https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/august/busprim.jpg
Selvudvikling

Ny forskning: Vi vil helst sidde alene

16. august 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Vi gør åbenbart næsten hvad som helst for at undgå at få selskab i bussen. Vi vil så gerne sidde helt for os selv, og nu er der ligefrem forsket i de besynderlige tiltag, vi gør for at holde andre passagerer langt væk fra ’vores’ plads.

Jo jo, man kender det da måske nok. Man sidder dér, på vej hjem fra job og orker egentlig ikke rigtig selskab af nogen som helst art. Og da slet ikke af ham den tykke dér eller hende med mobilen eller larmende unger eller alt for friske teenagere med alt for store skoletasker. Så man har lige placeret sin egen bette taske på sædet ved siden af, givet benene rigelig plads, eventuelt lukket øjnene i, så det ser ud som om, man sover … eller også er man utrolig optaget af vejarbejdet udenfor bussens vinduer.

Skrid, pomfrit!
Har du det også sådan? Bare rolig, det er da helt normalt! Nye amerikanske studier viser, at det i dén grad mere er regelen end undtagelsen at opføre sig sådan, skriver videnskab.dk Man bør simpelthen ikke sætte sig ved siden af andre passagerer, hvis der overhovedet er nogen mulighed for at finde en anden plads med ledigt sidepassager-sæde, siger resultatet af undersøgelsen, foretaget af Yale-forsker Esther Kim.
Og det betyder ikke så meget, om du er mand, kvinde, rig eller fattig, ift., om du er velkommen på sædet. For folk har bare ikke lyst til selskabet. Vi er simpelthen ikke meget for at dele et lillebitte område med hvem som helst i lidt for lang tid. Og så er vi bange for at havne ved siden af en skør person, siger Esther Kim.

Går alting galt - så lyv!
På baggrund af et hav af samtaler med pendlere og observationer har han endda udformet dén liste, du sikkert nok allerede kender i forvejen. Listen, der fortæller, hvad du gør for at få lov at sidde i fred og ro. Fra pendlerne i undersøgelserne lyder et gammelt, velkendt råd, hvis listens otte bud ikke giver dig lov til at få din plads i fred: Lyv, for guds skyld. Lyv! … og bild ham/hende ind, at pladsen da allerede er optaget.

"Så la' mig dog være"- listen:

  • Undgå øjenkontakt med andre passagerer
  • Læn dig mod vinduet, og stræk benene ud
  • Placer en stor pose eller taske på det tomme sæde ved siden af dig
  • Sid nærmest på midtergangen, og tag musik i ørene, og lad,som om du ikke hører folk spørge, om pladsen ved siden af ledig
  • Placer flere genstande på nabosædet, så andre ikke gider vente på, at du flytter dem
  • Glo ud af vinduet med et tomt, skørt blik
  • Lad som om, du sover
  • Læg din jakke på sædet ved siden af dig, så det ser optaget ud

Læs også