Selvudvikling
22. august 2016

Naturen som terapi

Naturen beroliger og stiller ingen krav. Den er fuld af sanseoplevelser og som balsam for et stresset sind og en overbelastet krop. En tur langs havet eller i skoven, udsigt til træer, ja, selv de grønne potteplanter i vindueskarmen kan gøre godt. Psykolog Dorthe Djernis kan bevise det! Og Mia Ebsen og Ellen Garne har oplevet, hvordan henholdsvis haven og havet kan gøre underværker!
Af: af Anni Heiberg
https://imgix.femina.dk/media/article/terapi.jpg

foto: Jonna Fuglsang Keldsen

Naturen beroliger og heler

Vi ved det jo egentlig godt! En gåtur langs vand­et eller en tur i skoven har en beroligende virkning på vores krop og sind! Og forskerne kan faktisk bevise det! Psykolog og forsker Dorthe Djernis har fundet ud af, at naturen er en effektiv metode, der virker på sygdomme.

-Forskningen viser, at nervesystemet falder mere til ro i naturen end i byen. Vi bruger vores opmærksomhed på en anden måde i natur­en, og vi anstrenger ikke vores hjerne og sind på samme måde. I naturen skal hjern­en ikke sortere i så mange informationer. Det betyder, at vi genskaber vores energi og kapacitet, fordi sindet får mulighed for at slappe mere af.

Forny dine kræfter ved at tænke naturen ind i din hverdag

Naturen er ikke kun relevant i forbindelse med sygdomsbehandling. Derimod mener Dorthe også, at alle kan få glæde af naturen og få fornyede kræfter ved at tænke den ind i tilværelsen.

- Hvis man rejser sig fra skærmen og går en lille tur ud i haven, så slapper man pludselig bedre af og kan tage fat igen med fornyede kræfter. Vi skal huske at tænke naturen ind i vores tilværelse. Vi kan løbe eller gå en tur, men det er vigtigt ikke at starte med noget, der er for krævende. Vi kan tage ud i naturen i weekenden, og vi kan sørge for, at der er noget grønt på altanen. Eller potteplanter i vindueskarmen. Det hele kan give os noget. Når det gælder naturen, kan selv små ting have en positiv indflydelse.

Dame på bænk i terapihave

Mød Mia, der har lavet omgivelserne omkring sit hus om til terapihave

Mia Esben er 46 år, sygeplejerske og haveterapeut. Mias have hedder Grönska Terapihave. I Grönska Terapihave finder man duftende blomster. Her er høns og kælne katte, skov, små skovsøer, urtehave og marker med udsigt til fjerne horisonter. Ved brug af haven hjælper Mia personer, der er sygemeldte på grund af stress, udbrændthed, angst og depression.

– Vores hjerne ligner stadig den, vi havde i stenalderen, hvor vi levede meget udendørs. Men i dag vil mange gerne bo i byerne, og vi har fjernet os fra livet i naturen. Det trætter hjernen helt vildt at færdes i et urbant miljø. Her får du 12 millioner sanseindtryk i sekundet. Indtryk, som hjernen skal sortere. Når du er i naturen, slapper den del af hjernen af, der hedder hippocampus. Så er det amygdala, der er mest aktiv. Den skal kun beskæftige sig med, om der er fare på færde, og det kræver næsten ingen energi. Derfor er det så godt at være i naturen.

Et haveterapiforløb i Grönska Terapihave løber over 12 uger, hvor en gruppe på fire deltagere tilbringer nogle timer i haven nogle dage om ugen.

Lær at praktisere Mindfulness fra morgenstunden her!
Dame i våddragt på strand

Mød Ellen, der dagligt dyrker havsvømning efter en hjerneskade

Ellen Garne, 51 år, bor i Hellerup og har altid elsket at svømme. Et kritisk kraniebrud og 13 knoglebrud satte dog en stopper for det i 2011, da Ellen overså en væltet cykel i en tunnel og styrtede på sin cykel. Da hun vågnede, kunne hun ikke tale og forstå, hvad der blev sagt til hende. Hun skulle lære alting forfra.

– Min hjerne kan blive meget træt og udkørt af støj og uro. Sådan er mine betingelser nu. Men når jeg tager ud at svømme, er det som at få en ekstra dag foræret. Så får jeg fred i hovedet, og det er den ro, jeg søger. Havsvømning er på samme tid en blid og overvældende sanseoplevelse, og for mig er det samtidig enormt beroligende for både krop og sjæl. Når min hjerne er udkørt, oplever jeg den rolige og rytmiske svømning som lindrende og mentalt stimulerende, fortæller Ellen.

3 gode råd til hvordan du kommer videre trods modgang!

Læs mere om:

Læs også