https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/maj/2013-22-laer-at-lytte-p.jpg
Selvudvikling

Lær at lytte ordentligt efter - så du forstår

9. august 2014
af Anette Aggerbeck
Foto: shutterstock
De fleste af os lytter ikke for at forstå, men afbryder for selv at tale eller er opslugt af, hvad vi selv vil sige når vi igen får ordet. Her er ekspertens råd til, hvordan man lytter og forstår.

Har du ofte svært ved at huske, hvad andre har fortalt dig? Måske har du ikke koncentreret dig om at lytte, så du sådan virkelig får indblik i den andens verden og budskab. De fleste af os lytter nemlig ikke for at forstå, men afbryder for selv at tale eller er opslugt af, hvad vi selv vil sige, når vi igen får ordet. Masser af konflikter - og ikke mindst skilsmisser - kan undgås, hvis vi gør os umage for at lytte ordentligt efter. Så lær at lytte med hjertet, og få et bedre forhold til andre. Og ikke mindst dig selv.

Men hvorfor kan det være så svært at lytte til et andet menneske? Det har parterapeut Katrine Axholm et bud på. Her får du hendes 9 råd til hvordan du bliver en bedre lytter:

Guide: Sådan kommer du dine overspringshandlinger til livs

Sådan øver du dig i at lytte

• Beslut dig for at lytte aktivt.

• Få kontakt med dig selv ved at trække vejret dybt ned i maven, og vær fuldt til stede.

• Lyt med hjertet - ikke kun med hovedet. Når du lytter helhjertet, koncentrerer du dig ikke kun om ordene, men lægger også mærke til den andens kropssprog, det usagte, og hvad der foregår mellem jer. Husk at målet for din lytning er at forstå den andens budskab, og hvordan den anden opfatter verden.

• Undgå at afbryde.

• Læg dine forudfattede meninger til side. Lyt med åbent sind, og lad være med at tolke på den anden - spørg i stedet ind til det, den anden siger. Ofte forstår vi nemlig ikke det samme med de ord, vi bruger. Vær sikker på, at du har forstået det, den anden siger, før du selv byder ind med noget.

• Få kontakt med den andens følelser, og forsøg at forstå dem, mens du lytter uden at lade dig rive med og overtage den andens følelser.

• Vent lidt med at svare, så du kan mærke, hvad det, den anden siger, gør ved dig.

• Ved at øve dig i at lytte med hjertet, bliver du ikke blot klogere på den anden, men også på dig selv.

• Husk, at det tager tid at blive god til at lytte. Ingen er perfekte til at lytte med empati. Det kræver tålmodighed, disciplin og anstrengelse, og du vil begå fejl. Men du er allerede godt på vej, når du kan se de fejl, du begår.

Lær at elske dig selv med 3 simple øvelser

Læs også