Mette Helena
Interview

Mette Helena drømte om et sommerhus. Nu har hun købt et faldefærdigt et: "Jeg tror, der bor en mår på loftet"

30. juni 2022
Af Camilla Wass
Foto Mathilde Schmidt
Boligstylist og dommer i Nybyggerne Mette Helena Rasmussen er ved at gøre en stor drøm til virkelighed. Hun har købt et faldefærdigt sommerhus, så sommeren 2022 står i gør det selv-projekternes tegn iført kærestens arbejdsbukser med malerpletter og knæpuder.

Jeg har lige realiseret en af mine allerstørste drømme og har købt et sommerhus ved Sejerøbugten. Det har en vandskade, der er mus, og jeg tror også, der bor en mår på loftet. Men jeg drømte om at finde et hus, jeg kunne gøre noget ved – og det skal jeg da love for, at jeg kan med det her hus.

Lykken stråler ud af boligstylist og Nybyggerne-dommer Mette Helena Rasmussen, mens hun sidder her i sin stue i lejligheden på Amager og viser billeder af det faldefærdige håndværkertilbud, hun er i gang med at trylle om til en sommeroase.

– Det her er mit bryggers, der er totalt vandskadet, så det har jeg pillet helt fra hinanden. Inde i soveværelset står et tonstungt pengeskab, som har gjort, at hele huset er sunket ned i den ene side. Desværre er pengeskabet tomt, men jeg føler mig RIG, fordi jeg er blevet sommerhusejer – og det kribler i mig for at bygge terrasse, male paneler, indrette køkken, smiler Mette Helena.

– Alting i mit liv drejer sig om det sommerhus, og jeg er mere lykkelig, end jeg har været længe. Jeg er også virkelig stresset – faktisk tror jeg ikke, at jeg nogensinde har været så stresset før, i hele mit liv. Men det er en "sund” stress, hvis man kan sige det – for det er noget, der følger med, fordi jeg er i gang med at GØRE noget. Og det er det bedste, jeg ved – i hele verden.

Inspiration fra Nybyggerne-par

Det er tidlig eftermiddag, og Mette Helena har stadig træningsbukser på efter morgenens workout i det lokale fitnesscenter. En fast rutine for hende at starte dagen med – når hun altså er i København.

– Jeg elsker at lave gymnastik sammen med andre damer. Og jeg er også blevet virkelig stærk – det er noget, der kommer mig til gode, når jeg skal være håndværker hele sommeren, griner hun.

Mette Helena Rasmussen

40 år, er boligstylist og dommer i tv-programmet Nybyggerne, der rammer tv-stuerne med en ny sæson i sensommeren 2022.

Hun er uddannet billedkunstner og arbejder også som influencer med 106.000 følgere på Instagram.

Mette Helena har to børn på 10 og 15 år fra tidligere forhold og er kæreste med Asbjørn.

Hun bor i en lejlighed på Amager og har lige købt et sommerhus, som hun er gået i gang med at sætte i stand.

Som dommer i tv-programmet Nybyggerne er Mette Helena lige nu i gang med optagelserne til den nye sæson, der rammer tv-skærmene i sensommeren 2022.

Fire par dyster i gør det selv-projekternes kunst og skal hver især skabe deres drømmehus, rum for rum. Mette Helena står for at bedømme indretning og styling, mens hendes meddommer, Ask Abildgaard, kigger på håndværket bag.

Optagelserne til denne sæson af Nybyggerne foregår i Horsens, og Mette Helena og Ask kører sammen frem og tilbage fra København en gang om ugen og ser, hvor langt de fire par er nået.

– Jeg har lige været afsted på optagelse i Horsens, og i bilen fik jeg snakket rigtig meget med Ask om, hvordan man lægger terrassebrædder. Det skal jeg selv i gang med i mit nye sommerhus, og Ask er det klogeste menneske, jeg kender, når det handler om gør det selv – så det er dejligt at kunne sidde og udspørge ham i tre timer om alle mulige håndværkertricks, smiler Mette Helena.

