https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/august/nlp-prim.jpg
Træning og kost

NLP: Hvilken personligheds-type er du?

9. august 2013
af Lena Lee Skibye
foto: Peter Grosen. arkivfoto: All Over
De fleste, der dyrker personlig udvikling, gør det fordi, de vil forstå sig selv. Et af de redskaber, som har hjulpet rigtig mange kaldes Enneagram. Enneagrammet er baseret på NLP-tankegangen, og det kan sikkert også hjælpe dig…

Hvad er et Enneagram?

Enneagrammet er en beskrivelse af ni personlighedstyper. Modellen er flere hundrede år gammel og beskriver menneskers motivation på et dybt niveau. Det vil sige, at det beskriver langt mere end adfærd og går ned i karakteristiske mønstre hos hver type.
Udover at vi kan bruge et Enneagram til at forstå os selv bedre og blive bevidste om, hvad vi motiveres af, så er det et glimrende værktøj til at blive bedre til at kommunikere og samarbejde med andre, og det er vel i bund og grund et af målene med at lave personlig udvikling.

Om Lena Lee Skibye

Lena Lee Skibye er journalist og uddannet coach med speciale i NLP og Enneagrammet. Derudover er hun uddannet procesleder ligeledes med Enneagrammet som værktøj.

Læs mere om Enneagrammet her.

Jeg tror på, at alle mennesker har de ressourcer, de har brug for - nogle gange skal vi bare have en hjælpende hånd til at blive bevidst om dem, og det er en stor gave for mig, når jeg kan være behjælpelig med at kaste lys over et menneskes ubegrænsede potentiale.

Jeg er god til processer: Sætte dem i gang, holde dem flydende, støtte og bakke op undervejs, så ingen falder igennem eller falder fra. Jeg tror på, det er vigtigt at tage ansvar for egne følelser, og støtter gerne andre i at gøre det samme.

Jeg tilbyder individuelle coachingsessioner til 600 kr. pr session, og giver rabat ved køb af klippekort.
Derudover er jeg en del af firmaet Compañia, hvor jeg sammen med min partner underviser i Enneagrammet, som kommunikation- og forandringsværktøj og ligeledes individuelle samtaler i forhold til typebestemmelse og om, hvordan man kan bruge Enneagrammet på sin egen personlige udviklingsvej.

Læs mere på www.compania.dk

Ud eller ind af Enneagram-boksen??

Nogle mennesker synes, når de først møder et Enneagram, at et Enneagram er alt for begrænsende, fordi man bliver "presset" ned i en kasse, og der kun er ni forskellige kasser at vælge mellem. Dermed sætter de sig selv i den kasse af mennesker, der ikke vil sættes i kasser!

Men til trøst for dem, der ikke vil presses ned i en boks, så er et Enneagram langt fra så enkelt. Heldigvis.
Hver enkelt type kan se ud og opføre sig på mange forskellige måder, men når vi graver helt ind til den dybeste motivation, vil der ofte være gennemgående fællestræk hos typen.

Nedenfor kan du læse ganske kort om de ni forskellige typer. Men det er vigtigt at understrege, at Enneagrammet er en personlighedsmodel, der bliver mere og mere kompleks, jo mere man lærer den at kende.

De ni typer i et Enneagram - hvem er du?

Nedenstående er en ganske kort beskrivelse af hver enkelt type. Du vil formentligt kunne genkende flere egenskaber fra forskellige typer. Det vil ofte tage et lidt mere indgående kendskab til Enneagrammet for at finde sin type.

Type 1 - Perfektionisten?
Er motiveret af, hvordan ting kan blive forbedret, og har som regel stor værdi på, at ting skal være "rigtige".
1'ere har en indre, stærk kritiker, som fortæller dem, hvad de bør gøre frem for hvad de har lyst til. De er meget pligtopfyldende og optaget af at gøre deres arbejde godt og rigtigt ned til mindste detalje.

Type 2 - Hjælperen?
Er motiveret af, hvordan de kan hjælpe de personer, der er vigtige for dem.De giver gerne hvad som helst til andre, men har svært ved selv at tage imod og tage hensyn til deres egne behov. De opfattes ofte som omsorgsfulde og gode til at anerkende andre, og de bliver utrolig glade, hvis andre lægger mærke til deres evne til at hjælpe.

