Selvudvikling

Lise Nørgaard om kvinders stemmeret: Det var som om, at de fleste mænd havde to stemmer!

af SØNDAG, redigeret af Louise Aarkrog, webredaktionen 1. juni 2015
Lise Nørgaard blev født to år efter at kvinder fik stemmeret i Danmark, så hun har på tætteste hold oplevet og kæmpet for ligestillingen. Her fortæller hun om sin oplevelse af kvindekampen.

”Nazisterne dømte Monica til døden” – læs den spændende beretning om modstandskvinden

Droppede ofte karrieren pga. en mand

Lise Nørgaard blev som ung en banebrydende rollemodel for andre kvinder. Hun tog ikke blot en uddannelse som journalist på Roskilde Dagblad, hun brugte også sin uddannelse. Hvis kvinder tog længere uddannelser i 1930’erne og 1940’erne, droppede de ofte karrieren, når de fandt en mand, siger hun:

– I samme øjeblik piger blev forlovede, smed de, hvad de havde i hænderne, og belavede sig på at blive hjemmearbejdende husmødre. For nogle var det dengang stadig tillokkende at blive fruer. Men det var det jo ikke for alle, siger hun til SØNDAG.

Her er 11 ting du ikke vidste om kvinders stemmeret – læs det hele på søndag.dk

Gift og skilt

Og det var det ikke for Lise Nørgaard. Ganske vist blev hun både gift og fik børn. I 1941 fik hun sin nu afdøde søn Christian, to år senere tvillingerne Anne og Bente og i 1946 sin yngste datter Dorte. Men hun ville fortsætte med at arbejde. Og siden sin ungdom har hun tjent sine egne penge.

I slutningen af 1940’erne blev hun til en del bekendtes forargelse skilt fra sin første mand. To år senere giftede hun sig med journalisten Jens Nørgaard, der døde i 1984.

Mændene bestemte!

Hun tilhører den første generation af danske kvinder, der havde stemmeret fra fødslen.

– I begyndelsen var det jo nærmest, som om de fleste mænd fik to stemmer. Det var mit indtryk, at mændene bestemte, hvor kvinderne skulle sætte deres kryds. Konerne havde af en eller anden mærkværdig grund stadig samme mening som deres mænd, efter at kvindernes stemmeret var blevet indført. Mændene sagde til konerne: Nu husker du at sætte kryds ved det og det, fortæller hun til SØNDAG.

D. 5. juni 2015 afholdes der kvindeoptog i Danmark – læs her om det første optog i 1915

Kender ikke til ensomhed

Tit er der en humoristisk undertone i det, hun siger, uden at det af den grund mister kant. Som da hun taler om, at hun ikke har savnet at blive gift igen efter et langt og godt ægteskab med Jens Nørgaard. Ensomhed kender hun ikke til. Og »enligheden har sine fordele«. Desuden har hun observeret, at enlige sommetider lader sig svejse sammen, bare fordi de synes, der er en værdi i at være par, siger hun. – Men man skal ikke som kvinde finde sig i det mest utrolige bare for at være del af et par, siger hun til SØNDAG.