https://imgix.femina.dk/2021-04-20/liva_bagedysten.png
Angst

Liva fra bagedysten om sin angst: ”Jeg har mistet så mange oplevelser i min barndom, så nu vil jeg gerne prøve mange ting”

20. april 2021
af Sofie Guldager
Foto: Søren Lamberth
Vi kender hende som den smilende 13-årige pige, der er god til at bage kager. men engang havde Liva Hansen så meget angst, at hun ingenting kunne.

Liva Hansen havde angst fra hun var cirka fem år til hun var 11 år.

I de år var hun plaget af hyppige angstanfald, og det blev kun værre og værre, selv om Liva forsøgte at skjule sin angst så godt som muligt.

Det fortæller Liva og hendes familie til Familie Journal.

– Jeg begyndte i skole og brugte næsten alle kræfter på at sætte en glad maske på, når jeg var sammen med de andre børn. Jeg ville jo så gerne være som dem. Jeg ville være glad. Det var jeg bare ikke, siger Liva.

https://imgix.femina.dk/2021-04-20/liva-og-morten-hansen-juniorbagedyst-fj-bb136-25mar21_1sl1445.png

Livas mor, Cathrine Hansen, er skolelærer og Livas far, Morten Hansen, arbejder i lufthavnen.

De blev nødt til at indrette deres arbejde efter Liva, så Cathrine arbejdede om dagen, og Morten arbejdede om aftenen.

På den måde kunne de sørge for, at en af dem altid var hjemme, hvis Liva havde brug for at komme tidligt hjem fra skole.

– Det var sådan, at hvis hun havde klaret et par timer i skolen uden angst, så var energien væk resten af dagen, og så faldt hun sammen som en klud, siger Cathrine.

Hypnose hjalp

En tidlig morgen i december, da Liva gik i 2. klasse, fik hun endnu et angstanfald, og der tog forældrene en beslutning.

– Vi rullede Liva ind i en dyne, og så kørte vi ud til børnepsykiatrisk afdeling i Glostrup. Det var et desperat råb om hjælp, for vi kunne næsten ikke klare det længere. Derefter fik vi en diagnose, der hed angst, og Liva fik tilknyttet en psykolog, siger Morten til Familie Journal.

I starten hjalp psykologtimerne ikke Liva særlig meget. Hendes angst blev mindre i perioder, men den tog hurtig til igen.

Det var til sidst så slemt, at familien besluttede sig for at kontakte en privatpraktiserende psykolog, der også behandlede med hypnose.

– Jeg kunne snakke med hende med det samme, og så blev jeg hypnotiseret. Jeg kan ikke huske, hvad vi overhovedet snakkede om, men jeg kan huske fornemmelsen, da jeg gik derfra. Der var tomt og stille i mit hoved. Noget var blevet visket ud. Det var meget mærkeligt.

Liva gik hos den nye psykolog i næsten et år, men allerede efter første gang havde hun det klart bedre.

– Angsten forsvandt. Ikke på én gang, og jeg havde også nogle tilbagefald, men nu har jeg været rask et helt år, hvor jeg slet ikke har haft nogen angstanfald.

Donerer penge til andre børn med angst

Liva var 11 år, da hun blev rask fra angsten. Det har siden været vigtigt meget for hende at gøre noget for, at andre børn ikke skal opleve det samme som hende.

– Jeg vil gerne sige til forældre, at de skal blive ved med at støtte og være der for deres barn, uanset hvor svært det er. Hvis forældrene ikke er der, har barnet kun angsten – og det er forfærdeligt.

– Jeg har mistet så mange oplevelser i min barndom, så nu vil jeg gerne prøve rigtig mange ting, siger Liva.

Livas far Morten deltog i ”Den store bagedyst” sidste år.

Hele familien havde fulgt Morten på tv, så da man kunne melde sig til ”Den store juniorbagedyst”, var Liva hurtig til at skrive en ansøgning.

https://imgix.femina.dk/2021-04-20/liva-og-morten-hansen-juniorbagedyst-fj-bb093-25mar21_1sl1625.png

– Vi læste hendes ansøgning igennem, og selv om vi tænkte os godt om, inden vi sagde ja, så blev det altså til et ja herfra. Vi tror på, at hun er så stærk nu, at hun kan klare det, siger han.

Selvom Liva er rask i dag, så har hun ikke glemt, hvordan det er at være den, som har brug for hjælp.

– Jeg vil gerne have, at andre børn og unge får den hjælp, de har brug for, både i forhold til angst og andre problemer. Derfor sætter jeg de kjoler, som jeg har haft på i juniorbagedysten, til salg på min insta-konto, og pengene går til foreninger, der hjælper børn med angst og andre psykiske problemer.

Læs også