https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/marts/nlp-prim.jpg
Selvudvikling

NLP: Find tilbage til den, du var!

14. februar 2014
af Malene Fich Weischer
foto: All Over og privat
Man hører om det overalt, dét der NLP. Men hvad går NLP egentlig ud på? Det kan Gurli Gildberg fra Århus fortælle; måske endda bedre en nogen anden. For NLP fik hende væk fra en depression og en gal vej i livet – og i dag er NLP hendes levevej…

I 1990 var der også finanskrise. Den havde sit udspring i USA, som både var i krig med Irak og kæmpede med at få statens finanser til at slå til, og det påvirkede hele verden. Også Danmark. Og også den juridiske afdeling i den bank, hvor Gurli Gildberg arbejdede.

Efter NLP hjalp Gurli Gildberg selv,
uddannede hun sig som NLP-
terapeut og arbejder nu med NLP
hver dag...

"Jeg mødte alle de her mange mennesker, som gik konkurs på grund af krisen. I udgangspunktet gik mit job jo ud på, at jeg skulle kradse penge hjem til banken, men jeg kunne langt bedre lide tanken om at hjælpe alle de her stakkels mennesker i gang igen. Få dem forbi krisen på en eller anden måde", fortæller Gurli Gildberg til Oestrogen.dk over telefonen. Der er solskin og glæde i hendes stemme, men det ville der ikke have været, hvis det var dengang i 90'erne, man ringede til hende.

Før mødet med NLP: Kroppen var ved at give op
For modsætningen mellem arbejdet og dét, som hun egentligt havde mest lyst til, påvirkede hende så meget, at hun til sidst blev sygemeldt og måtte sige jobbet op. En depression kom indover, korttidshukommelsen forsvandt, hun besvimede med jævne mellemrum, havde konstant hovedpine, ondt i kroppen og begyndte tillige at udvikle epileptiske anfald. Noget var ravruskende galt, men ingen kunne give hende svar på, hvad det var. Lige indtil hun hørte et interview med psykoterapeut Ole Vadum Dahl, der fortalte om NLP (Neuro Linquistisk Psykologi). Om at søge tilbage til den tidlige barndom og finde ud af, hvilke ressourcer man egentlig har med sig - og hvilke tankemønstre, tiden derefter har givet os.

NLP-coachen: Hvis der er et hul i vejen, så gå udenom!

NLP hælper dig tilbage til dengang, du var god nok
"Det, som jeg finder så fantastisk ved NLP, er, at den fører dig tilbage til dengang, du var god nok. Inden man bliver to år, udvikler man stort set hele sin personlighed og på dét tidspunkt har man jo ingen problemer med at sige fra, hvis der er noget, der ikke passer én," fortæller Gurli Gildberg videre. Hun har siden dengang for 17 år siden, da hun først hørte om NLP, selv taget uddannelse som NLP psykoterapeut og arbejder nu med det til daglig. Depressionen og alle følgesygdommene er for længst væk.

NLP får dig til at droppe de hæmmende overbevisninger
"Efter to-års-alderen begynder de såkaldte "hæmmende overbevisninger" at dukke op. Hvis mor og far skændes over et eller andet, vil det lille barn automatisk tage skylden på sig og prøve at rette sin opførsel ind efter, hvad der skaber den bedste stemning. På den måde dannes mange at vores tankemønstre, men det er jo ikke dem alle, der er gode for os," fortæller Gurli Gildberg videre.

"NLP går på den måde tilbage i tiden og ser, hvordan vores vaner og tankemønstre er opstået. - Og hvad de er opstået af. Med den viden kan man så begynde at ændre dem og måske nedbryde dem, så de ressourcer, man blev født med, kan komme op til overfladen igen. NLP tager sit udgangspunkt i, at alle mennesker er forskellige og det er en af de ting, der går det til så fantastisk et redskab," slutter Gurli Gildberg af.

DEM HAR GURLI OG NLP HJULPET

* Den 64-årige kvinde, der pludseligt turde parallelparkere; noget hun aldrig havde turdet før, hun stiftede bekendtskab med NLP

* Den 40-årige kvinde, der efter et terapiforløb med NLP kunne fortælle, at "min mand er blevet forelsket i mig igen. Han siger, terapien har gjort mig smukkere."

* Den 40-årige direktør, der arbejdede 60-70 timer om ugen og glemte både kone og børn. Men alligevel gik det dårligt for firmaet. Efter et forløb med Gurli som NLP-coach arbejder han nu kun 30 timer og har alligevel fordoblet omsætningen ved at gribe hele arbejdsindsatsen anderledes an…

* Den kvindelige violinist, der drømte om at blive solist, men ikke turde tage springet. Nu bor og arbejder hun i Hollywood og har netop modtaget den femte pris for egne kompositioner.

Du kan læse meget mere om NLP på Gurli Gildbergs hjemmeside Gildberg.dk

***


NLP og enneagrammet: Hvilken personlighedstype er du?

TEST DIG SELV: Hvordan opfatter andre dig?

Tag stjernerne med på råd
Stil et spørgsmål til astrologen Lejla Lindholm Christensen og få personligt svar, kr. 200


Læs også