Hvad giver det dig at være dommer i Nybyggerne?

– Jeg synes, det er SÅ spændende, hver gang jeg får lov at åbne døren til et nyt rum i et Nybygger-hjem. Efter jeg selv er blevet sommerhusejer, har jeg fået en endnu større respekt for de par, der melder sig til programmet. Man skal tage så mange beslutninger, når man skal bygge om, bygge nyt og indrette – og de her par skal gøre det på rekordtid. Det kræver noget mod, forklarer Mette Helena. Og tilføjer:

– Jeg elsker at blive overrasket og inspireret, og jeg nyder at være en del af et stort hold, der er sammen om at skabe et fedt program. At arbejde sammen med Ask og Christian Degn er nærmest som at være med i et boyband, griner Mette Helena.

– Ja, altså – vi er et team, og de er jo nogle flotte fyre, og vi har det bare virkelig sjovt sammen. Både Christian Degn og Ask Abildgaard er blevet mine rigtig gode venner. Og Asks kone, Pia, er også kommet enormt tæt på mig. Faktisk er det på grund af hende, at jeg har kastet mig ud i at blive sommerhusejer.

At tage hånd om sin økonomi

Udover at være boligstylist og dommer i Nybyggerne arbejder Mette Helena som influencer. Hun har 106.000 følgere på sin Instagram-konto og har på alle måder gang i hjulene som selvstændig forretningskvinde. Alligevel har det været et stort skridt for hende at købe et sommerhus.

– Jeg har haft min egen virksomhed i 15 år, og jeg er vildt god til mange ting, men økonomi er ikke en af dem. Jeg har nok altid været lidt talblind og har ikke rigtigt kunnet overskue at få et overblik over min økonomi, fortæller Mette Helena.

– Men så mødte jeg Asks kone, Pia. Hun har været bankrådgiver i 20 år og startede for nylig som selvstændig økonomisk rådgiver, og en dag kom hun hen til mig og sagde: ”Mette Helena, jeg vil gerne prøve at kigge lidt på din økonomi.” Og det sagde jeg ja til – for jeg har ikke forstand på, hvad man gør ved de dér penge.

For nogle mennesker er det også sårbart at invitere inden for i den rodebutik, ens økonomi kan være?

– Ja, og for mig har det også været en proces at tage hånd om min økonomi. Jeg er alene om min økonomi og mit arbejdsliv, og det har været virkelig givende at få noget ekspertrådgivning. Jeg føler, at det er en omsorgsfuld ting at gøre for mig selv – og meget voksent, siger Mette Helena. Og tilføjer:

– Det at få kigget min økonomi efter i sømmene har gjort, at jeg har kunnet realisere min drøm om at blive sommerhusejer. Det er en stor beslutning som enlig forsørger at investere i et sommerhus, men det giver mig også en power, at jeg nu kan realisere min drøm, smiler Mette Helena.

Drømmen hænger på væggen

Mette Helena er oprindeligt uddannet billedkunstner, og væggene i hendes lejlighed er fyldt med kunstværker. På en af stuens vægge har kunsten dog måttet vige pladsen for en ”miniudstilling” af Mette Helenas kommende sommerhus.

Udklip fra boligmagasiner hænger side om side med prøver på vægfarver, fliser i miniformat, små firkantede berbertæpper, hør, bomuld og douce farveprøver.

– Det er mine drømme, der hænger der – mit scenarie for, hvordan sommerhuset skal se ud. Min kæreste griner af mig og siger, at jeg nærmest har lavet et dukkehus, siger Mette Helena.

– Jeg har lavet denne her ”udstilling” for at gøre det lettere for mig selv at tage beslutninger, for når det handler om indretning, kan jeg meget nemt blive begejstret og fristet af alt muligt. Så når jeg står på et loppemarked ude i sommerlandet og er ved at købe en gyngestol, tænker jeg på mit drømmesommerhus og spørger mig selv: Har jeg brug for den gyngestol?

