte, at det er unødvendigt, at så mange unge piger går og har det skidt med sig selv. At vi måske skal have en større forståelse for, hvordan den måde vi omtaler os selv og andre på, påvirker dem. Det bedste ville være, hvis…”

Læs Q - Kvinder med kurver med det samme: Hent det på din mobil eller tablet her.

På pling.dk får du fri adgang til de nyeste udgaver af Q og et væld af andre blade og magasiner for kun 99 kr. om måneden - den første måned er gratis. Klik her, så er bladet dit om to minutter.

Læs også