kollegaer
Selvudvikling

Ny undersøgelse: Vi elsker vores kollegaer (ja, vi gør!)

10. november 2016
af Ida Kønigsfeldt
foto: Pantherstock
Gode kollegaer er guld værd for de fleste, men en ny undersøgelse viser, at langt flere kvinder end mænd sætter pris på det kollegiale fællesskab på jobbet, og at vi samtidig har et tættere forhold til vores kollegaer.

Der er intet som et par skønne kollegaer, der kan lokke os ud af sengen og af sted på arbejde på en ellers trist og grå mandag morgen. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra fagforeningen HK, der samtidig peger på, at kvinder i højere grad end mænd sætter pris på fællesskabet på jobbet. 70 procent af kvinderne siger nemlig, at kollegaerne har en stor betydning for lysten til at gå på arbejde, mens bare 55 procent af mændene svarer sådan. Samtidig mener 58 procent af kvinderne, at det kollegiale fællesskab er en af de vigtigste faktorer for trivsel på jobbet, mens det gælder for knap halvdelen af mændene.

LÆS OGSÅ: Får dine kollegaer mere i løn? Sådan bliver du bedre til at forhandle

Kvinder ser kollegaer som venner

Vi kvinder har også et tættere forhold til vores kollegaer end mænd, viser undersøgelsen. 55 procent af kvinderne snakker med deres kollegaer om personlige ting, mens det kun gælder for 38 procent af mændene, og samtidig er der en større andel af kvinderne end mændene, der betragter deres kollegaer som venner og ses med dem privat.

- Forholdet til kollegerne har selvfølgelig betydning for både kvinder og mænd. Men generelt er der en tendens til, at kvinder er mere relationsorienterede. Og derfor går de også mere op i samværet med deres kolleger – og er mere villige til at gøre en indsats for det sociale fællesskab på arbejdspladsen. Omvendt er en del mænd ikke så afhængige af den personlige relation til kollegerne, men har lettere ved at isolere sig og fokusere på selve arbejdsopgaverne, forklarer Kenneth Reinicke, der forsker i køn og arbejdsmarked ved Roskilde Universitet.

Godt kollegaskab gør os flittigere

Undersøgelsen viser også, at et godt forhold til kollegaerne smitter positivt af på arbejdsindsatsen. Mere end halvdelen af alle danskere i job mener, at et godt sammenhold på jobbet får dem til at yde en ekstra indsats. Og især kvinderne er villige til at yde ekstra for at hjælpe kollegaerne. Det gælder for 79 procent af kvinderne mod 69 procent af mændene.

LÆS OGSÅ: Sådan giver du dig selv massage på jobbet

- Et godt kollegaskab er vigtigt for både mænd og kvinder, men vi kan også se i undersøgelsen, at der er forskel på kønnene – og at mændene faktisk kunne lære lidt af kvinderne. Kvinderne giver den ofte en ekstra skalle for at hjælpe deres kolleger, og på den måde bidrager de i høj grad til at skabe en god arbejdskultur og fælles resultater, siger Mette Kindberg, der er næstformand i HK.

Om undersøgelsen

Befolkningsundersøgelsen er baseret på 2.015 webinterviews med respondenter, der er i beskæftigelse, indsamlet via Epinions Danmarkspanel for fagforeningen HK i perioden 31. marts til 12. april 2016.

Læs også