Hold da op, hvor er det livgivende at male, og jeg tror også, det er godt for hjernen – for mig er der noget meditativt over at stå og male paneler med den mindste malerpensel, jeg kan finde.

Hvorfor er det så stor en drøm for dig at have et sommerhus?

– Det er noget, jeg har drømt om meget længe. At mærke den idyl, der kan være omkring et sommerhus – vi skal fiske krabber ved havnen og kigge på solnedgang – jeg har valgt huset, fordi det ligger 50 meter fra havet med udsigt til de smukkeste solnedgange, siger Mette Helena.

– Og så synes jeg, det er SÅ sjovt at indrette – at skabe et sted, præcis som jeg selv vil have det. Mit nye sommerhus er i dårlig stand, og det vidste jeg godt, da jeg overtog det. Men jeg havde også BRUG for at finde et nedslidt hus, for jeg trængte til at lave noget konkret, fortæller Mette Helena med et lidt mere alvorligt udtryk i ansigtet.

Livgivende at male paneler

Sommerhusprojektet handler også om at komme ned i gear, fortæller hun.

– Sidste år havde jeg en længere periode, hvor jeg var overbelastet og ked af det. Jeg fyldte 40 år sidste efterår, men jeg orkede slet ikke at fejre det – jeg havde ikke energien eller lysten til at holde fest. Men det her gamle sommerhus har givet mig energien tilbage, fortæller Mette Helena. Og griner lidt, mens hun siger:

– Så jeg er gået fra at være overbelastet til at nyde at være stresset over mit sommerhus. Jeg bliver helt høj, når jeg kravler op og ned af en stige, eller når jeg står og maler – samtidig med, at jeg forestiller mig, hvordan mit sommerhus kommer til at se ud.

mette helena

Især når hun svinger malerpenslen, er Mette Helena på toppen.

– Hold da op, hvor er det livgivende at male, og jeg tror også, det er godt for hjernen – for mig er der noget meditativt over at stå og male paneler med den mindste malerpensel, jeg kan finde. Jeg kunne sagtens lade være med at gå i seng, for jeg synes, det er er SÅ fedt.

Hvad gør du for at passe på dig selv, så sommerhusprojektet ikke bliver et stressprojekt?

– Jeg tænker meget over, at jeg skal lade være med at rive så mange vægge ned, at jeg ikke kan VÆRE i sommerhuset. Al den idyl, jeg drømmer om, skal ikke ødelægges af alle gør det selv-projekterne, siger Mette Helena bestemt.

– Jeg har en gammel terrasse, hvor der står nogle havemøbler, og når jeg sidder dér, så nyder jeg det bare. Mine børn kan godt lide at være med i sommerhuset, og de er rigtig gode til at insistere på, at selv om vi er midt i en heftig istandsættelse, så skal der være tid til at spille kroket i haven.

Kærestens knæpuder gør underværker

Mette Helena er mor til Villa på 15 år og Johs på 10, som hun har med to forskellige mænd. Hun er kæreste med Asbjørn, der er 14 år yngre end hende.

Er din kæreste med i gør det selv-projekterne?

– Nej, men hans arbejdsbukser er, griner Mette Helena.

– Jeg har i 15 år har haft den samme malernederdel, men nu har jeg lånt min kærestes arbejdsbukser med knæpuder, og det er jo en genial opfindelse. Jeg har altid været meget til vintagekjoler med skulderpuder – men nu er jeg også til knæpuder.

Hun står for istandsættelsen alene, mens kæresten Asbjørn sørger for den gode sommerstemning.

– Asbjørn er ikke et sted i sit liv, hvor han har lyst til at være sommerhusejer, og jeg har det også rigtig godt med, at det er MIT projekt. Asbjørn elsker at være i sommerhuset – det første, han gør, er at lægge sig i en sofa og sige: ”Ah, hvor er det dejligt at være i sommerhus”. Så laver han mad til mig og spiller musik, mens jeg maler – og det er også superhyggeligt. Det minder mig om, at jeg også skal huske at nyde sommerhuslivet, siger Mette Helena.

