https://imgix.femina.dk/media/0b467943946b4936b28926d4acdb2fe6.jpg
Selvudvikling

Mobbet på jobbet?

21. juni 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Flere og flere bliver mobbet på danske arbejdspladser. Vi ved det godt, men vi vil bare helst ikke snakke om det …

Det minder om børnene i skolegården. Eller de endnu mindre i børnehaven. Det er det bare ikke. Det er voksne, almindelige mennesker, der står bag - eller for skud - når vi snakker regulær mobning på danske arbejdspladser. Og det er mere udbredt, end man har lyst til at forestille sig. Så kan det godt være, vi slipper for skrig, skrål og kasten med madpakker, men barnligheden og nedværdigelsen er genkendelig.

Frem i lyset!
Og vi vil helst ikke tale om det. Selv psykologerne har svært ved at få folk på arbejdspladserne i tale, så snart ordet "mobning" bliver nævnt, skriver videnskab.dk. Men forskerne vil gerne tale om det. Og forske i det. Og vi andre skal blive bedre til at få svesken på disken, lyder meldingen.! Det er derfor, Københavns Universitet fornylig var vært ved den store, internationale konference med det mundrette navn - 'The 8th International Conference on Workplace Bullying and Harassment - Future Challenges'.

"Kært" barn har mange navne …
Så måske skal vi kalde det for noget andet. Dét er i hvert fald en strategi, et amerikansk forskerteam har forsøgt sig med, og det ser ud til at virke, skriver videnskab.dk. Her har man forsøgt sig med andre ord, der kan få medarbejderne til a t åbne op i stedet for at lukke i. Og det fungerer, når ordet 'mobning' udskiftes med 'uhøflig adfærd blandt ansatte'. Åse Marie Hansen fra Institut for Folkesundhed og det nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø forklarer det med, at man, når man spørger til negative hændelser i stedet for mobning, undgår at blive ledende i sine spørgsmål.

Hvad er mobning?
Og ikke nok med, at der på konferencen skulle lægges en plan for, hvordan vi kommer mobningen til livs. Forskningsområdet er forholdsvist nyt, og derfor skulle det først defineres, hvad mobning egentlig er, og ifølge Arbejdstilsynet er det "når en eller flere personer regelmæssigt og over længere tid udsætter en eller flere og krænkende, nedværdigende handlinger - og vedkommende, der står for skud, ikke er i stand til at forsvare sig effektivt."
Tal fra undersøgelsen 'Danskernes arbejdsmiljø og helbred 2010' viser, at der er flere og flere, der udsættes for mobning. Er du en af dem?

Kilder:
Videnskab.dk,
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Læs og "Sov sødt - du har brug for det!"


Læs også