Type 3 - Udretteren?
Er altid på vej mod et mål. De får mange opgaver fra hånden og kan nærmest arbejde utrætteligt. De motiveres af succes, og de er lynhurtige til at afkode, hvordan man optræder succesfuldt i hvilken som helst sammenhæng. De kan have risiko for at presse sig selv alt for hårdt, før det går op for dem, hvad de har udsat sig selv for.

Type 4 - Individualisten/Romantikeren?
Er meget følsomme mennesker, hvis humør svinger meget i løbet af en dag. Det er vigtigt for dem at føle sig og fremstå unikke, mens de samtidig altid længes efter at høre til. De vil ofte have følelsen af, at ingen rigtigt forstår dem.
Firere trives godt med dybe og nære relationer og er gode til at rumme alle følelser - også de svære og smertefulde - hos både sig selv og andre.

Type 5 - Iagttageren?
Kompetence er et nøgleord for 5'erne. Der er motiveret af at indsamle viden, og optaget af dybet tanker om faglige emner.
De er ofte introverte, blandt andet fordi de ikke rutter med ordene.
De er som regel meget følsomme mennesker, men bliver opfattet som kolde, fordi de ikke lader deres følelser løbe af med sig, men i stedet udtrykker sig neutralt og objektivt.??

Type 6 - Skeptikeren?
Er god til at tage højde for alle tænkelige scenarier. Det kan både udmønte sig i personer, som er enormt grundige i deres arbejde, men en ulempe kan også være, at de har svært ved at træffe valg, fordi der altid er et andet eller femte synspunkt, der også skal tages højde for. 6'ere ønsker at skabe ligevægt, og derfor vil de altid gerne afprøve det modsatte synspunkt. De er præget af stor tvivl, og dette udleves enten ved fobisk at holde sig tilbage af angst for, hvad der kan ske - eller ved modfobisk at kaste sig ud i at gøre alt det, de ikke tør. Skeptikere er fantastisk loyale over for mennesker, der har vundet deres tillid.??

Type 7 - Eventyreren ?
Er motiveret af at alt, hvad der er nyt og spændende. Syvere vælger helst at se tingene fra den positive vinkel og oplever, at verden er fuld af muligheder. De elsker at få nye idéer, lægge planer og bliver let begejstrede - det er dog ikke altid at nogen af idéerne og planerne blive til ret meget. De kan have svært ved at gøre en opgave færdig, og deres medrivende begejstring kan til tider opfattes af andre som overfladiskhed.

Type 8 - Frontkæmperen?
Er motiveret af retfærdighed og et behov for at føle sig stærke.
De stiller gerne op til kamp, hvis de oplever uretfærdighed på egne og især på andres vegne. De har det fint med vrede som gerne lukkes ud, men er lige så hurtigt glemt igen.
8'ernes til tider larmende og voldsomme adfærd skal dog ikke forveksles med, at der inden bag kampvognen gemmer sig nogle kærlige og beskyttende mennesker, der gerne tager et stort ansvar for sig selv og andre,

Type 9 - Fredselskeren?
Motivers i høj grad af harmoni. De har en fantastisk evne til at leve sig ind i andre, dog med en stor risiko for, at de falder i søvn for sig selv og deres egne behov.
De drives af ønsket om at undgå konflikter, og er formidable mæglere. Til tider kan de have svært ved at gøre projekter færdige, fordi nemt lader sig aflede.

Du kan læse mere om NLP og Enneagrammet her

***

VIL DU VIDE MERE OM NLP OG ENNEAGRAMMET?

Som sagt er Enneagrammet en model, som man kan arbejde med i det uendelige.
Hvis du kunne tænke dig at vide mere, så læs her hvordan du får et par levende Enneagram-undervisere hjem til dig, ud i din virksomhed eller noget helt tredje.

Den bedst måde at lære om mennesker på er nemlig der, hvor der er rigtige mennesker til stede.

Læs også