Skal du så være i sommerhuset hele sommeren?

– Nej, men jeg regner med at være der rigtig meget af sommeren. Jeg overtog huset i april, så det er stadig meget nyt, og jeg glæder mig til at mærke sommeren ved Sejerøbugten.

– Min sommerferie er delt op, fordi mine børn også skal holde ferie med hver deres far. Så noget af min ferie er sammen med mine børn, og noget af ferien er uden. Begge dele er dejlige, siger Mette Helena.

– Asbjørn og jeg skal også på aktiv ferie til Grækenland i starten af august. Vi har snart været kærester i fire år, så det er fedt at få nogle nye impulser og at lave noget aktivt sammen. Det er nok også meget godt for os begge to, at der lige kommer en pause fra sommerhusprojektet.

Jeg køber ikke tøj mere, men til gengæld er jeg begyndt at ”klunse” bygge­materialer. Jeg kører land og rige rundt for at hente gamle vinduer, Rockwool- og gipsplader, som nogle lige har i overskud..

Hvad betyder sommerferie for dig?

– Sommerferie er noget, jeg prioriterer rigtig højt. Jeg er aldrig holdt op med at holde ”skolernes sommerferie” – selv om jeg har travlt i min virksomhed, tager jeg altid seks ugers sommerferie. Men jeg synes ikke altid, at sommerferien ender med at blive så afslappet, som jeg drømmer om, at den skal være.

– Ofte har jeg rigtig meget pres på mit arbejde i tiden op til sommerferien, og jeg ender også tit med at lave et lidt for heftigt program for mig selv – så jeg nærmest har brug for ferie, når sommerferien er slut, siger Mette Helena eftertænksomt.

– Så jeg får aldrig den timeout, som nok kunne være sund for mig, og som influencer med rigtig mange følgere er det også svært for mig at holde helt fri.

mette helena

Indretning skal også være for sjov

På sin Instagramprofil deler Mette Helena flittigt ud af sit liv, og lige nu er det sommerhusprojektet, der fylder mest.

– 90 procent af mine følgere er kvinder, og de elsker at følge med i, hvordan det går med mit sommerhus. Lige nu handler min Instagram-profil om at finde ud af ting, som jeg ikke kan finde ud af. At gøre det selv – og at gøre det hele lidt for sjov.

– Jeg kan sagtens finde på at male en hylde og hænge den op, selv om jeg ikke har slebet den. Jeg kan jo altid tage den ned igen, og man behøver ikke tage det her med indretning så tungt. Det er jo ikke et realkreditlån, som man kan gå og fortryde i 30 år bagefter – det er jo bare indretning.

Siger du som boligstylist …?

– Ja, for jeg synes, det er vigtigt at turde kaste sig ud i tingene. Mange mennesker går og tænker alt for meget over, om de nu kan finde ud af alle de her gør det selv-projekter i stedet for bare at prøve det af. Jeg har aldrig anlagt en terrasse før – men jeg gør forsøget, griner Mette Helena.

Klunser byggematerialer i sommerlandet

Normalt bruger hun sommeren på at støvsuge landets loppemarkeder for unikke vintagekjoler. Men livet som sommerhusejer har ændret meget på den front, fortæller hun.

– Jeg køber ikke tøj mere, men til gengæld er jeg begyndt at ”klunse” byggematerialer. Jeg kører land og rige rundt for at hente gamle vinduer, Rockwool- og gipsplader, som nogle lige har i overskud. Mange af mine følgere på Instagram er søde til at skrive, hvis de har byggematerialer, de ikke skal bruge – og for mig giver det rigtig god mening at genbruge i stedet for at købe nyt, siger Mette Helena.

– Og så er der jo også proppet med fede loppemarkeder i sommerlandet, blandt andet er der et fantastisk loppemarked i Odsherred. Så der må jeg op og kigge efter havemøbler, krukker til terrassen – og en haveslange! Ja, en haveslange er faktisk mit højeste ønske lige nu, griner hun.

Læs også